Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Výtečný film o (ne)porozumění a (ne)schopnosti naslouchat bližnímu. Svým tématem je nadčasový, má obecnou platnost a to zvláště v dnešní moderní uspěchané době. Klobouk dolů před výkonem Timothy Huttona. Moc se mi líbil závěr - žádný srdceryvný doják nebo snad velké usmíření se nekoná, v podstatě finální scéna naznačuje otevřenost příběhu a jeho možná východiska. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nadherny film. Je prijemne, ze sa mi este obcas podari najst nejaky filmovy klenot. Najviac sa mi pacili sceny rozhovorov medzi ustrednym hrdinom a jeho terapeutom. Vsadim krk na to, ze sa tymto filmom museli aspon trochu inspirovat Ben Affleck a Matt Damon pri pisani scenara k Good Will Hunting. Nejak specialne by som vyzdvihol Donalda Sutherlanda, ktoreho mam za drsniaka, ale tentokrat si zahral citliveho otca a potom ustredneho hrdinu v podani Timothy Huttona. Mam ho rad uz dlhsi cas, ale vela jeho starsich filmov som nevidel a tak to budem musiet napravit. 8/10. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pokazde kdyz film natoci herec, vsichni maji tendence mu nadrzovat, obzvlast kdyz se jedna o jeho debut, plati to jak pro beznou populaci viz. zdejsi hodnoceni, tak pro akademiky, viz. 4 Oscari. Obcas nastane zlata vyjimka, kdy se jedna skutecne o masterpiece viz. Gibsonuv Braveheart, ale vetsinou je to jen prehypeovana bublina, ktera konci silnou nudou viz. treba Costnerovi vlci, nebo prave Redfordovi Ordinary People. Netvrdim, ze to dopoadlo jakkoliv katastrofalne, ale podobne rodinne drama se te nude mohlo vyhnout jen velmi tezko. Spatruji v tom filmu ale velmi zajimave a pravdive poselstvi - muzi se muzou snazit resit problemy jak komplexne chteji - analyza, navstevy psychoterapeuta, pokusy o sebevrazdu atd. - zbytecne, ve finale totiz temer vyhradne plati pravidlo, ze za vsechno stejne muze zena. 5/10 ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Na začátku se zdá, jako kdyby už byl každý s událostmi minulými srovnán, jen ten Conrad je tak trošku na hlavu. Nicméně v průběhu filmu zjišťujeme, že není vše tak, jak na první pohled vypadá. . . Výborná psychologická sonda, navíc ozdobená opravdu skvělými hereckými výkony. Škoda pomalejšího rozjezdu. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

"Ja uz nevim, kdo je Conrad". "Ale vis, ten chlapik se tak hrozne snazi dostat se ven a taky Ti nikdy neublizi.Nech ho mluvit,at Ti rekne, co jsi tak zleho udelal. Vydrzel jsi, kamarade, to je vsechno.To je Tva vina. Ale s tim se da zit, ne? Vis co se dnes rano stalo? Dovolil sis citit nejakou bolest.Kdyz si nedovolis citit bolest, nemuzes citit nic jineho.A svet je plnej bolesti. Ale taky radosti, dobroty, lasky. Kdyz se potrestas, tak si tim nevyslouzis zadny odpusteni." ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Robert Redford sa rozhodol film natočiť, pretože mu pripomínal spôsoby v jeho rodine. (fishki)
  • Mary Tyler Moore, nominovaná na Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli, odehrála ve filmu méně minut, než Timothy Hutton, vítěz mužské vedlejší role. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama