Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Recenze (319)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Důvod, proč tolik lidí o tomto filmu píše, že je zmatený, je očividný – pustili si ho v originálním znění s anglickými titulky a přitom zapomněli, že neumí moc dobře japonsky a i ta angličtina jim dělá nemalé problémy :-) 100% ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

musím si to dát znova, na to jak vychvalovaný a jak důležitý film to vůbec pro kinomatografii je, to na mě napoprvé neudělalo vůbec žádný dojem... a to je problém:( ()

Beer Ceps 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu se jedná o velikou škodu, kdy samotný film dojíždí na nepropracovanosti scénáře. Typické otázky: Kde? Kdy? Jak? Kdo? Proč? jsou už denním chlebem a jsem na ně zvyklý. (Obzvlášť, když se jedná o začátek filmu.) když ale v polovině dojde vysvětlení v podobě jedné věty, tak si připadám značně neuspokojen a podveden. (Má snaha v podobě pozornosti nebyla odměněna.) To všechno se dá ještě vstřebat, ale u příběhu s takovou tématikou čekám nějaké Kurevské vyvrcholení, které by se mi vrylo do paměti. Nestalo se... Více prokreslit dějovou linii když se scenáristé pustili až do mystických sfér. Pouze animace nestačí, alespoň mě tedy ne... (Jsem zvědavý na remake.) ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Kdyby tohle byla pouze velkolepá prezentace schopností japonských animátorů, dám za pět a na nějaký komentář se vykašlu, protože by jednoduše nebylo co komentovat. Jenže tohle je film a vůbec si nejsem jistý, jestli si to tvůrci plně uvědomili. Ano, snímek hraje všemi barvami, to uznávám. Stejně tak musím ocenit Jamaširův hudební doprovod. Jenže já jsem od začátku jen zhruba tušil, kdo je kdo, kdo je s kým, kdo je proti komu, kdo je zlý, kdo je dobrý, kdo je propojen s kým, co je propojeno s čím a tak dále. A úplně jasno jsem neměl ani po skončení filmu. Když scéna střídá scénu, honička střídá honičku a výbuch střídá výbuch, na zodpovězení otázek, které se týkají logiky děje, nezbývá moc času. A vlastně mi bylo naprosto jedno, jak celý příběh skončí. Když nastal konec, tak nastal, žádná úleva se nedostavila, mohl klidně nastat o půl hodiny dřív. Mangu jsem nečetl, tudíž nemohu srovnávat film s předlohou, třeba je stejně zmatená. A třeba jsou Japonci natolik inteligentní, že to dokážou bezezbytku pobrat. Jenže to není můj případ a, soudě podle komentářů, ani mých kolegů. Proč tedy dávají pět hvězd něčemu, co nedovedou plně pochopit, není otázka na mě. 55% ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Je na tom hodně znát, že je to zhustnělý příběh, který by vydal na několik filmů, ale i tak je to strhující anime ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší japonský animovaný výtvor! Celovečerní akční - filosofické scifi. Dechberoucí animace, výprava a soundtrack. Klasický příběh s bladerunnerovskou poetikou (korupce, úpadek společnosti, planeta na hranici apokalypsy). Ano má to klasické asijské rysy, groteskní humor, archetypální charaktery i vztahy mezi nimi (+ nahé mladé asijky:-) - ale to vše slouží jasnějšímu vyznění všech myšlenek. Navíc na rozdíl od svých soukmenovců jako např. Ghost in the Shell, neztrácí tempo vysvětlováním svého poslání a řeší to mnohem elegantnějším postmoderním způsobem (na pozadí, náčrtem, náznakem, lehkou neotravnou citací). 2031 New Tokyo na pokraji sociálních bouří a uprostřed nich jeden motorkářský gang, který jen shodou okolností řeší něco víc než boje s rivalským gangem Klaunů... 95% ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem teda mnohem více. Sice vizuální podívaná to opravdu je, navíc s přihlédnutím k době, ve které film vznikl, naprosto neskutečná. Ale bohužel je celý příběh až zbytečně překombinovaný a složitý (a že takové normálně mívám rád). Tudíž můj soud zní: Po formální stránce dokonalé, ale trochu neosobní. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Celkový zážitek je hypnotuzijící, tj. dlouho po skončení, si budete cítit jako by film skončil teprve před malou chvilkou, hlavně kvůli unikátní atmosféře. Tenhle film mě naprosto vyrazil dech (Hayao Miyazak není tvůrce fillmů, které by mě vyrazili dech), Naposledy mě anime dostalo v 10 letech, po zhlédnutí Princezny Mononoke). Bohužel má film, přes naprosto uchvatnou atmosféru a téměř jedinečnou hudbu [Teměř, protože by šlo jí zaměnit za práci 30secondtoMars, co odvedly naHrdinech(1. série), o kterých si myslím, že se Akirou inspirovali (genetické modifikace)] a další klady (Hodně mě oslovili víc příběhových linií, a zajímavých osob např. trojice dětí se schopnostmi, ale nejvíc mě oslovila linie s velitelem, pokoušející se o vlastní vojenský převrat), tak mě právě kvůli tomu zamrzelo pár zbytečných scén, a nevložení jiných (Hodně mě zklamalo nevložení scény, kde se Tetsuo přikloní ke zlu. Jasně, vím proč se přiklonil ke zlu, ale stejně bych to rád viděl). PS: Pointa se mi nelíbila, ale jinak nářez (viděno v orig. znění s cz titulky. A v kině). ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Akira je japonské cyberpunkové Anime adaptujúc prvú polovičku mangy od autora Kacuhiro Ótomo. Jedná sa o podobne kultový film ako projekty z rovnakého žánru Ghost In The Shell a Blade Runner. Ak nie ste noví v týchto kruhoch, potom vás ani táto filozofická rozprávka nesklame. Ale radšej si na to spravte názor sami. Je to celkom trip, no trip, ktorý bol vo svojej dobe po technickej a dizajnérskej stránke nesmierne inovatívny. Neviem čo k tomuto filmu mám viac dodať. Kto videl pochopí, kam tým mierim a kto nie môže ľutovať. Ak vám nevadia surovejšie príbehy, i navzdory svojmu veku rozhodne odporúčam. Film príbehovo a štylistikou nezostarol ani o deň... ()

Koda 

všechny recenze uživatele

To, proč jsem se rozhodl pro 3 hvězdy je to, že tvůrci bohužel nevychytali moderní dobu a film i když to má být v roce 2019, tak to spíše vypadala doba 90. let nejdřív. Dále si myslím, že to bylo více přeplácané, politické a mnoho flashbacků které šíleně mátly. Nadruhou stranu ten film za tu dobu byl dost odvážný, krvavý a příběh byl velmi zajímavý. Doba po 3. světové, bezmocná armáda a poznání, kdo, nebo co je Akira. Věřím, že v té době to byl fakt trhák. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Uf, není to sice úplně můj šálek kyberpunkové kávy, ale inspirace skrývá Akira bezpochyby plné náruče. Tak to mají Japonci rádi, buď naprosto intimně, tiše nebo s velkými tématy, metafyzickými otázkami a vizuální uhrančivostí. Nic mezi tím neexistuje. Akira je příkladným dílem druhé možnosti. Neměli bychom sílu, kterou nejsme schopni ovládat, raději nechat spát??? ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Proti japonskému anime v zásadě nic nemám (ne tedy že bych ho nějak vyhledával), ale tohle byla zhovadilost. Pravděpodobně jsem to asi úplně nepobral, ale konec pro mě znamenal vysvobození, protože závěrečná půl hodina byla nesnesitelná. Vzhledem k množství kladných hodnocení budu asi jen prostě nalazen na jinou myšlenkovou vlnu než tvůrci. Akira už ale druhou šanci nedostane. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jak začít. Anime, ač jsem měl chvíle, kdy jsem ujížděl na některých seriálech, pro mě vždycky bylo symbolem největšího braku - laciné, afektované, velké, uřvané, přepálené, přeplácané a pokud šlo o známé seriály (Pokémon, Naruto) pak i nekonečné. Ale došlo mi, že to mohlo být jen tím, že jsem pečlivěji nevybíral a pravda je, že sem tam jsem na něco hodné pozornosti narazil, jenže základní princip jsem pořád musel odpírat, je to přehnané, tudíž to není upřímné. Akira se mi moc líbil, natočili ho čtyři roky před mým narozením a já jej viděl teprve teď, po cca 24-26 letech od vzniku. A tak nějak mě překvapuje, že už než jsem se narodil někdo někde věnoval tolik práce takovému filmu. Ale to už věnovali i v roce 71', kdy vznikl Kubrickův Mechanický pomeranč a teprve se narodila moje máma. Chci říct, je to už vážně dlouho, co někoho napadlo udělat to či ono a dnes by to ty lidi definitivně nenapadlo stvořit a i to má lví podíl na kultu okolo spousty filmů, ten odstup. Ale zpátky k filmu: nebýt záporáka Tetsua, který přišel ke všemu ne z důvodu, ale jako slepej k houslím a hned se musel chovat jak chichotající magor, tak bych snad vůbec nic nenamítal. Tahle vize mě od začátku fascinovala. Přál bych si Akiru vidět v kině, to musel být zážitek, fascinující vize, bez jakéhokoliv přikrášlení a protahování, kde postava umírá pět dílů, zatímco se díváme na flashbacky všech zúčastněných (jestli už narazíte na lepší filmy nebo seriály, flashbacky jsou zpravidla jen jednou a to na konci – vím, že u hraných jihokorejských filmů třeba od Parka to tak je) - ale násilná, špinavá a krvavá řezničina oldschoolového anime, které příběh vypráví přímočaře na dvou hodinách, co naplat, že se tam dost opakují ty samé motivy, to už k asijským umělcům tak nějak patří. Jak jsem řekl, Akira mě zpočátku fascinoval, ale postupně se to vytrácelo a vytrácelo, až to zabředlo do dost předvídatelných vln a když tvůrce není o krok přede mnou, nudím se... ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Nejdražší anime v té době. Obří spektákl. Nádherné vizuály a neuvěřitelně plynulé. První anime pro dospělé, které uspělo na západě. Nadčasový design ovlivňující vše od Cyberpunku po osmdesátkový styl. A při tom všem to dokáže odvyprávět skvělý, emotivný příběh s téměř až spirituálním podtextem. Příběh dvou mladistvých členech motorkářského gangu, projíždějícím futuristickým Neotokyem. Dvou kamarádech z dětství, z niž si jeden uvědomí, že už nechce být ovládán tím druhým teprve až získá nadpřirozené schopnosti. Schopnosti, které když se to s nimi přežene zničí jejich hostitele a vše okolo. A už se to jednou stalo. A něco jménem "Akira" s tím souvisí. Je to Bůh? Nový prorok? Nikdo neví. Akira se vizálem dá srovnat s Blade Runnerem, ale příběh je trochu hlubší než Deckerovo pátrání po replikantech. Otomo se při své manze trochu inspiroval superhrdiny - odkaz na závěr na Supermanův plášť, ale výsledek je o něčem jiném. Založeno na manze, kterou Otomo sám napsal. Pak už natočil jeden film - technicky dokonalého Steamboye, který je však narozdíl od Akiry příběhem pro celou rodinu. Milník pro animaci a celkově skvělý film. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zmatené a podivné. Což by samo o sobě nebylo naškodu, ale ty zelený děcka? Spousta slepých uliček a zbytek jich nikam nevede. Režie odvedla práci dobře, takže je to silně koukatelný, ale jinak mi to připomíná céčkový salátový scifi romány z 80tých let. Ma ucta :) ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Solidní psychárna zabalená do vizuálu, jaký jsem nečekal. Na rok 1988 opravdu úchvatná animace, která je nesmírně živá a plynulá. Graficky rozhodně lepší než například G.I.T.S., který je o 7 let mladší. Škoda snad jen rozložení děje do stopáže, kdy začátek je možná až příliš utahaný, a konec zase moc rychlý a místy nepřehledný. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Na tuhle klasiku anime jsem si brousil zuby už dlouho, ale zároveň jsem se bál výsledku. Smazal jsem mnohaletý dluh cyberpunkovému žánru a teď konečně vím, na co všichni po právu navazují a z čeho čerpají inspiraci. Postapokalyptické Tokio roku 2019 viděné pohledem zakomplexovaného člena motorkářského gangu, kterému je díky experimentu dána neuvěřitelná moc. Tento motiv mohl přesáhnout hranice comicsu s jasně vymezenými hranicemi dobra a zla. Tetsuo je ale pořád jen teenager, a tak nemá pochyby nad použitím získané síly. Průchod dostane jeho první signální... Animace je špičková, mnohem větší pozornost ale zaslouží svižná režie. Bez hluchých míst se na vás valí Energie. Výtku mám jedinou - k odpudivému americkému dabingu. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

myslím že v deji tohto filmu sa nevyznajú ani jeho tvorcovia a nieto ešte ja, nič netušiaci divák. ale niekedy je práve tento aspekt prospešný k dobrému dojmu z filmu - 70% ()

Jan Tucnak 

všechny recenze uživatele

kurvacotodoprdelebylo aha dnes uz tohle nikdo nedela zapomnel sem :) smerujeme do sracek sedi skoda mozna by zas stal za to udelt podebnej film i dneska ()

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama