Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vyhrocené události kolem akce s plukovníkem Kempným měly dopad nejen na Standovu divadelní kariéru, ale i na jeho pozici u StB. Je podezřelý, že tzv. vypadl z role, ale navíc možná dokonce i s Kempným kolaboroval. Na to konto je Láník odvezen k výslechu přímo k sovětskému poradci Blochinovi, který si jeho doznání vynutí v sauně vlastními dosti nevybíravými metodami. Jen díky zištné pomoci velícího důstojníka Korčáka se nakonec Standovi podaří z fatální situace vyváznout živý. Rozhodne se nakonec následovat svou sestru Anežku s jejím přítelem Zdeňkem a utéct přes hranice. Vyrazí za nimi na venkovský statek v pohraničí, kde je čeká už jejich společný přítel Karel. Ten vymyslí plán, jak se dostat přes pohraniční hlídky i ostnaté dráty za použití starého německého transportéru, který zprovozní ve stodole. Ale ani teď se vše nevyvíjí podle jejich představ a Standa opět zjišťuje, že i tento odchod bude nutné si pojistit ještě jiným způsobem a časem jej také zase draze splatit. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

DonBraso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po výborný dvojce jsem dostal tohle.Jediné co tu fakt zůstalo byly postavy a závěrečná menší napínací část,která hrála prim celý seriál.Bohužel neskutečný průstřel do hnát do všech směrů.Abych se nudil je co říct,ale tady se tak nějak nakládá se vším v takovým tempu,že přeskočíme radši na útěk.V důsledku všeho Vám předchozí dva díly přijdou jako zbytečný.Jediný pro některý diváky asi fajn,že tu nemáme gay hrátky,ale co k tomu?S Lánikem opustíme divadlo a jdeme do sauny.Za to co udělal ve dvojce ho nějaký sovět vezme do sauny s pekáčem buchet a odejde asi neznámo kam a už neřeší nic.Občas ty scény jsou vykonstruované.Postava z bytu,který neustále votravoval je levobočkem hozen se schodů.Tyhle scény spíš patří do nekonečných seriálů a ne do mini serií.Škoda.Útěk bych si představoval určitě lepší,než hele mám tu tank a tak to zkusíme projet.50% ()

JenTR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle byla trochu americká kovbojka, máme tu mnoho otázek. Opravdu bylo možné podplatit pohraničníky vč. velitele? Kromě toho nějakými ukradenými šperky? To asi fakt ne. Brzy by se to profláklo (už jen by mohli mluvit ti utečenci). Stejně tak je dosti nepravděpodobné, aby si v roce 1953 jen tak někdo napochodoval do zabaveného zámku a tam byla dřevěná skříž a za sklem starožitné šperky. To už bylo dávno lůzou vyrabované. Nenašli byste tam hrníček nebo vidličku, natož tohle. Chodili tam se svícny, povídali si a nikdo zvenku ta světla neviděl a uvnitř kastelán neslyšel...nuže dobrá, další otázky. Když byl tedy Standa domluven s Stb, jak to zamýšleli s útěkem v německém transportéru? Musel by je také někam dovézt a nechat na holičkách, tj. to předem naprášit. To by ale nešlo tak hladce, neboť řídil někdo jiný. Pohraničníci tedy nebyli spolčeni s Stb a skutečně si přividělávali. Někdo toho jednoho tedy střelil na německé straně? A Standu za odměnu pustili na západ. On sám tedy obětoval i sestru...Nepochopil jsem ani, proč šli do tunelu, mohla je Stb lapit dříve. Každopádně Láník mohl utéct s nimi a měl by klid. Další podivnost byli ti dva homosexuální (?) vojáci, kteří se chtěli dozvědět o tom, co Kempný chtěl předat zápaďákům. To tu vůbec nehrálo žádnou roli, ani nebylo jasné, proč je to zajímá, že chtěl něco vyklopit atd., odbočka. Ale až na tyto pochybnosti je to celkově pěkně zpracováno a hudba byla dostatečně dramatická. Akorát prostě ten útěk tito dobrodruzi brali poněkud ve stylu Belmonda (útěk si představovali jak Hurvínek válku - přestřelku v tanku, panebože, kromě toho by museli po regulérní cestě, tedy přes uzavřený hraniční přechod s mnoha vojáky), přitom v reálu by tak v pohodě nebyli a zdrhalo se trochu více potichu. Lapili by je za pár minut. Ještě jak se tam na konci ten jeden s nimi pral...většinou se tito lidé nezmohli na odbor, byli příliš vystrašeni. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečná epizoda se odehrává mimo Prahu, což je fajn změna, ale zase jde o nejpomaleji se odvíjející část. Chvíli to vypadá, že scénář neví kudy kam a třeba sekvence s obrněným vozem působí lehce zbytečně a navíc. A pak i další třenice na statku. Zpočátku to vypadalo, že budeme sledovat rozpor skrze Láníkovu sexuální orientaci, nakonec se ovšem příběh stáčí jiným směrem. A několikrát dokáže příjemně překvapit a udržet patřičné napětí. I když napotřetí se už mírně tlačilo na pilu a zejména bych očekával hlubší vhled do přemýšlení/pohnutek/snad i výčitek hlavní postavy. Herci jsou každopádně skvělí: Jan Cina je zatraceně soustředěný, Jenovéfa Boková bravurně zvládá emočně vypjaté scény, domovník Adrian Jastraban je oplzlý a zlý zároveň, důvěryhodně se role soudruha kapitána ujal i Martin Finger, který do určité doby tahá za nitky. Režisér Peter Bebjak předložil atmosféru nejistoty a spoustu zajímavých postav, se kterými budeme soucítit nebo je nenávidět. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak třetí díl bohužel spadl už do úplné slátaniny, tahle "kovbojka" z 50. let se tedy příliš nepovedla. Zpočátku slibný námět se nakonec utopil v naprosté bezradnosti. Na téma poúnorové emigrace byly natočeny mnohem hlubší, propracovanější, věrohodnější a silnější snímky, než tento horkou jehlou šitý a značně chaotický galimatyáš. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na závěr si tvůrci připravili nejslabší ze tří dílů. Čekal jsem postupné řešení linek z minulých dílů, ale tvůrci je na první pohled vcelku rychle odstranili hned v prvních minutách a a spolu s tím odezněla z děje i většina postav (Finger, Jastraban, Bardos, Maximová..) a rozjeli nový příběh s pokusem o útěk. Celkové vyústění pak ve výsledku není nijak překvapivé a závěr pak sice přinese návrat jedné z postav, ale potenciál závěrečného dílu zůstal podle mě nenaplněn. Chválím výborný hudební motiv v závěru, ale byl bych mnohem raději, kdyby se poslední díl více zaměřil na divadelní angažmá, jak bylo činěno ve druhém díle. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Na epizodě spolupracoval mj. Klub vojenské historie - Polní četnictvo Č. Budějovice. (jungewolf)
  • Poslední minuty epizody, tedy výslech Láníkovy sestry, se natáčel v karlínské Invalidovně, jak chodba, kde ji odvádí na výslech, tak poté brutální výslech, ten je točený v bývalé kapli Invalidovny. (formelin)

Reklama

Reklama