Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (123)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Don Siegel a jeho první spolupráce s nastupující hvězdou - Clintem Eastwoodem. Krimi snímek, který je svým dějem zasazen do ulic New Yorku, kde se mladý arizonský šerif snaží proplést nástrahami velkoměsta, najít uprchlého vězně a ještě přitom stačí schytat, ale především rozdat pár ran pěstí a kopanců do zadku. Cooganův trik je klasický akční krimi film, který předznamenal příchod Drsného Harryho a zároveň dokázal příjemně pobavit - hlavně díky suchým Eastwoodovým hláškám. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vždycky když někde čtu o tom, jaky byl Sam Peckinpah král machismu, tak si vzpomenu na méně známeho maestra Dona Siegela, který v tomhle byl ještě mnohem dál a mnohem intenzivnější. V COOGAN'S BLUFF je Clint Eastwoodem symbolem uber mača na druhou, zároveň je jeho arizonský šerif tvrdý jako hřebík do rakve. Ale to spíš jen tak na okraj. Tenhle žánrový příspěvek je z toho slabšího, co Siegel a Eastwood mohou nabídnout. Akce je málo a dávkovaná je v nepříliš rajcovním tempu. I na svých 93 minut je to hodně pomalé a pár scén je tu až přepáleně natahovaných. Když už dojde na akci, spočívá spíš v tom, že Eastwood dostane nakládačku od přesily a síly si evidentně šetří až na finální rvačku a honičku. Průměr. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Až teprve dva roky po úspěchu dolarové trilogie někoho v Hollywoodu napadlo dát Eastwoodovi hlavní roli a ten v roce 1968 zazářil hned ve třech známých filmech. Cooganův trik je taková předehra k Drsnému Harrymu, akorát to ještě není akční film, jen trošku drsnější kriminálka s jednou bitkou a menší akcí na konci. Coogan je vidlácký polda z Arizony, který se do New Yorku vydává převzít a později chytit jednoho kriminálníka. Kdekdo se mu směje, vytírá si s ním zadek, poldové by ho nejradši vyšoupli, občas dostane po hubě, ale přesto jako buldog pronásleduje svého zločince a přitom stihne utrousit pár drsňáckých hlášek, zblbnout hlavu několika ženským a být za frajera. I když tempo postupně polevuje a příběh není zrovna na Oskara, má to spád, humor, nechybí pár kozenek, krásně to ukrazuje odvrácenou stranu New Yorku konce 60. let a prostě mě tenhle typ kriminálek baví. 4*. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako drsný zástupce šerifa z Tex...- pardon - Arizony se ocitá v džungli velkoměsta. O charismatu Eastwooda asi nemá cenu psát, snad jen to, že už jeho přítomnost zvedá hodnocení filmu do nadprůměru. Atmosféra New Yorku konce šedesátých let má jistě také něco do sebe a i když po stránce scénáře nejde o takovou nálož jakým později bude Dirty Harry, tak jde o slušnou předzvěst (chcete-li velmi volný prequel) k této legendární sérii. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatická a každou vteřinou stylová podívaná s klasickým Clintem Eastwoodem v roli nafoukaného moderního kovboje, který v současném New Yorku řeší věci pěkně postaru. Jasná rozcvička na (dějově mnohem zajímavějšího) Drsného Harryho se spolehlivou Siegelovou režií a výbornou Schifrinovou hudbou. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Podle Eastwooda režisér Don Siegel během natáčení neustále vtipkoval. Dokonce Clintovi říkal: „Pokud ten plán vyjde a film bude úspěšný, všechnu chválu shrábnu já. Ale jestli to fungovat nebude, byl to tvůj nápad.“ Eastwood a Siegel byli dlouholetí přátelé. (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)
  • Původně měl film režírovat Alex Segal, který ale odstoupil těsně před začátkem natáčení. (facojurka)

Reklama

Reklama