Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zásada č. 1: udělat si mezi podezřelými pořádek. Zásada č. 2: vnést mezi podezřelé zmatek. Zásada č. 3: je-li na místě činu univerzální dědic, vyšetřování prakticky skončilo. Zásada č. 4: nesnažit se být chytřejší, než inspektor Trachta. Zásada č. 5: k závažnějším případům policista zásadně nepřibírá rodiče. Zásada č. 6: i nesprávný příkaz je příkazem. Zásada č. 7: vyžaduje-li to situace, neplatí zásada č. 5 Zásada č. 8 (která neplatí jenom u policie): na světě je to tak, že jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí. Vražda v salónním coupé je fakt dobrá, ale tohle, to je prostě parádní. Základní myšlenka je tady rozvinuta do skvělého detektivního příběhu a legendární inspektor Trachta tu má dostatek prostoru ukázat, jakej je to borec. Jeho metody jsou vskutku geniální. A nemusí ho hrát ani žádnej typickej vtipálek - Jiří Zahajský se do role perfektně hodí a nemusí se pitvořit a dělat fyzické gagy, aby byl vtipný. A vtipnej a originální je už název filmu - Rozpuštěný a vypuštěný, to prostě normální člověk nevymyslí. Hodně jsem slyšel, že si lidi stěžujou na obsazení Marka Brodského do role Hlaváčka, ale podle mě to je nesmysl. Já si v žádné roli nedokážu představit nikoho jiného (a to není nedostatkem představivosti), protože mi to přišlo dokonalé. Marek Brodský tu nesmělost snad ani nehrál (no, on ji doopravdy asi nehrál, chch). A těch hlášek, situací a dialogů, které jsou pro mě kultovní, je opravdu spousta. Jedna lepší než druhá. Jen zmíním pár: • "Držím ti palec." "Tenhle?" "Můžeš si vybrat." • Ječný, Ziegler, jak se drží za ručičky, chchch. • "Obavy, nervozita. Marné bušení na dveře koupelny. A potom kdosi navrhl - tuším, že jsem to byl já - aby se vylomily dveře." • "Teď mám, pane inspektore, pocit, že mi teče do bot." • Hodnocení Hlaváčka před rodiči jak při třídních schůzkách: "Taky pendrek mu moc nejde." • "Pán nemá cukr, Ferdo. Pozor, ať vás nekopne, přece jenom vás nezná." • "Bedříšku, proveď pány." "Kachny." • "Vy jste si teda vybral den. Zrovna když je tady zájezd. Eskymáci, za čepice už ne." • "Poznáte ho snadno, pánové. Nosí čepici tak na stranu, že jsem to v životě neviděl." Nejspíš nejznámější role Zdeňka Srstky je známá hlavně tím, že říká jen "Kachny", ale ve skutečnosti má ještě jakousi průpovídku na konci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní kriminálka s prvky komedie. Bohužel jedna z těch slabších československých podívaných. Popravdě mi moc nesedla. Jasně, párkrát jsem se u toho zasmál – je zde skutečně několik humorných situací a hlášek, ale občas to zavánělo i přemírou trapnosti. Na to že se tu sešla celá řada známých tváří a skvělých herců, bych od toho přece jenom čekal trochu víc. Jiří Zahajský si však vedl obstojně a ani Marek Brodský nebyl vyloženě marný. Návštěva eskymáků v bordelu patří k tomu nejlepšímu, co tu bylo k vidění… ()

Reklama

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu jsem byl hodně rozpačitý. Říkal jsem si, jestli dokážu odpustit první půlhodinku, která byla neskutečně nudná. Avšak tento humor můžu, a tak jsem po hláškách typu: Všechny je nosily na srdci - až na tuhle.... Nezdá se to, ale i tahle ji nosila na srdci. ...... Chudinka nebo Pane Hlaváčku teď jde o všechno, jedou proti tomu vlaku, trefil byste rychlostní páku ?? ..... Zkusím to. Zpátečka je dopředu mírně v právo, že jo?? ..... Nemůžete tam rvát zpátečku když to jede do předu. Nejdřív neutrál. ... Promiňte já to řídím prvně. dal 4* (i když si myslím, že tady by se hodilo 3 a 1/2*, ale co ... už jen za ty kachny .... :D:D ) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá sranda, ale mohla být mnohem lepší. Potvrzuje se, že cimrmanovská látka není pro normální "vážné" herce typu Zahajského (nic proti němu). Takhle prostě vznikl podivný cimrman bez onoho laskavého cimrmanovského ducha. Zahajského parťák je děsný dřevo, a to bohužel ne ve smyslu kladným, v jakým se prezentuje DJC. Divadelní herci hrajou prakticky štěky, výraznější je jen Svěrák a já si říkám, jak by to vypadalo, kdyby mu tehdy Smoljak tu hlavní roli svěřil. To se nedozvíme. Nicméně, film je jako obvykle inteligentní a vtipný (Srstka vede), ale vedle dalších cimrmanovských filmových počinů (Trhák, Jára Cimrman...) se mi jeví jako nejslabší. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Cimrman patří hlavně na divadlo, byť nápad rozvést hru do filmu nedopadl špatně. Některé prvky jsou obzlášť zábavné. Hlavně postavičky bláznů. Zajímavá je i ta dobová stylizace a detektivní zákoutí. Dobrá zábava, byť na hru to nemá a ruku na srdce, Svěrák s Bruknerem by byli vážně lepší než Zahajský s Brodským. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Zdeněk Srstka (Bedříšek) později vyprávěl, jak si z něj při natáčení vystřelili. Když se někdo ze štábu podivoval, jak je možné, že nezná svůj text, když má přece tolik scén, tak se bránil, že je v tom nevinně, protože mu ještě nikdo scénář k filmu nedal. Když jej pak konečně dostal k dispozici, tak když do něj nahlédl, tak pochopil nejenom absurdnost oné výtky, ale hlavně to, že se stal obětí kanadského žertíku poťouchlých kolegů. (Posheidon)
  • Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel. (raininface)
  • Malou roli bordelmamá přijala Jaroslava Adamová, aby udělala radost manželovi, velkému ctiteli Divadla Járy Cimrmana. (BoredSeal)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama