Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kodet alias kapitán Exner mi typově vůbec nevadil. Jeho projev mám rád a třeba jeho závěrečná řeč před vrahem o zavražděném uměci byla prostě skvělá. Tohle nebyla klasická kriminálka na které jsme zvyklí i v rámci podobných snímků ze stejného období. Přesto mi vyprávění děje krapet jinou formou nijak zásadně nevadilo. * * * ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Jako vždy výborný Jiří Kodet, ten je pořád stejný. Dalším hvězdným okamžikem je hudba Oty Petřiny, včetně skvělé závěrečné písně. Bohužel jinak dobře natočený film doplácí na slabý a špatně postavený scénář. Detektivka je silně průměrná a ani vydatná týmová spolupráce ji nepozvedne na hranici, kdy by stálo za to se na film podívat znovu. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná kriminálka s majorem Exnerem, kterého ztvárnil Jiří Kodet. Líbila se mě atmosféra červnových dnů a prostředí, kde se vyšetřování vraždy odehrávalo, nelíbilo se mě náhlé vzplanutí majora Exnera mezi místní dívkou, kterou zahrála Jana Boušková, to mě připadlo docela přestřelené a do příběhu se nehodící. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý námět scénáristicky zcela zfušovaný a ty příšerné neživotné dialogy šustící papírem i odtržené od normální lidské komunikace a úplně netalentovaně natočený a zrežírovaný. Ani lázeňský švihák Kodet v hlavní roli vyšetřovatele Exnera tu bídu bohužel nemůže zachránit, i když se o to snaží, jak mu scénář nemilosrdně určuje i ve slipech, alespoň něco pro dámy. Vlastní zápletka je jednoduchoučká a nehodná ani délky formátu 81 minut a závěr, kdy si policista, vyšetřovatel přichází k vrahovi pro motiv s prosíkem, působí přímo uboze. Suma sumárum jediné zajímavé jsou kulisy, kde se celý příběh odehrává, opočenský zámek a zámecký park. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Dle mého vydařený film. U mě osobně nejoblíbenější role p. Kodeta - elegantní, šaramantní, vtipný. Pí. Bouškovou jsem nemíval rád ve filmech, ale zde je fajn. A samozřejmě něžná blondýnka pí. Steinmasslová zamlada. Přestože jde o detektivku, převládá líná prázdninová atmosféra. Studentky, co provázejí na zámku, randí o sto šest. Kapitán snídá tu v hotelu (dršťková s pivkem), tu na stojáka v obchodě (dvě koblihy a mléko). Žádná scéna není zbytečně natahovaná, odsýpá to. Postavy nejsou (jen) figurky, ale mají vždycky trošku něco navíc - přestože anebo možná protože je nehrají všechny národní umělci, ale spíš herci ze druhé nebo třetí řady síně slávy. Rád se na ten film dívám znovu. V kontextu ostatních čs. detektivek té doby stojí za zmínku, že ve filmu nevystupuje žádný třídní nepřítel, emigrant či obdivovatel Západu, dokonce ani žádný vysloveně zlý člověk, což dále zlepšuje můj divácký zážitek. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Kapitán Exner (Jiří Kodet) jde do nemocnice za doktorem Hauserem (Vladimír Kratina). Vrátný mu oznámí, že doktor tam není. Následuje scénka v baru, kde klávesista hraje melodii na keyboard. Přitom můžeme vidět, jak levou rukou přestal hrát basový doprovod a místo toho uchopil cigaretu a potáhl z ní. Přitom však basový doprovod nejenže zní dál (dalo by se to vysvětlit dozvukem, sustainem), ale i se mění, jakoby muzikant neustále aktivně levou rukou hrál. (pjotri)
  • Kvůli Janě Bouškové (Lída) a Jiřímu Kodetovi (Michal Exner), kteří denně hráli ve 150 km vzdálené Praze, se film natáčel pouze od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. Poté štáb neměl co dělat a začala volná zábava, což se nelíbilo odborářům, kteří chtěli, aby štáb a herci jezdili domů k rodinám. [Zdroj: Aha] (carott)

Reklama

Reklama