Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kdo ví, jak se stalo, že si Kája Berka na návštěvu k dědečkovi a babičce do Ružbachu zapomněl vzít s sebou pyžamo. Prababička mu ochotně půjčila noční košili po pradědečkovi, o němž se v rodině tradovalo, že byl směšný snílek a vynálezce nesmyslných předmětů. Jedině prababička pokládala svého zesnulého manžela, profesora na místním gymnáziu, za zneuznaného génia. Kája, poté, co prosnil noc v pradědečkově noční košili, dal babičce plně za pravdu. Nejenom, že zažil v pradědečkově vyučovací hodině výlet do pravěku, ale dozvěděl se tady důležitou informaci. Jeho starší bratr Radim, konstruktér velké automobilky, se už dávno trápí se svým vynálezem převratného významu. Pradědeček prozradí Kájovi, že na podobném vynálezu auta, které bude jezdit zadarmo a bez škodlivých zplodin, sám kdysi pracoval a důležitou dokumentaci zakopal na zahradě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (177)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

U tohoto seriálu jsem měl vždycky trochu pocit, že se Václav Vorlíček a Miloš Macourek tak trochu utrhli z řetězu. Vynálezy dědečka tentokrát neměli ani za mák skutečného potenciálu a byly vždy postaveny výhradně na otočení knoflíkem na vypínači. Ani logiku děj sem tam nedával. Když například lezou kluci skrz knír Júliuse Satinského, najednou jsou nějakým záhadným způsobem v uchu. A stejně snadno se dostávají na stůl a ze stolu na zem. Marek Brodský na mě navíc, při vší úctě k němu, nikdy nepůsobil jako skutečný herec. On text prostě odříkává. Naopak Miroslav Vladyka se do role perfektně hodil a mě nejvíc pobavily reakce ředitele, když zase něco škole vyvedl. Celkově se m ale tento seriál nikdy nedostal do šuplíku oblíbených. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Tak dneska jsem se díval na první díl a už mi asi hrabe. Koukám na Ladislava Trojana a říkám si, ten hlas se mi nezdá, jakoby se sám nemluvil. Pak přijde hlasatel v televizi a slyším jasně Michala Pavlatu. Jdu si to ověřit na dabingforu a jen tak utrousím poznámku, že ještě zjistím, že ani ta Monika Effenbergerová se nemluví...a koukám, že jsem se nesekl ani v jednom. Nejenom, že jsem poznal Pavlatu po hlase, ale Trojana zde mluví Dalimil Klapka (i když sám hraje jiného profesora) a Moniku Effenbergerovou mluví Daniela Bartáková! :-) ()

Reklama

YugoBoss 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický československý sci-fi seriál pro děti a mládež, který si však své publikum najde i mezi staršími diváky. Hlavní zápletka s odcizením patentu není kdovíjak originální, přesto udržuje po celou dobu sledování diváka v tenzi. To vše podtrhuje famózní herecký výkon Júlia Satinského v roli hlavní záporné postavy - chamtivého inženýra Křečka. Dále bych mohl jmenovat Miroslava Vladyku coby enigmatického vynálezce Radima Berku, jenž je pradědečkem hlavní postavy Káji a silně mi připomíná Nikola Teslu. Efekty jsou na tuto dobu celkem ucházející, ale šlo by to i lépe. Možná i o to víc vtipně působil křeček šlapající na bicyklu. Původně jsem zamýšlel srážku jedné hvězdy především kvůli babičce, která chce vehementně věnovat všechny pradědečkovy noční košile muzeu - a tím hatí plány hlavním postavám. S takovou babičkou byste rozhodně nechtěli sdílet dvojdomek. Tuto neskutečně otravnou linku jsem se však rozhodl ignorovat, a tak dávám plný počet ***** ()

Matesaktesak 

všechny recenze uživatele

Krásný seriál a na tu dobu (tedy alespoň v naší kotlině) vymakaný. Poslední dobou přemýšlím o sci-fi a jeho tradici v Česku. Ať už návštěvníci nebo křeček v noční košili jsou ukázkou, že vůle dělat moderní a propracované seriály/filmy tu byla, a nemůžu se udržet pocitu, že nebýt železné opony, možná by starwars vznikaly v Praze. No nic, tolik k nostalgii a bájným představám. Moje oblíbené jsou prvorepublikové pasáže z reálného gymnázia, kde Profesor Berka učí a je vidět jeho nadšení pro cokoliv, na co sáhne. Boj dobrého Radima a Káji s chamtivým inženýrem Křečkem je hezky pohádkový a seriál se mi dneska líbí stejně, jako když jsem ho viděl poprvé, když mi bylo osm. ()

tein 

všechny recenze uživatele

Příliš zbytečně překombinované, naivní až hloupé a plné nesmyslů. Ale prostě klasika je klasika a té i ty opravdu veliké nedostatky se holt promíjí. V dnešní době by to byl totální propadák ale z nolstalgie tomu dávám 5* a to hlavně za ty části s úžasným Vladykou coby geniálním pradědečkem. Rozhodně se u toho nesmí přemýšlet a je třeba to brát jako malé dítě co se nechá opít rohlíkem. Brains off, thumbs up 😉 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (9)

  • V kabinetu pradědečka Radima je možné mezi různými vynálezy zahlédnout kvadrofonograf, hudební zařízení, které se původně objevilo ve filmu Tajemství hradu v Karpatech (1980). (ultrainferna)
  • Hromada lokalit byla postavena v ateliéru. Například interiér školy z minulosti. (JT19)

Reklama

Reklama