Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (339)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se bála toho hnusného skřeta a červeného démona. Ten mě děsil ve snech. Takže maskéři odvedli kus výborné práce a to samozřejmě nejen na této masce. Mladý Tom Cruise byl vážně roztomilý. Vůbec mi nevadily ani ty jeho křivé zuby, které si pak nechal upravit. Když jsem byla malá, tak jsem scény s jednorožci oplakala. Dnes jsem jako dospělá byla na tom úplně stejně. Krásný pohádkový příběh. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vizuální hostina, dalo by se říct. Ale to by bylo nevýstižné, protože se jedná o vizuální žranici pro dospělou duši lačnou pohádky a dětskou duši prahnoucí po ochutnávce dospěláckého světa (a která se po setkání s temnou a rohatou stránkou herectví Timy Curryho rychle a ráda vrátí k dětství). S přílohou řádné porce nostalgie je to velice dobře stravitelný příběh pro infantilní blázny mého typu, kteří mají ve zvyku běhat slalom mezi poletujícím bílým zlatem babího léta a dávají přednost kouzlu příběhu před triky digitálních mágů. A ti ostatní se mohou aspoň podívat na Toma Cruise v dobách předortodoncistických a vyhlížejícího tak mladě, že jediný základní instinkt, který budí, je mateřský pud. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Spin-off z Blade Runnera? Žarty bokom. Vizuálne neskutočne nabúchané. Masky sú tak dokonalé, že tromfnú hocijakú CGI postavu kedy vytvorenú. Tim Curry riadne dáva a kraľuje filmu, no ten otrasný scenár... príbeh nemá hlavu ani pätu a je len klišé nalepené na klišé, no vrcholom sú patetické dialógy, pri ktorých človek dostáva pichľavý kŕč do lícnych svalov, ktorý sa cez nervové zakončenia snaží ohlušiť vlastné uši.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snový příběh, ve kterém se naplno projevila Scottova výtvarná stránka (a jeho umělecká studia). Les, slunce, křišťálová voda, jednorožci, byliny, stromy, impresionistické barvy, opar, stříbrokřídlý hmyz a opojné vůně v protikladu k temné síni, bažinám, čarodějnici, skřetům a...démonickému Timu Curry! Ano, tenhle démon je ztělesněním nejtemnějších nočních můr! Zrcadlo se zaleskne a pak se za doprovodu zlatavých jiskřiček objeví ďábelské kopyto...a tanec princezny s postavou, jejíž šaty jsou určeny pro ni, stejně jako zrádné křeslo, je předzvěstí hrůz... Ano, příběh je jednoduchý, jak už to mnohdy u pohádek bývá, ale forma bere dech. Viděno 5x ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. „Kým žijú jednorožce, zlo nezvíťazí nad dobrom.“ Výnimočná audiovizuálna stránka. Bodaj by nie, za 24 miliónov dolárov (čo na polovicu 80. rokov nebolo málo). Niektoré obrazy, scény, nápady a momenty sú aj po desaťročiach absolútne fenomenálne, elektrizujúce a totálne nezabudnuteľné. Takto by mali vyzerať správne rozprávky: temné, drsné, až mierne hororové. Úchvatné pasáže z uhrančivého, uchvacujúceho rozprávkového megalesa. Vedľa rozprávkových lesných domčekov sú pokojné jazerá, obďaleč do noci hučia vodopády, vzduchom poeticky poletuje biele páperie a v dolinách sa ticho, tajuplne pasú bájne jednorožce. Dokonca ani Tom Cruise ako odvážny, štíhly, lesný mužíček (!?) nie je až tak od veci, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci s odstupom času je neuveriteľné, že legenda z Mission: Impossible v 80-tych rokoch hrala vo filme režiséra Votrelca. Po hereckej stránke tomu obecne nie je príliš čo vytknúť (rozkošná Mia Sara alebo skvelý Tim Curry v jednej z najbrutálnejších masiek desaťročia). Bohužiaľ, akonáhle les postihne temnota, už to nie je ono a zaživa sa to Ridleymu rozpadlo pod rukami. Koluje legenda, že pôvodne mal film 150 minút a Scott ho musel zostrihať na hodinu a pol. Dokonca sa vraví o 150-minútovej verzii ako o režisérskom strihu. Ťažko povedať, či je to pravda, ja totiž nepoznám nikoho, kto ho videl a dokonca ani nikoho, kto pozná niekoho, kto pozná niekoho, kto ho videl. Každopádne, film naozaj pôsobí dojmom brutálneho strihu. V druhej polovici je skratkovitý, čudný, plytký a bleskový (Curry unesie dievča, Cruise ju ide v spoločnosti srandovných škriatkov zachrániť, po troch priemerných akčných scénach sa ocitnú v zlosynovom kráľovstve, po ďalšej akčnej scéne zachráni princeznú, záverečné titulky). ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Pohádka byla postupně sestříhána ze svých 150 minut na hodinku a půl. Ne testovacích projekcích byla hodnocena jako příliš temná a dospělácká. Studio uvedlo na zkoušku původní verzi v evropských kinech. V amerických kinech ale vyměnili soundtrack a přetočili závěrečnou scénu. (Pumiiix)
  • Herečce Mie Saře bylo na začátku natáčení pouhých 15 let. Uběhly ještě tři roky, než byla Legenda kompletně dokončena. (becki_tu)

Reklama

Reklama