Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když už zakončit kariéru, tak pořádně. Stejně, jako se Clint Eastwood v Gran Torinu rozloučil s herectvím, se John Wayne ve Střelci loučí vlastně (bohužel) se vším: S nejslavnější westernovou érou, se stříbrným plátnem i s holým životem, a to všechno činí s dávkou ironického nadhledu i neškodného sentimentu. Legenda odešla se vztyčenou hlavou. Čtyři hvězdy za film, pátá z úcty.__P.S. Přestřelky v režii Dona Siegela měly vždycky pořádnou šťávu.__P.P.S. Společné scény Johna Waynea a Jamese Stewarta jsou skvělé. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá rozlučka westernové legendy Johna Wayna se stříbrným plátnem a nedlouho poté bohužel i se životem. John zde hraje v podstatě sám sebe, protože J.B. Books je jakýmsi splynutím všech slavných pistolníků, které Wayne během své bohaté kariéry ztvárnil (hned na začátku filmu také uvidíme ukázky z několika jeho slavných westernů). Stejně jako samotný John Wayne se i tato postava potýká s rakovinou a vidinou blízké smrti, s kterýmžto údělem se rozhodne vypořádat po svém. Tohle je opravdu velmi silná role, ve které Wayne dokazuje, že ač o tom někteří pochybují, byl to výborný herec. Bravurně mu sekunduje Lauren Bacall v hlavní ženské roli a doktora, který Booksovi oznámí smutnou diagnozu, si zahrál James Stewart, který po Waynově boku zazářil už v jednom z jeho nejslavnějších westernů Muž, který zastřelil Liberty Valance. Ale zpět ke Střelci. Tento film je skutečně velmi důstojným odkazem nejslavnějšího kovboje, který se s námi rozloučil jako pravá legenda – stylově a s hlavou vztyčenou. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Když jsem před cca 7 lety viděl prvních pár mluvených westernů z roku 1939, žánrem prakticky nepolíbený, tehdy jsem Waynovo Přepadení ocenil jako první western roku. A od té doby jich ještě pár bylo, i když Wayne netočil ty nejslavnější klasiky, ani nebyl nejlepší herec, byl to stejně král westernů. Jeho odcházení je poměrně autobiografické, stárnoucí pistolník/herec pro jehož pistolnictví/filmy už není v moderním světě (ve filmu 1901) místo a který umírá na rakovinu a chce odejít v záři slávy. Až na finální přestřelku prakticky bez akce, ale není to úplně smutná tryzna. Naopak je to skoro typická Waynovka, dialogy jiskří jako vždy, nechybí tu různé figurky zahrané spolehlivými herci (Morgan, Carradine, Crothers), Wayne se hádá s různými postavami, učí mladého kluka (Howard) a buduje si pouto s ráznou vdovou (Bacallová). Ale jak zpívají Olympici, ten film skrývá slzu pod usmáním... Každopádně krásný film, moc mě potěšil úvod se scénami ze starých Waynovek a možná i první western, kde se dokonale hodila nastupující moderna. Velice silné 4*. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Strelec je z viacerých hľadísk akousi viditeľnou ozdobou epitafu najväčšej ikony žánru a pozorný divák v ňom môže badať hneď niekoľko očividných paradoxov, ktoré tento klasický western vedome či nevedome zobrazuje. Dejová línia sa datuje "až" do roku 1901 (čím sa vtedajšie lokácie viacej približovali mestským pomerom než čarokrásne priestranné pláne a ranče) a taktiež rok vzniku tohto filmu už dávno v úvodzovkách prekračoval tie časy, kedy westernové čaro nadobúdalo svoj zlatý vek (polodokumentárny look). Potešia cameá Jamesa Stewarta, návrat Lauren Bacall ako i chémia medzi ostrieľaným a rakovinou zvierajúcim pištoľníkom a jej synom, ktorého stvárnil neskôr úspešný režisér Ron Howard. Samozrejme, je to "len" ďalšia legenda, ale jej pozeranie vám prebehne existenčne rýchlejšie ako záblesky spomienok tohoto charizmatického a pre western najprínosnejšieho veterána. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

John Wayne v poslední roli umírajícího pistolníka.Asi to mělo být i jeho osobní rozloučení,které je v úvodu filmu obohaceno o záběry z jeho starších filmů.Bohužel toto rozloučení je spíš dojemné než klasicky westernové a krom finální přestřelky se toho moc nedočkáme.Opravdu nechutným pak byl výstup Harryho Morgana v roli šerifa,který přeje Wayneovi brzkou smrt. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Herci Lauren Bacall, James Stewart, Richard Boone a John Carradine si ve filmu zahráli na žádost Johna Waynea. (Terva)
  • Kůň, na kterém jezdilí John Wayne, ho doprovázel už dříve. Jejich spolupráce trvala již deset let. Krom Wayna na koně nikdo jiný sednout nesměl. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Carson City v Nevadě a v kalifornském studiu Burbank. (Terva)

Reklama

Reklama