Reklama

Reklama

Černý Mercedes

  • Polsko Czarny Mercedes
Trailer
Polsko, 2019, 117 min

Režie:

Janusz Majewski

Předloha:

Janusz Majewski (kniha)

Scénář:

Janusz Majewski

Hrají:

Maria Dębska, Aleksandar Milićević, Artur Żmijewski, Andrzej Zieliński, Łukasz Sikora, Sonia Bohosiewicz, Andrzej Mastalerz, Izabela Dąbrowska (více)
(další profese)

Vlivný varšavský právník se ujme své bývalé studentky, židovky Anety, a poskytne jí identitu své uprchlé manželky. Pracuje v ilegalitě, ale ve snaze zakrýt svou skutečnou činnost se spřátelí s důstojníkem SS. Když je Aneta zavražděna, vyšetřování se ujímá kriminální rada a pomalu rozplétá řetězec nešťastných událostí, které stály život několika lidí... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na začátku projekce moderátor prohlásil, že je to 6 ročník 3kina, njedná se ani o první, ani o desátý, ale běžný další ročník. S tím si tedy dovolím nesouhlasit, protože si pamatuji prvni ročník v kině Atlas s pár lidmi a "pár" filmy a za těch šest let tenhle festival jen roste v návštěvnosti, v dramaturgii, v počtu hostů a roste tak, že Atlas mu začal být malý a tak se otvírák odehrál v mnohem větším a téměř vyprodaném kině Světozor s trojčlenou delegací k filmu, takže za mě se jedná docela o převratný ročník. Otvíráky se trojkináku až na jednu vyjímku u mě vždy vedlo dobře a nejinak je tomu v případě Černýho mercedesu. Jedná se o dobře napsanou kriminálku ve který se postupně rozuzlují vztahy hlavních postav, které mají fatální vliv na celý příběh. Janusz zvládl velmi kvalitně atmosféru i dobu filmu a Paweł Lucewicz mě svou hudbou hodně směřoval do temnějšího vyznění celého příběhu. Opět se ukázalo, že Poláci si stále dokážou s přhledem udržet filmařskou kvalitu a pohlídat dobrou dějovou strukturu, tak aby divák nebyl v kině jen jako doplněk na sedačkách. Svým hodnocením se v podstatě shoduji s polským diváctvem, které považuji za filmově mimořádně vyspělé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čierny mercedes je trochu drahší. Drahší nielen ako tento film, ale aj ako samotná Maria dubová, v origináli Dębska, ktorá ukazuje posteľné pózy a bobra skutočne veľmi lacno. Na kvalite filmu tiež nepridal fakt, že niektoré postavy povedia určité repliky v poľštine, a potom prechádzajú plynule do okupačnej nemčiny, lenže majú dabing a úplne iný hlas. Inak ako retro krimi thriller obstojné. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Veskrze originální, svižná, napínavá a parádně natočená i zahraná pšontkovská krimiválka s přehledem ukočírovaná téměř stoletým frajerem, která má kromě negrů snad úplně všechno – židy, nežidy, heteronacisty, homonacisty, tranzistory, odbojáře, kolaboranty, masouna, úchyla, horkožaludového romantického milovníka i Lindu. Parádní počin, kterému někteří zdejší mongololidé, co mají zjevný problém najít vlastní prdel, aby si z ní mohli vytáhnout hlavu, tudíž nezvládají více než jednu časovou rovinu či dialogy nevydávající svvvvist a vžžžžžum, hystericky a naprosto nespravedlivě dokurvili rejtynk. Čili plnotučnou čtyřku zvyšuji na polotučnou pětku v rámci projektu na záchranu soudného hodnocení filmů s názvem „Vyvaž toho blahoslaveného rozumbradáče na protilehlé petriho misce“. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Majewski částečně vsadil na osvědčenou kartu holocaustu, ale s tím se nechtěl spokojit a tak do kriminální linky zapletl homosexuály, transvestity a já nevim co všechno. Vznikl z toho poněkud nepřehledný mišmaš, ve kterém se sice dá s trochu snahy zorientovat, ale to by se k tomu člověk musel donutit. Moc tomu nepřidává ani nepovedená válečná atmosféra, kterou dokreslují uměle naaranžované scény, aby divák náhodou nezapomněl, kdy a kde se film odehrává. Jediné, co se povedlo, je casting. Ale i tady mám pocit, že roli vyšetřovatele měl hrát Boguslaw Linda a ne na můj vkus příliš prkenný Andzej Zieliński.  Alespoň že Maria Debska byla krásná a nebála se to ukázat. Tentokrát mě Poláci nepotěšili. 40% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Poláci sa rozhodli, že natočia vojnovku aj o niečom inom ako len o židoch v gete alebo nepodarenom povstaní, resp. koncentrákoch. Vybrali si na túto misiu detektívku. Dobre, skúsili. Na jednej strane som tomu možno nevenoval patričnú pozornosť, na strane druhej to podľa mňa bolo celé veľmi zmätené, nepriehľadné a čím ďalej to šlo, tým tam bolo viac barličiek a viac sa to sypalo. Ale ako pokus veľmi dobre, aj keď Angláni ma podobnými filmami potešia viac. Na kratšom rozsahu lepší príbeh. Neurazí, prejde, ako výplň času super. 3 z 5 ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal vo Varšave, vo Wroclawi a v Tatrách. (Arsenal83)

Reklama

Reklama