Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko říct jak se sekáč Duke cítil v roli, která mu byla bohužel až příliš blízká, a víceméně stavěla na hlavu jeho nejslavnější filmové pomníky, ale jako poslední rozloučení s Divokým Západem je Střelec více než ucházející. Sice taková Lauren Bacall je příkladem nedostatku scenáristovy fantazie, ale na druhou stranu její vdova předvádí roli odpovídající jejímu věku a době, v níž se film odehrává, takže je to do určité míry zajímavé i v tomto ohledu. A pak je tu ještě naivní mladík Ron Howard (který udělal dobře, že se dal místo hraní na režii), a neskutečná figurka plukovníka Pottera, a samozřejmě rolička Jamese Stewarta, u kterého to vlastně celé začíná. Samotný děj by byl ve spojení s hereckými výkony tak na 70%, výše popsaná herecká sešlost je to jediné, co tento film posouvá blíž k nezapomenutelnosti. Váhám, ale nakonec těch osmdesát prostě dát nebudu moci. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poslední Waynův film, kde si vlastně zahrál zčásti sám sebe - stejně jako hlavní hrdina totiž umíral na rakovinu. A než umírat v bolestech několik dní - to se radši nechá v nějaký přestřelce odbouchnout. Hlavní hrdina je totiž jedinej žijící hrdina Západu v roce 1901. Je slavnej, takže je spousta lidí, která buď chce pomstít svý příbuzný, nebo se proslavit zabitím takového slavného muže. Jak to dopadne je od začátku jasný, přesto je film zajímavý. Zčásti to dělá příběh, který není kupodivu zběsilou naháněčkou na umírajícího pistolníka, ale poklidným příběhem o chlapovi, který má za chvíli umřít a zbytek života tráví ve společnosti lidí, které předtím neznal, přesto se s nimi za těch pár dní dokáže spřátelit. Taky to samozřejmě dělá skvělá Siegelova režie, kamera není tak statická, jako ve Waynovkách od Forda či Hawkse. A taky vedlejší role slavných herců, takže je tady mladý Ron Howard, James Stewart jako doktor, Harry Morgan jako šerif, nebo štěky Johna Carradina či Richarda Boona. Pobavily mě na začátku záběry ze starých Waynovek, jako vylíčení hrdinovy minulosti. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Jasně, legenda odchází, ale to není důvod, proč přehlížet Střelcovy nedostatky. Celý film se tu melancholicky bilancuje a našlapuje po špičkách, zkrátka klasický klid před bouří, příprava na osudové vyvrcholení ve formě nervydrásající přestřelky... a ono nic. Protivníci mají pramalou motivaci Waynea odbouchnout a od Siegela bych čekal něco mnohem osobitějšího, než falešnou krev a pražádnou gradaci. Škoda. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Spíš nežli klasický western klasické drama ... drama vzpomínkové, bilanční - a rozlučkové, přičemž zaznamenává nejen konec životní pouti jednoho postaršího pistolníka, ale i zavedených pořádků Divokého západu. K akci se odhodlává jen tehdy, když už není zbytí ... nicméně i tak mu to sluší, když maličko stydlivě postává na place, oděné ve westernových kulisách - a image mu kazí jen přílišná dávka patosu ... byť o ní v žádném případě nelze říct, že by nebyla na místě. Solidní 3*, které stojí oběma nohama pevně na zemi. P.S.: Netušila jsem, že John Wayne měl se svou poslední filmovou postavou TOLIK společného ... z úcty k němu přihazuju čtvrtou * ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film je do jisté míry symbolický v tom, že John Wayne zemřel na rakovinu o tři roky později a již po "Střelci" nic nenatočil. Jeho život se tak ve filmu skutečně uzavřel. Pravděpodobně způsobem, který by si sám jako westernová hvězda přál. Určité spojitosti se skutečným životem můžeme hledat dál. Jeho filmová partnerka Lauren Becall byla sama svědkem umírání na rakovinu, když její manžel Humphrey Bogart skončil právě touhle cestou. Symbolismus v ukončení Dukovi kariéry je možné hledat i v tom, že v úvodu se představuje J. B. Books, ale místo toho, aby byly použity nově natočené scény, jsou použity scény ze starších Waynových filmů. Film je tak vlastně tributem tehdy ještě žijící legendě. Tributem skutečně parádním. Takový muž si podobnou poctu zasloužil. A když už jsme u toho symbolismu, postava Rona Howarda na konci odhazuje pistoli. Je konec pistolníků, westernům pomalu zvoní hrana. I když se ještě dočkáme několika skvělých, western už nikdy nebyl tak oblíbeným žánrem. Jako kdyby Waynova smrt (filmová i skutečná) představovala i smrt žánru, pro který on byl skutečnou osobností, její ikonou a legendou. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Při interview byl Ron Howard dotázán, zda-li mu John Wayne dal během natáčení nějaké rady. Howard na to odpověděl, že si ho během natáčení závěrečné přestřelky vzal Wayne skutečně stranou. Howard prý poté netrpělivě očekával nějakou užitečnou radu a Wayne mu prý pověděl jen: "Rone, jestliže chceš vypadat hrozivě, tak zavři pusu." (Mol)
  • National Board of Review zařadil snímek mezi nejlepších deset filmů roku 1976. (Terva)
  • Kůň, na kterém jezdilí John Wayne, ho doprovázel už dříve. Jejich spolupráce trvala již deset let. Krom Wayna na koně nikdo jiný sednout nesměl. (Terva)

Reklama

Reklama