Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělý film, plný originálního humoru. Skutečně jsem se u něj smíchy prohýbal, Štamgast je prodchnutý odzbrojující bezstarostností, která je velmi nakažlivá. A já osobně jsem strašně rád, že mi se mi konečně podařilo vidět tento jediný film, který kdy vznikl podle Bukowského scénáře. Zhlédnutí Štamgasta beru se zpožděním i jako takovou malou soukromou satisfakci po dost mizerném snímku Factotum z r. 2005, který vznikl jako filmová adaptace stejnojmenné Bukowského knihy a ke kvalitám Štamgasta měl hodně daleko. Byť Štamgast není bez chyb - tou největší je asi samotný představitel hlavní role, Mickey Rourke. Sám Bukowski, který se ve snímku mihne v cameo roli chlápka u baru, se k tomuto filmu stavěl v dokumentu "Bukowski: Born into This" z r. 2003 relativně kriticky: "Mickey Rourke to opravdu přeháněl. Víš jak, zplihlé vlasy... a pochybuju, že kdy byl v chudinský čtvrti, chápete?... S ním to bylo takový přehnaný, nepravdivý, trochu se předváděl, takže, ech, nebylo to povedený." Už proto nemohu jít se svým hodnocením na maximum, byť bych strašně chtěl, protože jsem se už dlouho u nějakého filmu tak nenasmál. A teď bych si mimochodem fakt dal panáka. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Není násoska jako násoska. Chinaski je něco velmi extra a to, jak ho Rourke zahrál taky, protože ožrala je jedna věc a náhodou zrovna střízlivý notorik, je věc druhá. Jeho přístup k životu mě fascinuje: žádné nervy, že není na nájem, že nemá práci ("nedostalas práci? Tak pojď, oslavíme to"), že z něj cáká krev...... nepotřebuje k žítí dům - zlatou klec, hrabat pod sebe, píše si své povídky (".....někteří lidé nikdy nešílí, to musí být strašný život.....") a jediná starost je, aby měl na drink a když je s Wandou, tak ještě na drink pro ni.......má vlastně skvělý život a on to dobře ví........ Tleskám Henrymu, Mickeymu i Faye.......... ()

Reklama

MissJ 

všechny recenze uživatele

Bukowskému se nelíbil Rourke, Rourkovi se nelíbil Bukowski (teda jeho knihy), no a mně se líbí oba dva (a knihy taky). Pokolikáté už se k tomu vracím. Imrvére zmlácenej Chinaski vede, další postavy skvěle sekundují: Wanda (jak si rve do minikabelky ty kukuřice:)), Eddie ("I'd hate to be you if I were me."), "nenápadné" cameo Bukowského a další. Vzato kolem a kolem - neodolatelný film ("To all my friends!!!"). Zajímavost: jednoho ze záchranářů hraje Leonard Termo, spřízněná duše MR, objevil se s ním v pěti osmdesátkových filmech (scéna se zakrváceným tričkem je moje nej z celýho filmu: "Where's the body? You?"). A historicky nejlepší lapsus v českých titulcích: překlad "I sure want to thank you for your hospitality." jako "Moc ti děkuju za tvou hospitalizaci." jen tak něco nepřekoná. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Film, který můžete důkladně prokouknout díky Bukowského knize Hollywood. Ano, Faye může ukázat nohy a Mickey brejličky s palmičkami. Hlavně ale předvádějí skvělé herecké výkony. Je to takový upatlaný snímek, útočící na všechny smysly. Vážně jsem cítila, jak Chinaskimu táhne z tlamy. Jako čtenář Bukowského tleskám. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na tuhle roli se Mickey Rourke asi nemusel moc připravovat amatérský boxer a agresivní alkoholik v soukromí mohl konečně využít svých životních zkušeností i ve filmu. Ale Faye D. jako alkoholička Wanda tak to byl opravdu koncert. Není nad to, když lidé mají stejné zájmy.. „Co dělaš?“ „ Piju“ „Co budeme dělat?“ „Budeme pít “ ()

Galerie (45)

Zajímavosti (21)

  • Režisér Barbet Schroeder a Charles Bukowski byli blízkými přáteli, Schroeder se snažil o maximální věrohodnost snímku a s Bukowskim vývoj filmu často konzultoval. (SeanBean)
  • Tak ako Faye Dunaway požadovala od Bukowského, aby upravil scenár a ona mohla ukázať nohy, tak Mickey Rourke chcel, aby vo filme mohol nosiť svoje slnečné okuliare s palmami. Nakoniec ho však Barbet Schroeder prehovoril, aby sa v nich ukázal krátko iba v jednej scéne - ide o scénu návštevy domu Tully Sorenson. (toi-toi)
  • Faye Dunaway požadovala od Bukowskeho scénu, v ktorej bude vidno celé jej, ako si bola vedomá, krásne nohy. Bukowski preto upravil rannú scénu vo Wandinom byte. (toi-toi)

Reklama

Reklama