Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Bára (A. Kameníková) je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče (L. Žáčková, V. Javorský) už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec (J. Hájek). Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem to dokoukat. Působí to strašně strnule, herci jakoby v křeči,... Neumím to asi přesně vysvětlit. Ale dobře natočený seriál by mě dokázal vtáhnout do děje a já bych místy zapomínal, že se nedívám na realitu. U Boženy ovšem ani na okamžik nepochybuji o tom, že sleduji jen prkenné kostýmní panoptikum. A kdyby nic jiného, je to prostě příšerně nudné ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Mdlé a nepřesvědčivé. Jako by tvůrci žili ve snovém pohádkovém skleníku, izolovaném od reálného světa. Předvídatelný vývoj děje a prkenné chování postav. A snad nejtrapněji působila amatérská výslovnost všech německých dialogů. Nestačí přece jen oddrmolit text, ale vžít se také do intonace a rytmu (jakéhokoliv) cizího jazyka. A Češi tehdejší doby nežili v izolaci; byli zvukem němčiny denně obklopeni a běžně ji samozřejmě používali. ()

Reklama

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. část) Anna Kameníková mě vždy příjemně překvapila. Umí se pro roli opravdu proměnit. a Boženou se dostala na špičku, mezi top filmové herečky, kde po mnoho let vládne Aňa. Dlouhý film Božena jsem si nechal odležet, až byla nálada. O to víc si užívám dobře adaptované předlohy, která mnohým z diváků pozmění pohled na zidealizovanou "Barunku". PS PS Četli jste Babičku, v rámci povinné četby? Vážně? ;-) ()

SmisekPA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S těmi očekáváními je to záludné... Nebylo mnoho, na co jsem se s nadcházejícím rokem 21´ (po zkušenostech s COVIDovým rokem 20´) mohla těšit. Božena byla jedním z těch očekávaných zážitků. Trojice Wimmerová+Wlodarczyková+Komárková mě 1. dílem úplně nenadchla. Ovšem 1.* první hvězdu dávám za snahu o připoměnutí té, která má být pamatována a výjimečných osobností, které se kolem ní jen hemžily. 2.* druhá hvězda zasloužená je za snahu o navodění vlastenecké atmosféry spolu s dobovými kostými a 3.* třetí hvězda za poskytnutí prostoru i Josefu Němcovi, který jistě byl výjimečným mužem výjimečné ženy. Za delší naturalistické a násilné scény než by průměrně chápavému divákovi postačilo k pochopení dramatického života Boženy srážím zbylé dvě** hvězdy. Těším se na starší Boženu v podání Aňy Geislerové. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V zásadě milé překvapení. Film pracuje velmi dobře s dobovými reáliemi i dobovou psychologií, vyloženě potěšilo jak reálné nasvícení nočních scén tak použití němčiny s titulky, kamera i herecké výkony poměrně slušné. Samozřejmě místy (zvláště z počátku) zamrzí anachronicky napsaný dialog nebo dost hrozný přízvuk v němčině A. Kameníkové. To jsou ale opravdu drobnosti. Zatím jsem navýsost spokojen: 85% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama