Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1989 natočil režisér Štěpán Skalský film o posledních letech života Karla Čapka. Ačkoliv je film pojat jako drama rodinné, v němž významné postavení mají lidské vztahy, v jeho celkovém vyznění převažuje rozměr společenský. Lze jej také nazvat Čapek proti zkáze - proti nastupujícímu fašismu, proti ohrožení křehkých demokratických svobod, proti neblahým rysům české národní povahy. Film je jakousi mozaikou událostí a vztahů, které na Karla Čapka působily a které se mu v době jeho nemoci v horečnatých snech a ve vzpomínkách vracejí. Vzpomíná na dávnou lásku, na ženu Olgu, bratra Josefa a sestru Helenu, ale také na přátelství s T. G. Masarykem. Velkou hodnotou filmu je solidní a poctivý přístup autorů k tématu, kdy Čapkova osobnost je vystižena jak ve své velikosti, tak v souvislostech dobových. Přesvědčivé je rovněž herecké ztvárnění - výkony Josefa Abrháma v hlavní roli, Františka Řeháka jako Josefa Čapka, Hany Maciuchové jako Olgy Scheinpflugové a Svatopluka Beneše v roli T. G. Masaryka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (155)

DZOUKR 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu jsem brečela a bylo mi z něho smutno jako z málokterého filmu. Vše to bylo ještě zesíleno tím, že herci si byli vzhledově i povahově tak podobní s postavami, které hráli. Nikdy nepochopím jak se lidi tak neskutečně hnusně, nevděčně a necitlivě mohli ke Karlu Čapkovi zachovat. Od určité doby filmu jsem trnula, jak Karlu Čapkovi zase ublíží. Zrovna čtu už třetí knížku od Karla Čapka, a zrovna to trio, kvůli kterému ho tak nenáviděli: Bílou nemoc-Matku-Válku s mloky. Karel Čapek byl vlastně takový doktor Galén, který chtěl pro lidi jen to nejlepší a oni ho zato nakonec zabili Ať už byla historie jaká byla, v některých věcech jsme byli stejní jako fašisti. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Výborný film, herecký koncert J. Abrháma i všech dalších, hlavně S. Beneše, který si (se zadostiučiněním) zahrál T.G.Masaryka . Takže - 5 * a 87 % . ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Krásný film, moc dobře zahraný Abrhámem i dalšími, myslím si, že byl i docela dobře natočen. Hodnocení: 80 % ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Půldruhé hodiny pronášejí sympatické postavy učebnicové monology, sedíce v křeslech. Natočeno naprosto bez invence, statické. Snad jako televizní inscenace, ale tohle nezvládli ani scénáristé, ani režisér. Jen Abrhám to zvládnul mistrovsky. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Pana Čapka si nesmírně vážím a větší čest mu žádný jiný film než tento nemohl udělat. Abrhám je zcela uvěřitelný, vynikající. Zřejmě jeho největší životní role. Jak tu někdo napsal přede mnou - Abrhám JE Čapek. A myšlenky protiválečné či úvahy o demokracii, to je velká učebnice pro současné politiky. Bohužel v současné době přehlížená. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 4/10. Film představuje závěrečné roky života Karla Čapka. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá predvojnová dráma zobrazujúca atmosféru predmníchovského a pomníchovského Československa prostredníctvom spomienok a práce Karla Čapka. Hustnúca atmosféra ohrozenia pred rozpínajúcim sa nacizmom je citeľná. Žiaľ film nemá veľký spád a produkčne pôsobí veľmi civilne a samotná naliehavosť sa často prejaví len prostredníctvom existenciálnych otázok kladených hlavným hrdinom. Čítanie anonymných vyhrážok môže byť mrazivou paralelou k niektorým súčasným diskusiám na sociálnych sieťach. Herecké výkony sú výborné a Josefovi Abrahámovi v hlavnej úlohe ani Hane Maciuchovej v roli jeho manželky niet čo vytknúť. 70% ()

Reyak 

všechny recenze uživatele

Výborný film zabírající život jednoho z největších Čechů předválečného Československa. Nesmím opomenout také vynikající kostýmy pánů Abrháma a Beneše. ()

Nitol 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších životopisných filmů, který vypráví příběh Karla Čapka, jeho ženy Olgy, bratra Josefa a nejbližších přátel. Film se týká období Karlovi největší a pravděpodobně i nejvýznamnější tvorby. Kromě života a smrti K. Čapka je zde perfektně zaznamenaná doba předválečného Česko-Slovenska. Josef Abrahám o filmu a panu K. Čapkovi řekl spoustu krásných a pravdivých věcí, ovšem ta nejpodstatnější pro mě byla, že Karel Čapek nezemřel na zápal plic, ale na uštvání lidí českého národu, kteří byli stoupenci režimu a odpůrci demokracie. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

nesmrtelné dílo...co věta to perla a nadčasová-bohužel...ani dnes by pan Čapek radost neměl...tohle by se mělo povinně pouštět na školách a probírat 20 století podrobně a ne jen okrajově na konci povinné školní docházky,kdy to už nikoho nezajímá...ohledně zpracování nemám výhrad,vše výborné a dle mě patří do zlatého fondu... ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecký výkon Josefa Abrháma jenž zde ztvárnil postavu našeho velkého spisovatele Karla Čapka, upozorňujícího svým dílem a projevy na hrozby německého nacismu. ()

Jandecka 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu lze bohužel ocenit jen zachycenou historii, ale film sám o sobě ani náhodou. Nuda, plitkost, nevyužitá podstata celého příběhu, divně ořezanè záběry, napínavá hudba u nudných scén bez děje... Raději to měli zpracovat jako klasický dokument. ()

Související novinky

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Reklama

Reklama