Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úvodnej sľubnej epizóde sme sa nakoniec dočkali príliš nepravdivych údajov (nespomina sa najvyššie víťazstvo v F.A.Cupe v poslednych kolách prave Darwenu v pomere 15-0, prvým "robotnickym" klubom čo vyhral trofej nebol Blackburn Rovers ale Blackburn Olympics (( iný tym, nikdy nemali spolu fuziu,Olympics zanikol po cca dekáde )) prvá hromadné výtžnosti fanúšikov sa odohrali až v roku 1885 v zapase Prestonu proti Queens Parku, prehra Old Etionians s Blackburnom nebola po predĺžení ale v riadnom hracom čase a so spomínanym Olympics, profesionalny hrači hrali oficiálne v FA Cupe až od sezony 1885 a seriál mapuje ročniky 1879-1881, Old Etionians spominaju v satni že obhajujú trofej ale prvykrát ju ziskali az v roku 1879, jedna zo žien spomina prihlasenych 149 klubov ale to bolo tiež az v neskorsich rokoch...a dalo by sa pokračovať). Takže chýb je neúrekom, romantická a odborárska časť v serialy nie je priliš zaujimavá a tak z mojej strany pretrvava sklamanie. Je dobré že podobný projekt vznikol ale možno by boli lepšie kratšie epizódy, ktore by sa viac venovali futbalu ako politike v pozadí. Avšak pre fanúšikov ostrovneho futbalu povinnosť a odporučam celkovo všetkym futbalovým priaznivcom. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Holčičí hra v nagelovaném pánském podání mi neříkala nikdy nic, vyjma záběrů na oplácaného feťáka Diega. Podle mě chlapský sport vypadá jinak, však globální světonázor je jinde. Vnímání této hry ovlivnila i vousatá scénka z ostravské Bastily, kde si jeden promelírovaný ožralý čelní představitel Baníku, toho času cca dvacetiletý, ve dvě ráno u barové židle protahoval achilovky, vytřepával lýtka a prováděl jiné strečinkové kousky, obuté měl kopačky, aby nebylo absolutně žádných pochyb a jeho osobní strážce nám po pár whiskách, na které jsme ho ze soucitu pozvali, sdělil: "Vidíte toho k.k.ta? Vysrat se na něho nemůžu, ještě by ho tady někdo zabil..", kroutil hlavou unavený Hulk. Zakrslého přizdisráče nakonec popadl na flígr a odtáhl domů. Záhy si ho koupili do Sparty. Rugby, hokej, NFL, cyklistiku, super-G, plavání, kanoistiku, atletiku, judo, Iron mana a dlouhou řadu dalších sportů, kde se přeplacené vymaštěné princezničky neprocházejí hodinu a půl po trávníku, nýbrž se maká jak se na namakaného mužského sluší a patří, budu s obdivným zájmem sledovat i nadále. Dobový seriál je sice pro mě tematicky od věci, nicméně vyzdvihuji znázornění sociální situace v dělnickém Darwenu versus hipsersky vystajlovaní "gentlemani" z vyšších kruhů, nerovná pravidla hry a myšlenku, že už jen samotné fandění dodávalo zbědovaným chudákům chuť do dalšího živoření. V tomto směru chválihodný počin, hezky obsazený, bohužel se zabředlo i do osudů svobodných maminek a ženám vůbec se u stolu dávalo podivně mnoho prostoru na názory a držkování, třeba ohledně kopané. S přimhouřením oka za dobře. Osobně mě více uspokojilo dílko o Slavoji Houslice. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Ani ne tolik Hra z Anglie jako Hra o Anglii - naštěstí. Po splašeném pilotu se děj přesouvá z trávníku spíš do odborářské politiky a osobních i společenských dramat, a přestože mi fotbal samotný nemůže být ukradenější, právě díky tomu nahlédnutí do jeho historie v kontextu Viktoriánské Anglie si mě aspoň trochu získal. Finále už je tak nakonec zaslouženě poctivé sportovní drama, kterému není v podstatě co vytknout. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Je to trochu školometský, a není to vůbec jenom o fotbalu skoro bych řekl, že fotbal tu slouží hlavně jako vehikl pro (stále) aktuální témata sociální, ekonomický a genderový nerovnosti. Každopádně pro fanoušky povinnost, atmosféra doby i sportovní rivalita je krásně vypiplaná do posledního detailu... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po druhé řadě Sunderland Till I Die jsem se asi nemohl pustit do ničeho lepšího než je tohle Downton Abbey o dřevních dobách fotbalu,kdy profesionalismus byl na úplném začátku,stejně jako fanouškovský zápal.Bylo hodně zajímavé sledovat jak hra kdysi (asi) vypadala,stejně jako bylo zajímavé sledovat,že to fanouškovství se zase až tak nezměnilo.Na seriálu je hodně vidět,že v něm mají prsty tvůrci právě Downton Abbey,takže vše vypadá přesně tak jak by mělo.To je vzhledem k tomu že tu nejde jen o fotbal,ale i o politiku,sociální rozdíly,svobodné matky a další věci velké plus.Škoda,že v některých dějových linkách seriál i na tak malé ploše zbytečně přešlapuje na místě a ztrácí dynamiku.Kdyby se povedlo tohle lépe ukočírovat,nebo úplně vypustit,mohlo to být ještě lepší...70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Prvá epizóda zobrazuje Darwen, ktorý hral len jedno opakované stretnutie proti Old Etonians v FA Cup v rokoch 1878-79 a prehral. V skutočnosti sa Darwen s Old Etonians stretol v dvoch opakovaných zápasoch - po prvom zápase, ktorý sa skončil remízou 5:5, sa prvý opakovaný zápas skončil 2:2 a Old Etonians ich nakoniec na tretí pokus porazili výsledkom 6:2. (joseee)
  • Opakujúcou sa dejovou líniou v seriáli je neúspech Arthura Kinnairda mať dieťa a následné dôsledky, ktoré to má najmä na jeho manželku, ktorá považuje výchovu detí za zmysel svojej existencie. V skutočnosti takéto problémy nemali, prvé dieťa sa im narodilo v roku 1876 (niekoľko rokov pred začiatkom seriálu) a v priebehu nasledujúceho štvrťstoročia sa im narodilo ďalších šesť detí. (joseee)
  • Zápasy zobrazené v seriáli pripomínajú víťazstvo Blackburnu Olympic v roku 1883. Zápasy Old Etonians a Blackburn Olympics vo štvrťfinále, semifinále a finále sú uvedené presne, okrem štvrťfinále Old Etonians, ktoré v skutočnosti hrali s Hendonom. Darwen je zobrazený ako vyradený zo súťaže klubom Derby St Luke's, ale Derby sa v skutočnosti zúčastnil FA Cupu až v sezóne 1884-85 a tieto dva tímy sa nikdy nestretli v súťažnom zápase. (joseee)

Reklama

Reklama