Reklama

Reklama

Úplně vzhůru

  • USA Wide Awake
Trailer

Filmový režisér indického původu M. Night Shyamalan (nar. 1970) se proslavil po celém světě svým třetím snímkem Šestý smysl (1999), promyšleně vybudovaným psychothrillerem s nečekanou závěrečnou pointou, po němž následovaly další divácké hity (Vyvolený, Znamení, Vesnice). Za pozornost ovšem stojí i jeho předchozí tvorba, autobiografický příběh Inda, který se vydává poznat zemi svých rodičů, Modlit se s hněvem (1992), v němž sám vytvořil hlavní úlohu, a zejména jeho druhý film Úplně vzhůru (1997), jehož hrdinou je desetiletý chlapec hluboce zasažený smrtí dědečka. Malý Joshua (výborný Joseph Cross) se nedokáže vyrovnat s tím, že jeho prarodič (Robert Loggia), který mu byl mnohem bližší než jeho příliš zaměstnaní rodiče (Dana Delanyová a Denis Leary), zemřel na rakovinu. Začíná si klást otázky o smyslu života, neodvratnosti smrti a také hloubá nad tím, zda existuje Bůh a jestli ano, jaký vlastně je (chlapec navštěvuje katolickou školu). Přes vážnou problematiku a záměrně pomalé vyprávěcí tempo Shyamalan dokázal vytvořit působivý snímek, který se dokázal vžít do psychiky jeho malého hrdiny, aniž by sklouzával do karatelského tónu či nikam nevedoucích hlubokomyslných meditací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Shyamalan si umně pohrává se svými klasickými tématy, v lecčems se samozřejmě ještě hledá, ale po skončení snímku si uvědomíte, že jste viděli "rodinný" film, který není tak úplně běžný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

M. Night Shymalan, než opravdu rozjel svůj geniální tah na hororovou branku amerického Hollywoodu, tak kouzlil v podobě příběhů, které mu jsou velice blízké a zároveň se snažil zalíbit všem, tudíž celé rodině. Přeci jen, nějak se ukázat musel a rodinný film byla nejjednodušší cesta. Jeho druhý příběh Úplně vzhůru je nicméně fajn. Je o klukovi, který přemýšlí nad životem. Možná až moc. A možná je tenhle film až moc křesťanský a chvílemi dost těmi biblickými řečmi tlačí na pilu. Každopádně malý Joshua byl hodně sympatický. Stalo se mi totiž něco podobného, co jemu, i když v poměrně starším věku. I tak ho ale dokážu pochopit. Věřím, že kdyby žil v Evropě, tak by řešil úplně jiné věci a na život by minimálně nahlížel úplně z jiného úhlu. To, že ale žije v Americe, znamená to, že křesťanství se točí všude kolem něj a jemu nezbývá, než se bránit racionálním uvažováním, který ne každý v Americe dokáže vnímat tak, jak by bylo záhodno. Trošku jsem mu ten svět nezáviděl, ale ve výsledku se s ním popral docela dobře. Příjemný film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shyamalan trochu jinak než ho známe z jeho posledních nebo nejlepších filmů. Lidský příběh jednoho chlapce, kterému zemře dědeček na rakovinu a on hledá odpovědi na otázky o životě, smrti, Bohu a vůbec. Možná na první pohled vážná myšlenka je využita velmi příjemně, chvílemi i vtipně a hlavní, především dětské postavy, jsou velmi sympatické. Filmu také dosti pomáhá krátká stopáž, která neprotahuje hlavní linii. Jako klidný film o hledajícím chlapci je to dobré, ale jako něco víc by to neuspělo a tomu nepomáhá ani "obyčejná" režie vyvoleného Shyamalana. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je to s tebou?“ – „Myslím, že mám biologickú reakciu.“ Veľmi veselý film o veľmi smutných veciach. Film rozpráva o chlapcovi, ktorý po dedkovej smrti začne pátrať po Bohu, aby sa ho spýtal na pár vecí. Jedná sa o v poradí druhý celovečerný počin M. Nighta Shyamalana, budúceho autora ŠIESTEHO ZMYSLU a DÁMY VO VODE a už v ňom Shy ukazuje výbornú prácu s detskými hercami (v tomto sa mu vyrovná snáď len Spielberg), tvorí hravú atmosféru a je pozoruhodné, že hoci je hlboko veriaci človek a viera (nie a priori viera v Boha, skrátka viera v Niečo) hrá často kľúčovú rolu v jeho strhujúcich príbehoch (minimálne v majstrovských ZNAMENIACH), dokáže ju podať nepateticky, dokonca až hravo. Mierne nadpriemerný filmový zážitok, ale mne sa viac páčil neskorší, spriatelený projekt Dannyho Boylea MILLIONS. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký režisér a scenárista indického pôvodu M. Night Shyamalan má svoj charakteristický rukopis. Nie je to tuctový režisér. Prvýkrát ma zaujal v roku 1999 filmom "Šiesty zmysel", o rok neskôr ma uistil o svojom talente snímkom "Vyvolený". V priebehu rokov 2002 až 2006 mi doslova vyrazil dych troma perfektnými filmárskymi direktami "Znamenia", "Osada" a "Dáma vo vode". To bola taká sila, že som premýšľal nad tým, že si ho zaradím do rebríčku svojich obľúbených režisérov. V roku 2008 však prišlo sklamanie v podobe titulu "Udalosť". No nedávno som si znova pozrel jeho pre mňa takmer dokonalé trio snímkov. Opäť na mňa silne zapôsobili. Preto som si povedal, že skúsim kuknúť na niečo, čo natočil v začiatkoch svojej kariéry. Siahol som po filme "Úplne hore" z roku 1998. Je to jeho druhý režisérsky zárez. Jemný, príjemný príbeh o desať ročnom školákovi Joshuovi, ktorý sa vyrovnáva so smrťou svojho starého otca a hľadá cestu k Bohu. **** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl tak trochu jiný film. Skoro by se dal označit za film dětský, protože hlavním hrdinou je chlapec Joshua, který chodí do páté třídy na katolickou školu. Nedávno mu zemřel dědeček, kterého velmi miloval a s jehož smrtí se nemůže smířit, a tak se snaží celý rok hledat Boha, aby se ho zeptal, jak se dědečkovi tam nahoře daří. Úžasný film, který má v sobě zároveň trochu mystiky a jehož konec je velmi tajemný a alespoň ve mne vyvolal nejednu otázku. Ano, už ve svém druhém filmu, který natočil před svým oceňovaným filmem Šestý smysl, Shyamalan dokazuje, že slabost pro mystiku měl vždycky a vložil ji i do tohoto oddechového filmu pro celou rodinu. Netřeba dodávat, že Shyamalan si k tomuto filmu napsal i scénář, a ten se mu jednoznačně povedl, dějově byl film velmi zajímavý a já jsem od něj nemohl odtrhnout oči, protože to bylo zase něco nového, něco zajímavého, něco originálního. Herecky se jedná o skvěle zvládnutý film a hlavně Joseph Cross si s hlavní rolí poradil výborně. A celou dobu během sledování filmu jsem uvažoval, odkud tohoto herce v hlavní roli znám. A pak jsem na to přišel. Ten samý herec si zahrál hlavní roli ve vánoční rodinné komedii Jack Frost. Takže bylo potěšující vidět tohoto malého sympaťáka ještě v nějaké jiné dětské hlavní roli. Jinak ze zajímavých jmen lze v tomto filmu vidět ještě Julii Stiles a potom Dana Lauriu, který je znám díky roli v seriálu Báječná léta. Takže celkově se jedná o velmi povedený film, který mne velmi příjemně překvapil a rád se něj určitě kouknu znovu. Je to za čtyři hvězdičky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poetický rodinný film se tváří, jako kdyby se vymknul z Shyamalanova standardu, ale řeší jeho oblíbené téma, jen zcela jiným způsobem, než jsme zvyklí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak na začiatok to teda nebola žiadna sláva. Wide awake je naivný, detský film s mysterióznymi prvkami, ktorý je zaujímavý iba tým, že uvádza na scénu jeden z režisérskych zázrakov prelomu tisícročí. Cítiť v ňom už profilovanie vlastného vizuálneho a rozprávačského štýlu režiséra, ako aj jeho slabosť pre transcendentálno. Čistých 50%, ale vzhľadom na to, čoho bol tent filmík základom, zaokrúhľujem hore. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mě to prostě dojalo skoro až k slzám. Shymalan je opravdu šikovný režisér. Tohle je pátý film, který jsem od něj viděl a žádný nebyl ani trošičku debilní. Tento si navíc dovolím shledat tím nejpovedenějším. Vše je celkem příjemně zahráno dětskými herci. Děj je poutavý a má výborný spád. A vyzdvihnutí do nebes si zaslouží hudební doprovod, který k tomuto filmu sedl, jako cigán za mříže. Moc rád od tohoto režiséra uvidím více. Pokud udělal v 28 letech takový film, tak se bojím představit si s čím příjde třeba v 50. Odpouštím i toho andílka v závěru a pálím sem 4*. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Strašně milý a krásný film se sympatickým scénářem a mladým hrdinou. Shyamalan už při svém Holywoodském debutu dokázal, že točit umí. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Příjemný a milý film o tom, jak malý chlapec hledal Boha. A jak už to tak bývá když člověk začne hledat Boha - Bůh na něm začal pracovat a chlapec tak začal nést ovoce... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Byl jsem táááákle blízko plnýmu počtu. Šíleně roztomilá rodinná komedie, která jedinečnym Shyovym důvtipem dráždí zaslepený katolíky a dětskou optikou nenuceně předkládá "dospělácký" (filozofický) otázky. Velká paráda - a bezesporu jeden z těch sympatičtějších dětských hrdinů. Na to má holt Shya cit --- "If she wasn't my sister, I would have hugged her!" ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Já nevím jak, ale Shyamalan dokázal odvyprávět zprvu zcela nezajímavý příběh tak poutavě a s neuvěřitelnou lehkostí, až jsem se zamiloval. Všechny role jsou obsazeny dokonale, zápletka by vydala na jednu větu, ale Shyamalan drží opratě s jistotou zkušeného režiséra. Vůbec se nedivím, že se mu postupem času začalo říkat „příští Spielberg“. Teď už víme, že tohohle statusu nikdy nedosáhl, ale sledovat jeho kariéru od začátku, rozhodně bych tomu věřil. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Než šlápnul do pedálů mysteriozních thrillerů, měl Shyamalan celkem hezky nakročeno k tomu stát se takovým tím zaměnitelným režisérem křesťanských filmů o tom, jak někdo na základě nějakého traumatu ztratí víru, aby ji pak skrze jednotlivosti opět našel. Tohle je vlastně taková rodinná verze Serious Mana, která sice má svoje silné dílčí elementy a spoustu témat k vyřešení, díky čemuž tolik nenudí, ale zároveň trpí tím, že ústa chlapeckého hrdiny zřetelně dává do pohybu pero dospělého....... éé člověka. Sakra, tahle věta nevyšla dobře. Nozkrátkajetostrašnýscénáristickýkonstrukt a rychle pryč. PS: třetí hvězda je za cool jeptichu Rosie O'Donnell, která by zkonvertovala i Chomejního ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Přestože je to z katolické školy, mám Shyamalanovu poetiku natolik rád, že jsem si i tento jeho film užil. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Tak do tohodle jsem šel jenom kvůli tomu, že to režíroval M. Night Shyamalan. Nic velkýho jsem nečekal a taky jsem se ničeho nedočkal. ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Uz v tomto filmu ukazuje Shyamalan sve kameramanske kvality. Jinak ilm stoji za prd, nicim vas nezaujme, nicim vas nenudi. Takze je to prumer. ()

Reklama

Reklama