Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Eldrick 

všechny recenze uživatele

"Hey, drinks to all my friends! Nemám peníze. Nemám práci. Nemám zaplacený nájem. Hej, jsem zase v normálu. Hej, 4 whisky. Jak vysvětlíte svou současnou nezaměstnanost? Hej, každý nedostane práci. Koníčky žádné, víra žádná, vzdělání žádné. Dokonce tam, kde se vás ptali na pohlaví, jste vyplnil žádné. Dřinu - žádnou. Jo, můžete to připsat. Tak jak si dopadl s prací? No, ztvrdl mi z ní. A ztvrdlýho mě nechtěli využít." ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý, nezabudnuteľný film. A je to asi jediný snímok, pre mňa, ktorý sa dá zhliadnuť z dvoch polôh a významov. Naozaj, skúste tento snímok pozerať triezvi a raz mať pri tom pod klobúkom. V každom z týchto prípadov, vám bude na duši na nič. Mickey Rourke, týmto vo mne zakorenil už dávno tušiacu domnienku. Je to Pán Herec. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Bukowského poetiku mám rád, povalečský styl života je mi sympatický a tak mám pro Barfly téměř samá slova chvály. Herečtí představitelé společenské spodiny jsou dobře vybráni, a tak podle mého názoru jedinou slabinou je ten, který měl být největším trumfem - nemůžu si pomoct, ale Mickey Rourka dost přehrává. Přesto jeho postavu barového zpiťana, jenž svému povalečství vtiskává až téměř vznešené, aristokratické prvky, musíte mít rádi. Ovšem Faye Dunaway - veliké překvapení, ta nemá prostě chybu. Nejenom že je dobrá herečka, ale bez těch kil make-upu tak nějak prokoukne a člověk vidí, že i přes svůj věk je pořád pěkná ženská. A víte co? Vykašlete se na tyhle bláboly a pojďte radši někam zakalit. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, když jsem hodně chlastal, jsem Bukowskiho rád četl, ale nikdy jsem tu jeho ožraleckou "poetiku" života na okraji společnosti nijak zvlášť neobdivoval. Nicméně jeho beletrie i poezie mají rozhodně něco do sebe, chápu že je to miláček undergroundu (a salónních flamendrů - intelektuálů). Ale tenhle film se fakt vůbec nepovedl. Rourke se celou dobu chová, tváří i mluví tak debilně, že říct že "přehrává" by to zdaleka nevystihlo. Může připadat věrohodný leda někomu, kdo nikdy nechlastal a ani se mezi chlastajícími nepohyboval. A co má probůh být ta jeho chůze? Nějaká parodie na retardovaného lidoopa? Nebo na výtvor Dr. Moreaua? Příšerné. A Faye Dunaway se na svou roli zoufale nehodí (respektive hraní chlastající barové bludičky jí zoufale nejde), protože je na ní okatě vidět, že její civilní přirozenost je střízlivost, odměřenost a cílevědomost. Krásná Faye Dunaway a ještě krásnější Alice Krige (moje oblíbená královna Borgů) jsou ale taky hlavní dva důvody, proč filmu dávám aspoň ty dvě hvězdy. Jo a před kamerou se mihne i samotný Hank (coby jeden z chlápků za barem v první scéně s Wandou). A jak si vybavuju z nějakého rozhovoru s ním nebo z knihy o něm, Barfly se mu taky vůbec nelíbil, ani Rourkeův Henry Chinaski. Není divu. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou je nezaměstnaný opilec, barový povaleč, hospodský rváč a budoucí spisovatel Henry Chinaski (čili Charlese Bukowski) v podání Mickeyho Rourka, který ztvárnil Mistra vpravdě mistrovsky. Dějově film příliš náročný není, v podstatě se v něm pořád chlastá, což zřejmě věrně odráží to, „jak to bylo doopravdy“. Člověk se až diví, že se při tomto způsobu života můj oblíbený autor dožil tak vysokého věku, ale ještě že tak, přišli bychom o spoustu hodnotné literatury. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (21)

  • Tak ako Faye Dunaway požadovala od Bukowského, aby upravil scenár a ona mohla ukázať nohy, tak Mickey Rourke chcel, aby vo filme mohol nosiť svoje slnečné okuliare s palmami. Nakoniec ho však Barbet Schroeder prehovoril, aby sa v nich ukázal krátko iba v jednej scéne - ide o scénu návštevy domu Tully Sorenson. (toi-toi)
  • Při natáčení scény v baru, kde je skutečný Bukowski, se naléval pravý alkohol. (raininface)
  • V důsledku potřeby osvětlení temných barových scén ve filmu vznikla zcela nová technika osvětlování s názvem Kino Flo, využívající principu upravených zářivek. (ČSFD)

Reklama

Reklama