Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (105)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Asi nejreálnější a nejdetailnější vyobrazení rozdílů mezi západním a východním myšlením a kulturou, co jsem ve filmu či seriálu viděl. Je až fascinující, jak si dva civilizované národy mohou kvůli nedostatku tolerance, přizpůsobivosti a pocitu vlastní nadřazenosti nerozumět. Úžasný příběh, skvělí herci, slušná výprava, výborná hudba a kamera, díky tomu všemu je tento na svou dobu výjimečný televizní projekt pořád velmi "živý". Jako jediná mě iritovala obludná romantická linie, která ve třetí čtvrtině dostávala hodně prostoru ("Strašně tě miluju, má lásko." - "Ale ne tolik, lásko, jako miluju já tebe."). Brrr! :-) ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Geniální provedení se slušným množstvím podprahové výuky japonské kultury a jazyka, vše zaobaleno do zbrusu nového kimona střihu přelomu 70. a 80. let. Založeno především na dialozích, akce je minimum, přesto nikdy nenudí. Jasných 5*! ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Pre mňa cenná kultúrna sonda do života feudálneho Japonska, samurajov a vtedajších manželstiev. Románové romantické dobrodružstvo rozprávané pomalým tempom síce technicky zaostáva, no príbehovo je na tom obstojne. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý seriál z prostředí feudálního Japonska. Prakticky není nic co bych seriálu vytkl. Snad jen pár hloupých starých klišé, které sype hlavně John Rhys-Davies: "Ááá, proklatí Japončíci!" Není to sice echt japonská záležitost, ale i tak je to hodně kvalitní podívaná. ()

willis 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný seriál. A i když se v ději dají najít některé nepravděpodobnosti a některé drsné scény jsou spíše na efekt je i po letech zábavný. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Šoguna jsem viděl snad poprvé někdy v roce 2004 když to jelo na Primě. Od tohodle seriálu mě začalo Japonsko neskutečně okouzlovat a vtahovat mě do historie... Málem mě to přinutilo naučit se japonsky abych jim rozumněl co si tam říkaj když to není přeloženo. Nejvíc toto... 9/10 ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařený výlet do raně novověkého Japonska, který se snaží (narozdíl od Posledního Samuraje) aspoń trochu ctít dějiny. Hezké na něm je, že je poměrně popisný a tak krom zápletky se divák dozví i spoustu zajimavých informací z japonského prostředí. Potěší i dobré herecké obsazení a dobrá hudba. Celkově seriál funguje a je na co se dívat. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Richard Chamberlein jako jeden z námořníků, který ztroskotá u tehdy izolovaného Japonska 17.století a dostane se do zajetí tamního vládce. Seriál z televizního pravěku, který působí zastarale a dnes možná průměrně, ale ve své době naprosté zjevení - výpravné, exotické japonské exteriéry, kostýmy, skvělý příběh, parádní obsazení. ()

laFei 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála seriálů, který nezničil můj požitek z literární předlohy (James Clawell - doporučuji, i když je to bichle). Probrečel jsem okamžik, kdy jsem musel odjet pryc a přišel jsem o poslední dva díly. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Seriál vcelku povedenný, ale knižní předloze nesahá ani po kotníky. Bohužel, tedy spíš bohudík, jsem knihu četl jako první a seriál viděl až po tom, což můj pohled na něj značně ovlivnilo. Skvělou hloubku knihy seriál prostě obsáhnout nedokázal a musí se tak ve srovnání s ní jevit jako povrchní, byť není. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vzdálená země, i když rozdílná mentalita, přesto se všude nacházejí lidé se svými osudy, láskami a trápením, a je pouze a jen na nich jak příjmou někoho jiného než jsou oni. Tak by se možná dal popsat příběh britského námořníka v holandských službách, který uvízl v exotickém Japonsku. Jen silný, přizpůsobivý a čistý člověk zde mohl přežít. Jedna z mála rolí, kde mi R.Chamberlein zas až tak nevadil - hezký seriál za slušné 4. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Holandský kormidelník John Blackthorne ztroskotá u břehů feduálního Japonska - v neznámé zemi, v naprosto odlišné kultuře, kde lidský život stojí jen za jedno mávnutí mečem. Z obtížného postavení se dokáže vypracovat na hatamota, posléze dokonce na samuraje. Snímek je natočen natolik brilantně, že při představě Japonska v 17. století vycházím právě z tohoto zdroje. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Skvělý Toshirô Mifune, silně průměrný Richard Chamberlain. Co se týče hlavního příběhu, tak spíše průměrný. Nejvíce si na tomto díle cením vtažení do japonské kultury, zobrazení japonské cti a práva ženy, výborná výprava, nádherné přírodní scenérie no a byl jsem velmi zaujat vedlejšími rolemi, které zvláště u japonců jsou na nezvykle vysoké úrovni. Role J.Blackthorna zahrána strašně nudně a ploše. I přes množství nedostatků je seriál (poprvé) velmi poutavý. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Čembrlejn sympaťák ... některé Japonky moc hezké a roztomilé ... vedle toho spoustu nesympatických držek ... nechtěl bych tam ztroskotat ... ani za nic ... seriál je vykreslil jako úplná hovada ... dějově docela nuda ... zkouknuto pro srovnání s novým remakem 2024 ... který je i po stránce dějově na tom mnohem lépe ... vzhledem ke stáří však odpuštěno ... na zabití času ok ... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní minisérie, natočená podle epického románu Jamese Clavella, je rozsáhlá sága odehrávající se ve feudálním Japonsku popisující cestu anglického námořníka Johna Blackthorna (v podání Richarda Chamberlaina), který se zaplete do politických intrik a kulturních střetů v Japonsku 17. století. Příběh umně zobrazuje střet západních hodnot a japonských tradic Blackthornovýma očima a nabízí bohatou tapiserii kulturního poznávání. Od přísné hierarchie samurajské společnosti až po složitost japonské politiky, čímž po divácké stránce dokáže vtáhnout do pečlivě prozkoumaného historického prostředí. Svěží krajina, složité kostýmy a autentické kulisy přináší dávné časy, zatímco pozornost seriálu věnovaná detailům zajišťuje historickou přesnost a autenticitu. Navíc se nejedná pouze o příběh o politických intrikách, ale také o lásce, zradě a cti. Romantická podzápletka mezi Blackthornem a Mariko dodává příběhu emocionální hloubku a zdůrazňuje složitost vztahů uprostřed kulturních bariér a společenských očekávání. Jako obvykle mohou historici poukázat na určité historické nepřesnosti a zjednodušení kulturních a historických aspektů doby, ale to už tak u filmové tvorby bývá. Celkově i přes všechna přirozená tvůrčí negativa zůstává tento miniseriál přelomovým ve svém podání, který uchvacuje rozsáhlým záběrem, přesvědčivými postavami a poutavým vyprávěním. Tak či onak, jako nadčasový epos zkoumající střet kultur a lidské zkušenosti si stále udržuje své divácké místo mezi významnými seriálovými klasiky. ()

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama