Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (43)

  • Od prvotního nápadu natočit muzikálovou love story z konce šedesátých let až k začátku natáčení uběhlo pět let, což tehdy režisér Filip Renč komentoval jako "festival ztraceného času. Už jsem vůbec nedoufal, že to zrealizuju. Několikrát jsem měl polovinu rozpočtu pohromadě, ale tu druhou ne a ne sehnat. Nedokázal jsem najít slušného producenta, který by mě podržel, jako má třeba Gedeon, Honza Svěrák nebo Hřebejk. Měl jsem hroznou smůlu na různé blázny, kteří se tvářili, že chtějí vstoupit do filmu, vodili mě po večírcích, nechávali se se mnou fotit a přitom nikdy ty peníze neměli a ani pro to nechtěli nic udělat. Za tu dobu mi nevyšlo několik filmových projektů a ten, který už jsem skoro hodil do koše, najednou vstal z mrtvých." (NIRO)
  • Příběh filmu vznikl takříkajíc "reverzním inženýrstvím" - na základě hudby. Režisér Filip Renč: "Já jsem odmalička poslouchal singly od Gotta, Neckáře a Pilarový, co měli doma máma s tátou. Vždycky když odešli do práce, tak jsem to dával na plný pecky a byly to pro mě největší hity. Něco z toho ve mně zůstalo a po letech jsem ty svoje domácí dětský diskotéky obnovil. Napadlo mě, že bychom se do těch let mohli vrátit a že by bylo dobré využít ty originální nahrávky. Takže jsme je se Zdeňkem Zelenkou vybrali, poskládali do scénáře tak, aby to nebyla jen revuální čísla, ale aby posouvaly děj, a teprve na to jsme ušili story. Nebyl zkrátka první příběh, ale byly první písničky." (NIRO)
  • Jiřina Bohdalová ke své pidiroličce učitelky řekla: "My jsme s Filipem velký kamarádi, a když ten film připravovala, zeptala jsem se ho, co tam má pro mě, což jsem samozřejmě řekla v žertu, protože jsem věděla, že je to o mladých lidech a písničkách z šedesátých let. On po téhle mé otázce úplně ztvrdnul a pak řekl: 'A ty bys v tom opravdu chtěla dělat?' V téhle chvíli už jsem zase nemohla couvnout já. Filip mi vysvětlil, že nemají moc peněz, takže jsme se nakonec dohodli na malinké roličce a jednokorunovém honoráři. Minci mi dali, dokonce krásně zarámovanou, ale neplatnou... Takže za to vlastně nemám ani tu korunu. Ale Filipovi jsem tu službu velice ráda udělala." (NIRO)
  • Původní název filmu byl „Twist 68“, avšak v roce 1997 byly na trh uvedeny mobilní předplacené karty s těměř totožným názvem Twist. Filip Renč tedy vymyslel nový název Rebelové, kde ho zaujalo slovo „love“ na konci. (Muffino)
  • „Bylo to šílené. Tehdy jsem skoro vůbec nejedla. Filipovi se samozřejmě líbilo, že jsem byla hubená, a mně se tak stáhl žaludek, že mi to ani nedocházelo, že bych se měla najíst. Pak to odnesly hlavně zuby. Měla jsem strašně moc kazů, protože jsem neměla žádné vitamíny,“ prohlásila o natáčení Zuzana Norisová (Tereza). (Duoscop)
  • Bylo prodáno na 60 000 CD nosičů z písněmi z filmu. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Film získal kromě významných cen také Hlavní cenu dětské poroty na MFF pro děti ve Zlíně v roce 2001. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Na Slovensku navštívilo film 21 622 diváků. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Na 7. ročníku MFF FACE OF LOVE v Moskvě získali Jan Révai a Zuzana Norisová Cenu Stříbrná střela za nejromantičtější pár. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Všechny choreografická čísla vymyslel choreograf Ladislav Beran. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Film se stal čtvrtým nejnavštěvovanějším filmem v kinech v roce 2001. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Ve filmu se zpívá nebo je slyšet 16 písní. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Filip Renč se nejvíce inspiroval klipem z archivu Československé televize Dáme si do bytu, kterou zpívají Josef Bek a Irena Kačírková. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Většina „drážních“ scén, tj. scén odehrávajících se na trati a nádraží (stejně jako některé scény z filmu Páni kluci, 1975), se natáčela v železničním muzeu v Zubrnicích. Natáčení těchto filmů se věnuje i část zdejší expozice (2 panely). (HonzaBez)
  • Šimon (Jan Révai) zpívá hlasem Bohuše Matuše. (funhouse)
  • Filip Renč a Jan Svěrák se ve svých filmech navzájem dosazují do malých roliček. Jan Svěrák tak ve snímku objevil v závěru filmu coby celník. (šerminator)

Reklama

Reklama