Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1973 sa Frank Bledsoe (Paul Bettany) a jeho 18-ročná neter Beth (Sophia Lillis) vydajú na cestu z Manhattanu do Creekvillu v Južnej Caroline na pohreb člena rodiny. Nečakane sa k nim pridá Frankov milenec Walid (Peter Macdissi). (dwdb)

Recenze (20)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Uncle Frank v podstatě nenabízí žádný nový příběh v rámci svého žánru, nicméně je to pěkně napsané a hlavně uvěřitelně zahrané, takže tomu člověk odpustí jistou absenci námětové invence. Ballův snímek stojí zejména na hereckých výkonech: Paul Bettany mě v roli minulostí zmítaného Franka opravdu mile překvapil, podobně jako mně doposud neznámá Sophia Lillis, jež si mě i přes své skrovné herecké zkušenosti dokázala získat. Nesmím opomenout zmínit menší, nicméně i tak zapamatovatelné role Margo Martindale, Stephena Roota a "truebloodovské" (a devadesátileté!) Lois Smith. Zpočátku jde o veskrz rutinně natočené drama o složitých rodinných vztazích, jenž se však postupem děje mění v solidní a hutný příběh s nejednou silnou scénou - ať už šlo linii Franka se Samem, (zdrcující) promluvu otce k synovi, čtení závěti, konfrontaci na hřbitově či závěrečnou rozmluvu Franka s matkou. Vytknul bych snad jen rozhovor bratrů u rakve a do jisté míry zbytečnou příběhovou vsuvku s Brucem. P.S. "Mothers know!" ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Sledujeme mladou, chytrou a nadějnou Beth, která bohužel pochází ze zabedněné jižanské, vesnické rodiny. Je tu ale strýček Frank z New Yorku, se kterým si nejvíce rozumí, protože má mnohem méně omezený pohled na svět. Vzájemná dynamika této dvojky a jejich konverzace o světě táhnou celý snímek, od kterého jsem čekal obyčejnou příjemnou jednohubku. Ovšem film mě nakonec odzbrojil, hloubkou postav a dramatičností některých scén. Ano, není to v základu nic světoborného, ale to co film chce odvyprávět, vypráví nejlépe jak může. Divák je dosazen do bot naších hrdinů a člověk s nimi o to více prožívá strach z rodinného přijetí, kdyby jim ukázali své celé já. Uncle Frank mě překvapil tím, kolik silných a zapamatovatelných scén nabízí. Ať jde o flashbacky, hotelový pokoj, scénu u náhrobku a nebo samotné finále. Paul Bettany podal silný a uvěřitelný výkon. Zasazení do roku 1973 přidává snímku příjemnou atmosféru. Prostě krásná a silná záležitost, která si zaslouží mnohem více pozornosti. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pre úspech Zelenej knihy asi teraz uvidíme viac týchto zjednodušujúcich, sentimentálnych filmov. Ja osobne by som nato bez Sophie Lillis asi nekukal. Každopádne, ak to naštve primitívov typu Arsenal88 a ostatných trapnučkých fašistov, tak iba dobre. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Opravím užívateľa solisoli, tieto braky už dostávajú oscarov na pravidelnej báze a dokonca už stanovili podmienku, že vlastne cenu akadémie len film dostatočne úchylný a zvrátený. Po včerajšom zvratkovom statuse Ellen Page, ktorá chce byť odrazu chlapom Elliotom, pretože je vraj transgender, ale tvrdí, že ostáva naďalej homosexuálna – čo v podstate znamená, že vlastne sa stáva z nej chlap v ženskom tele a mala by spávať s chlapmi, teda podľa tejto logiky je hetero, len ju budú nakladať asi do zadku – som naozaj nemal chuť na ďalšie odporné zvrátenosti. No a pre pripečených slniečkárov len jeden odkaz, nie každý, ktorému sa hnusia zvrátenosti na ulici a na obrazovke musí byť automaticky homofób. Nikto homosexuálom v našej civilizácii neubližuje a nech si každý sexualitu necháva na doma. O tom to je celé a nie pretláčať, že toto je jediné správne, všetci inak orientovaní sú úžasné bytosti a ostatní sú hrozne zlí, najmä bieli heterácki muži. Človek nemá byť hodnotený podľa najspodnejších pudov a v normálnej spoločnosti sa nemusíme medzi sebou baviť, kto je ako orientovaný či preoperovaný. Pocitovo bol film na jednu až dve hviezdy, ale pre prihriatych týpkov ako Lacike napálim odpad, nech mu praskne cievka, ako to praje on iným. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Docela fajn prosluněné retro, kde se postupně derou na povrch temné zážitky z minulosti a z doby, kdy být gay znamenalo spíš se celý život skrývat, než kráčet v pochodu hrdosti. Paul Bettany úžasný, ale i Sophia Lillis jako jeho oblíbená neteř výborná a typově přesná. SHRNUTÍ: Ne každé léto u jezera zanechá hezkou vzpomínku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príbeh o veľkom gay coming oute strýka Franka na zapadákove v jednej typicky vidláckej a pobožnej rodinke. Film, ktorý po dejovej stránke neprináša nič nové a ani novátorské, ale všetky tie klišé vďaka skvelému scenáru a bezchybným hereckým výkonom zase po miliónty prvý krát fungujú. A to jak odľahčené, tak aj vážnejšie a dojímavé scény. Film je podaný v pozitívnom duchu, takže napriek niektorým členom rodiny, ktorí nie sú schopný sa s inakosťou u člena rodiny vyrovnať, to má dá sa povedať, že dokonalý happy ending. V centre príbehu sú tri skvelé postavy. Trpiaci strýko Frank v podaní Paula Bettanyho. Jeho roztomilý a vždy pri ňom stojaci partner, ale najviac ma bavila nádherná neter v podaní Sophia Lillis, ktorá celý príbeh rozpráva. Zo začiatku to vyzeralo, že to bude film o nej a o tom ako sa vidláčka vymanila zo svojho prostredia a dostala do veľkomesta, ale nakoniec sa z nej stal len pozorovateľ a rozprávač Frankovho príbehu. Čo je trochu škoda. Mohla mať aj ona nejakú výraznejšiu líniu a bolo by to za dokonalých 5*. Ale aj takto dávam spokojných 8/10. Viac takýchto gay filmov, ktoré nasypu soľ do rán homofóbom až im praskne cievka. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* není to bůhvíjak význačný film, ale pohltila mě jeho atmosféra a lidský pohled na rodinné vztahy se svými klady a zápory. Až po zhlédnutí jsem si uvědomil, že režisérem a scénáristou je Alan Ball ze seriálu Odpočívej v pokoji, tak potom je to pochopitelné, že se mi to líbilo. Do všech charakterů hlavních i vedlejších rolích mi sedly herci. Prostě je to kvalitně natočený film nejen o gay coming-outu, ale i o skrytých komplexech duše, který si užijou spíš dospělí a vyspělí diváci, kteří si potrpí na komorní a konverzační dramata a já jim ho doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

dobře zahrané,ale jinak spíš průměrné drama na jedno podívání.Sophie Lillis každopádně potvrzuje svůj velký potenciál a Bettany byl prostě vždycky dobrej...60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Najväčšou prednosťou filmu je to, že sa príbeh odohráva v roku 1973. Tá atmosféra kontrastu medzi voľnomyšlienkárskym New Yorkom a konzervatívnym prostredím nejakého "zapadákova" v South Caroline bol vodou na mlyn pre celý dej s témou predsudkov voči homosexuálnym vzťahom strýčka Franka. Napriek tomu, že to bol ďalší z plejády filmov s témou LGBTI, tento bol vcelku zaujímavý a nebolo to až také klišé ako pri väčšine iných s touto témou. Frank bol riadny sympaťák, rovnako aj jeho neter Beth, ktorá bola charakterovo tou najpríjemnejšou súčasťou celého príbehu. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

film s krasnou myslenkou - sebepoznani, prijeti sama sebe a neskutecne silne pouto s vasi rodinou. nenechme rozhodovat jine, co doopravdy jsme. vzdy si stujme za svym nazorem a tim, co milujeme. nenechme si to sebrat, jen aby jsme nekam zapadli. protoze ti, co nas maji doopravdy radi, nas prijmou a budou nas milovat, takove, jaci jsme. ❝𝘠𝘰𝘶’𝘳𝘦 𝘨𝘰𝘯𝘯𝘢 𝘣𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯 𝘺𝘰𝘶 𝘥𝘦𝘤𝘪𝘥𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦, 𝘰𝘳 𝘺𝘰𝘶’𝘳𝘦 𝘨𝘰𝘯𝘯𝘢 𝘣𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺𝘰𝘯𝘦 𝘦𝘭𝘴𝘦 𝘵𝘦𝘭𝘭𝘴 𝘺𝘰𝘶 𝘺𝘰𝘶 𝘢𝘳𝘦. 𝘠𝘰𝘶 𝘨𝘦𝘵 𝘵𝘰 𝘤𝘩𝘰𝘰𝘴𝘦. 𝘠𝘰𝘶 𝘥𝘰.❞ – 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐤 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lidé co říkají že Zelená kniha je průměrné a vypočítavé drama, by si měli pustit tohle. Je to tak trochu veselé, tak trochu smutné, tak trochu krásné, tak trochu děsivé, tak trochu chytré a tak trochu prázdné. Alan Ball bude asi lepší scenárista než režisér. Paul Bettany a Sophia Lillis jsou naštěstí hodně fajn. Peter Macdissi hraje bohužel mírně afektovaného slizouna, ale hraje ho dobře, což je ještě horší. A sem si dosaďte moralizování a povyšování se nad homofoby, bez čehož se očividně žádný komentář k tomuto filmu neobejde. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Koukat na Bettanyho a Lillis, i když si zrovna jen tak povídaj v dineru, je neuvěřitelná rozkoš. Paul je excelentní herec vážnejch rolí, prokázal to nejednou; zato Sophia má těžkej úkol obhájit svou pozici, jakou jí vydobyl první díl nový adaptace TO – a řekl bych, že tady si vede nadmíru dobře. Rozkoš naopak neni, že i dneska jsou furt v populaci zabedněný homofobové nechápající, že svou sexuální orientaci si stejně jako barvu očí nebo svý rodiče nevybíráte. Tohle je podobenství o tom, jak dovedou svym jednáním zabít ve vás veškerou odvahu žít, již vám dodávaj ti ostaní. Film je takovej (pun intended) ginger shot: malej, zato silnej. Zasloužený čtyři rudý. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Nič prevratne originálne, avšak milé (najmä vďaka Willymu), dobre zahraté a s ako takým posolstvom alebo aspoň peknou myšlienkou a koncom. Avšak nič, čo by priemerný divák nevidel.7/10. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Film jako takový spíše za tři; přeci jen je to celkem klišé a kýč. Řek bych, že by mu prospěla delší stopáž, aby charaktery trochu více vynikly. Na druhou stranu, film ani nechce být nějakou dušezpytnou studií a prostě se netlačí někam, kde nechce být, což je fér. A člověk má po něm milý pocit (jak to ostatně Allan Ball umí). A to není málo. Nahoru zaokrouhluji zdejším homofobům navzdory. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

7.5/10. Bettany je extra třída, a je jedno koho a kde hraje. K tomu, zde máme naprosto odzbrojující Sophii Lillis v dobrém příběhu o přijetí sama sebe. ()

solisoli odpad!

všechny recenze uživatele

Stupídna homosexuálna americká oslava. Je len ukážkou čo dokáže americká kinematografia vyprodukovať. Odporný odpad s hnusným hereckým obsadením. Škoda ďalších slov. Vedie to len k jednému, pravému hollywodskému, keď začnú aj tieto braky dostávať oscarov. ()

RavenSpector 

všechny recenze uživatele

Povedený, pohodový film s výborným obsazením. - Největší hovna tady vyplodil arsenal83 - stačí mrknout na jeho profil a postoj k ženským herečkám. To mě dostalo :D ()

Frameline 

všechny recenze uživatele

Autor Americké krásy a seriálu Odpočívej v pokoji vypráví proces smíření a coming outu na americkém venkově 70. let. Vyprávění plyne velmi zvolna, scénář sem tam zaškobrtne, nicméně příběh by se mohl stát a je dobré si jej připomenout v každé době. Je jednoduché zapadnout a žít tuctový život v zapadákově. Mnohem těžší je být sám sebou a navzdory své odlišnosti si proklestit cestu k životu podle svých představ. ()

Reklama

Reklama