Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Bára (A. Kameníková) je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče (L. Žáčková, V. Javorský) už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec (J. Hájek). Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale velmi "roztahaný" první díl mne zklamal. Tvůrci chtějí diváka asi hlavně nalákat na poněkud podivné sexuální scény, kterými snad ČT chce ukázat, jak je "světová"... Herečky Kamenická a hlavně Geislerka (která je snad všude) nepůsobí sympaticky a určitě bych tam viděl raději někoho jiného, vždyť nadějných hereček nemáme málo. ČT by jim měla určitě také dát šanci... Jen doufám, že se chudák Boženka Němcová nebude "obracet v hrobě"... ()

Candida 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem byla apriori hodně skeptická a třeba Ańa Geislerová mi jako Božena Němcová vůbec neseděla, po prvním dílu jsem si názor poněkud poopravila... například pro postavy Josefa Němce, Johana Pankla a dr. Čejky měli realizátoři šťastnou ruku ve výběru herců - výborně obsazeno! Anna Kameníková mne příjemně překvapila, ale Linda Rybová jako kněžna Zaháňská ?? Ani náhodou! ...A ještě jednu drobnou výtku - vyjmenovává se, kam všude se Němcovi stěhovali, ale nevšimla jsem si, že by byla zmíněna Polná! A přitom měla zásadní význam pro vztah Boženy Němcové k české literatuře! Za to body mínus! ... Ještě si počkám na Boženu v podání Ani Geislerové... ()

Reklama

Aquila 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neočekávaně se u nás po dlouhé době povedl historický seriál, kde funguje příběh, dobře zahrané hlavní postavy (Kameníková a Hájek) i dramaturgie. Na Českou televizi až překvapivé po pimprlových dílech jako Mattoni a podobně. Zatím to vypadá na důstojnou poctu jedné z českých velikánek. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jako Pozdravy z kožených kalhot, dost často je tam sex, znásilňování a pod., netušil jsem co všechno děti ze základních škol (nebo komu je to určené) všechno uvidí. ČT opět prošlapává cestu vpřed. Jen jestli soudruzi dost neohýbají minulost, aby šla napasovat na tu jejich současnost... nic moc. Celkem nesympatičtí herci, díky za paní Rettigovou, jako ostrůvek herectví a normálnosti, zbytek je dost děsivá šmíra. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem to dokoukat. Působí to strašně strnule, herci jakoby v křeči,... Neumím to asi přesně vysvětlit. Ale dobře natočený seriál by mě dokázal vtáhnout do děje a já bych místy zapomínal, že se nedívám na realitu. U Boženy ovšem ani na okamžik nepochybuji o tom, že sleduji jen prkenné kostýmní panoptikum. A kdyby nic jiného, je to prostě příšerně nudné ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama