Reklama

Reklama

Síla psa

  • Velká Británie The Power of the Dog (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Charismatický, ale despotický majitel ranče se chová krutě k bratrovi, který si domů přivedl novou manželku a jejího synka. Jenže pak se stane něco nečekaného. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (326)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Klíčové slovo: Kalokagatheia. *** Fatálně uhrančivá a přesvědčivá kamera zprostředkuje fyzično a tělesnost a dynamiku ať už krajiny nebo práce či vztahů a emocí a zpředmětňuje pocity, vjemy, prožitky, skrze něž a jedině skrze něž se tu vypráví křišťálově ryzí, anticky jednoduchý a právě tak neřešitelný příběh konfliktu bratrské žárlivosti a synovské lásky, který nedovolí, aby se mezi dvěma výjimečně citlivými a inteligentními muži rozvinul hlubší vztah, protože je beztak částečně projevem slabosti prvního ze ztráty přítele a mistra (a jen možná i milence) a protože právě tu slabost musí druhý v roli zdánlivě slabšího využít a kousnout ze zálohy, věří-li, že je jeho první povinností chránit svou matku, byť tím jde alespoň částečně proti své vlastní přirozenosti a inklinacím. (Je to tedy ještě spíš power of the underdog.) *** Přestože se tu ale obětuje něco výjimečného a zušlechtěného pro něco profánního a prostředního, zároveň je tu každé jablko někudy červivé, a tím odsouzené minout se s ideálem - ať už je tím červem skrytého užírání se ztráta nebo planá naděje, smysl pro povinnost nebo zahořklost či vzdor, talent nebo neschopnost, dobré nebo zatvrzelé srdce, byť nikdo vlastně nemá zlý úmysl - a je tedy nemožné se v nedobrovolném spolužití vyhnout krizi nebo alespoň zabránit tomu, že vyústí v tragédii... nelze z ní vyjít správně a nelze ani rozhodnout, co je dílem osudu a v čem postavy doběhly jejich vlastní nedostatky a slabiny, protože to spolu ve zpětnovazebné smyčce nedělitelně, provázaně souvisí. *** Mistrně je film protkán ústrojnými odkazy do antiky, ať už jde o dramatický oblouk příběhu nebo o náznaky milostných, ač ne nutně homosexuálních náklonností mezi výjimečnými muži jakožto nositeli vyšší kultury, zjemnělé vnímavosti, ale i v principu kalokagatheia - tíhnutí k zušlechtěnosti těla i ducha a k dobru jako nezbytné podmínce pro hlubší chápání skutečné krásy. V principu, jehož vrcholné dosažení je zde postavám, jež pro něj mají cit, tragicky odepřeno. *** Fantastická je tu i hudební složka a celek je prostě omamný. Vizuálně nejvíce strhující film za hodně dlouho a se silným a umně vyprávěným příběhem, který zvolna zákonitě spěje do neodvratitelného finále. *** Tam, kde si dnes filmy hrají na atmosféru podle osvědčené kuchařky, ji tenhle emanuje úplně přirozeně a osobitě. Ari Wegner je vzácně nadaná kameramanka. Ty kopce, stáda tekoucí po hřebenech, ty koně, ty tisíce mikro-duh na srsti ryzáka, chvění jeho kůže pod dotekem mouchy, nenápadné hrátky s perspektivou, s rámováním, snímáním pohybu, doteků, vůní, pachů, tepla či chladu si budu pamatovat velice, velice dlouho a nevidím tenhle snímek naposled. *~ ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Power Of The Dog" asi je trošku návnadou pre tohtoročné oscary. Po tom ako som si to pozrel som zhodnotil, že nemá to veľkú dávku príbehu, miestami mie niektoré veci neboli jasné, no tie herecké výkony, to spracovanie a všetko okolo je zvládnuté skvele. Osobne si myslím, že najlepší moment prichádza v poslednej sekunde, pretože ten pohľad dáva veľkú dávku otázok, na ktoré nám ale nikto neodpovie. A je to zaujímavé. Pretože môžeme si to celé vyložiť úplne rôzne. Nevedel som ako mi bude sedieť Benedict Cumberbatch v tomto filme, no jeho výkon mu musím uznať. Okrem toho som sa počas scénok v druhej polovici filmu začínal aj o jeho postavu oveľa viac zaujímať. Kde však je problém s filmom (aspoň pre mňa), tak musím povedať, že neponúka absolútne nič, čo by nejako vysvetľovalo zmenu v Philovom správaní sa k Peterovi. Prečo sa rozhodol odrazu zmeniť úplne svoj smer konania? Čo ho k tomu viedlo? A okrem toho by som bol zvedavý koľko sa toho vlastne ešte aj ukrýva v Peterovi. A ako to prípadne bolo vlastne s jeho otcom? Z toho čo som videli som si s jeho postavou vôbec neni istý na čom sme vlastne boli. A scenáre mohli byť rôzne. Vo výsledku to ale má spád, dobré herecké výkony, no ako celok je to pre mňa trošku nedotiahnuté. MInimálne to mohlo ponúknuť viac odpovedí na moje otázky. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

tomeš 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že ten film je sám o sobě masterpiece - atmosférou, herectvím, designem, a vlastně i tím tématem podivný samoty uprostřed montanskejch plání doby před sto lety, na to člověka baví koukat a Oscar za režii je zaslouženej. Na druhou stranu mě to nějak minulo, takže "jen" 3*. PS: Tím tématem rozložený rodiny mi to trochu připomíná oklahomskou August: Osage County. PPS pro fajnšmekry: z příběhů o divný lásce v těhle končinách a v týhle době mě uhranuly zatím nezfilmovaný romány Man Who Fell In Love With the Moon nebo Days Without End. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jane Campion se pustila do boje s náročnějším a pomalu plynoucím románem plným náznaků a nejasností a poměrně uspěla, ačkoli bez jeho znalosti se nedostaví úplné pochopení filmu, což je malinko problém. Motivace postav je značně osekaná, což paradoxně odnesla nejvíc právě postava Benedicta Cumberbatche v naprosto klíčovém vztahu k Bronco Henrymu, který je v knize úplně zásadní a ve filmu se bohužel odbude jedinou větou. I děj, který tedy není nijak rozsáhlý, je částečně zredukovaný, což je na jednu stranu dobře, protože tím pádem vypadne spousta vaty, na tu druhou ale tím pádem působí zjednodušeně a paradoxně trochu překotně, protože některé věci se stanou extrémně rychle (typicky svatba George a Rose). Atmosféra je nicméně potřebně hutná, tempo pomalé a kamera opravdu kouzlí nádherné obrazy, které všemu dodávají specifické kouzlo. Samotná pointa je oproti knize lépe vysvětlena, o tom, zda je šokující, ale lze vést debaty. Cumberbatch je vynikající a úlohu zamlklého despota zvládl až fenomenálně, o moc pozadu ale nezůstal Jesse Plemons, jehož herectví je spíš niterní, o to ale intenzivnější, Kirsten Dunst a Kodi Smit-McPhee jsou neméně výborní, ačkoli jim toho scénář zase tolik nedovoluje. The Power of the Dog je hodně zvláštní film, který samostatně stojí někde na půli cesty a někomu se může zdát prvoplánový, se znalostí předlohy si ho ale divák užije o něco více. 70 % ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Škrábání křídou po tabuli. Zbožňuju filmy, jejichž finální pointa si diváka namaže na prsa, a zároveň si po nich přijde chytřejší než před zhlédnutím. V tomto případě sice dílčí část mrazivého příběhu umocnila předloha, což je jasné, ale i natočit to celé "správně" muselo dát pěknou dřinu. A navíc: kde jinde odvyprávět silné westernové drama s tolika rozbitými postavami než na úpatí Mordoru, že? S tím neustálým pobrnkáváním na hitchcockovskou basu jsem už jenom čekal, kdy se z těch kopců konečně přižene Odula, a pošmákne si na Cumberbatchově herce. Prosím jednoho Oscara, díky, nashle. [Netflix] ()

Galerie (17)

Zajímavosti (15)

  • Hlavnú ženskú postavu (Rose Gordon) mala pôvodne stvárniť Elizabeth Moss, ktorú si následne zahrala Kirsten Dunst. (classic)
  • Natáčení filmu probíhalo na Novém Zélandu, konkrétně v Otagu, Dunedinu a Aucklandu. (SONY_)
  • Benedict Cumberbatch se do role ponořil natolik, že se v průběhu dvou týdnů natáčení vůbec nemyl a dokonce začal kouřit jednu cigaretu za druhou. I přesto, že dřív doopravdy kouřil, po každém záběru, kde kouří, mu bylo značně nevolno. Dokonce zašel tak daleko, že se na tři dny otrávil nikotinem. (NiWi)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Reklama

Reklama