Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Falešné zprávy, zavádějící titulky nebo neuvěřitelné a přesto nečekaně pravdivé fotografie. To vše komentují Halina Pawlowská a Aleš Háma v novém zábavném pořadu České televize. Každý týden se k nim připojí dvě známé osobnosti a společně se pokusí rozpoznat smyšlené od skutečného. Pořadem provede moderátor Tomáš Měcháček. To se ví, že na tom asi něco bude, když k tomu existuje fotka. To se ví, že je to pravda, když to píšou na internetu. Nebo není? Falešné zprávy, dezinformace nebo i fámy jsou tu s námi už dlouho. Kdysi se věřilo, že je země placatá. Dnes se tomu smějeme. Pojďme se pobavit i nad zprávami, mýty a drby, které kolují bulvárními médii, sociálními sítěmi nebo prostřednictvím emailů dnes. Poznáte, jestli je fotografie skutečná nebo byla upravená fotomontáží? Odhalit manipulace mají za úkol i dva soutěžní týmy, které budou v několika kolech rozlišovat pravdivé zprávy od falešných. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbí. Baví mě to. A koukám na to ráda. Komentáře a odpady mne nezlomí. Mně to prostě baví. Tomáš Měcháček je v tomto přesnej moderátor a síla těch zpráv je kolikrát hodně pekelná. A teď... Je to pravda, nebo ne? Proč se na základě tohoto nepobavit? Vždyť to jde docela snadno. Tak kritizujte dál, to je asi nejednodušší forma projevu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jediné zklamání, které jsem utrpěl, je, že je to licence britského pořadu a ne původní tvorba. Jinak - VZHLEDEM K TOMU, ŽE JDE O POKUS VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZE OSLOVIT TYPICKÉ ŠIŘITELE ŘETĚZOVÝCH MAILŮ atd., ne jejich původní tvůrce - prostředky a náplň pořadu, hosté a skladba úvodní epizody naprosto korespondující účelu a cílové skupině. "Kdo má internet a pohybuje se na sociálních sítích, se bude smát." Tak určitě. 1) Omyl o informační a mediální gramotnosti nad jiné bolestivý. 2) Pro "zdatné uživatele" přesně tento pořad být neměl a nemá. Jen je škoda, že vysílací čas (jednak pozdě a jednak až po 168 hodinách) jaksi neodpovídá možnosti reálného diváckého záběru - líbil by se mi větší rozpočet, větší grády, a vyhodit ze sobotního hlavního vysílacího času nějakou tu čupr soutěž nebo Zázraky přírody;) Jsem zvědav, jak se to bude dál vyvíjet - ale jinak samozřejmě vřele doporučuji varovná videa a další projekty Kovyho a podobných uvědomělých youtuberů (ať už se skrývají kdekoliv:)). Jenže právě na ty se Vaše babička dívat nebude. Zatím neutrální hodnocení 50%. ()

Reklama

Drussus odpad!

všechny recenze uživatele

Mám podezření, že ten kdo tomu dal víc než "odpad" moc funkčních vazeb v mozkovně mít nebude. Moderátor - neznám. Taclík - má dluhy, bere všecko Halina - sebrali jí Rybičky, zemřel jí manžel, musí se nějak živit Háma - zlatý časy taxikářský Gondíková - blbost na bíledni a hrdě. soudruh ředitel Dvořák - nic lepšího od něj čekat nemůžeme. Vzkaz pro hrdé mozkofoby Gemini, Spinosaurus, Slajsik, codeas: Skočte si na tomografii, snad se ještě dá povzbudit činnost. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Občas mám potřebu si vnitřně analyzovat, kde přesně se v tvůrčím procesu stane chyba. Kdy ten úctyhodný záměr, který se vydal k realizaci, narazí na svůj „breaking point“, a nenávratně se odepíše ještě dříve, než doopravdy začne. Alternativní pravdomluvci v čele s J. O. pak prožívají extázi a v mohutných výronech zaplavují socnety výpověďmi o tom, co se to za jejich 135 korun českých měsíčně zase vyprodukovalo. Vidím v tom vodu na mlýn těmhle otrokům mediálního ega, pro které je výslunní v podobě pokrouceného vidění světa, mantrou jejich životů. Ať už je původní formát jakýkoliv, tak moderátor i s hosty sedící za stolkem je pasé už asi 20 let. A to pojmenovávání pravd a lží směrem k bulváru je jak z přednášky na základní škole. Ten bod zlomu vidím v chabé dramaturgii, která se bojí ostřejšího našlápnutí směrem k opravdovému bordelu mediálního prostoru. Kdy vyzobat tu profesionálně zpracovanou debilitu, která hladí srdce konspirátorů, a konfrontovat ji, bez obalu popsat a označit jako opravdovou debilitu, musí dát minimum práce, ale chce pořádný koule. Stojí za tím schopný tvůrčí tým, svým jménem to ale zastřešuje jedna z nejkonzervativnějších institucí u nás. Vykašlete se na humor, Háma i Pawlovská mají zenity dávno za sebou, tohle musí sklouznout do férové publicistiky, jinak se tomu budou lidi jenom smát. Hrozně mě to mrzí, byť tomu ještě šanci dám. Ale ode dna se to bude odlepovat hrozně blbě. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si tvůrci nejdřív měli ujasnit, co je hlavním tématem pořadu. On je rozdíl mezi hoaxy, memy, satirou, polopravdou a skutečně falešnými zprávami (kterých se sem tam dopustí i Česká televize), ale když to hodíte do jednoho pytle, tak těžko říct, jestli chcete pobavit veselými "videjky z jůtůbíčka" či satirickými texty a kolážemi, nebo kritizovat a vzdělávat hloupý lid, aby poznal TJSP (tu jedinou správnou pravdu). Navíc libísky, to je demence velmi tvrdého kalibru. Celé je to takové rozhárané jako téma samo, hosté sami netuší, co říkají (dokonce si občas jedno myslí, ale řeknou opak), ty diváky ve studiu lituju (pokud tam nejsou jen pro úvodní záběr), a nijak do hloubky a ke skutečně zajímavým věcem to nejde. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama