Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Recenze (217)

zurivymlok 

všechny recenze uživatele

Výborná režie a hlavně excelentní Whoopi Goldbergová, jejíž fanoušek rozhodně nejsem, ale zde se převedla jako velká herečka. Do samé Danny Glover. Na konci možná až moc slzopudné a kdyby to bylo o dvacet minut kratší, nezlobil bych se, ale jinak určitě kvalitní film. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Spielberg je cynik, ale s dobrou dušou. Veď kto iný by tak ťažký príbeh tak krásne podal v tak nádhernom, ale aj smutnom prevedení? Film, o ktorom veľa ľudí ani nevie, že existuje, ale možno je jeho najosobnejším, paradoxne mimo jeho vrstvu a rasovú skupinu. Záver emocionálne našľapaný. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Spielberg - vypravěč ve vrcholné formě. Whoopi Goldbergové se podaří umírněným (!) herectvím ve velkém finále rozbít celou dobu intenzivně budovaný obraz černých žen, které jsou hlavně pasivními oběťmi svých mužských protějšků. ()

thymus 

všechny recenze uživatele

Je to už pár let, co jsem tento film viděla poprvé. Časem jsem zapomněla jeho název a to mě, přiznám se, mrzelo, protože na samotný film jsem zapomenout nemohla. Nezapomněla jsem na vynikající Whoopi Goldbergovou, kterou jinak moc vidět nemusím, na Dannyho Glovera a další, nezapomněla jsem na velice silný příběh, který jsem se zaujetím sledovala. O tom, že moje vzpomínky nebyly zidealizované, jsem se přesvědčila nedávno, kdy jsem měla příležitost vidět film podruhé, a proto ho teď můžu s klidným svědomím ohodnotit. - Filmům, na které nezapomínám, dávám samozřejmě pět hvězd. ()

Dhyani 

všechny recenze uživatele

Četla jsem předlohu a hodně mě zajímalo, jak proběhne zpracování. Whoopi Goldberg nemám ráda, ale přesně zapadla do role Celie, excelovala po celou dobu. Celkově výborně vystižená atmosféra z knihy, beznaděj hrdinky proti moci mužů nad jejím osudem. ()

patron01 

všechny recenze uživatele

Podle mého jeden z nejlepších Spielbergových filmů, a určitě nejsilnější herecký výkon Whoopi Goldbergové. Krásná lyrická kamery, která klouže těsně nad loukou purpurových květů stejně plynule, jako nad zábradlím starého domu – a přitom i v té plynulosti cítíte napětí... Skvěle se podařilo vytvořit atmosféru, napětí mezi odevzdaností osudu a vzdoru vůči němu. Scéna s fackou patří k ikonickým záležitostem – tady se herec dostává úplně na dřeň své postavy. Obdivuhodná práce. ()

Verunec 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi nestalo abych u filmu seděla s otevřenou pusou, tekly mi slzy a čekala jsem na každou další minutu příběhu dvou nerozlučných sester. Takhle má film vypadat. Bohatý děj upoutá diváka ještě na dlouhou dobu po skončení filmu. ()

Tereza11 

všechny recenze uživatele

Typickej oskarovej doják...kdo má rád bude načen...Whoppi u mě však tímto kouskem velmi stoupla v ceně...opravdu uhrančivý herecký výkon ()

evita_ 

všechny recenze uživatele

Raz sa mi to páčilo, raz nudilo. Áno, začiatok je silný - myslím, že žiadna žena súčasnosti si nevie ani len zďaleka predstaviť, čo museli prežívať ony...A áno, je super keď si človek uvedomí svoje chyby a snaží sa ich odčiniť,ale... Ani ten pekný záver neprebil miestami nudný a ťahavý dej. ()

splaty 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch dlouhých, těžkých, smutných, lidských filmů, které se ke konci 20. století natáčely a měly obrovskou hloubku. Ale pro mě zároveň i jeden z těch, které stačí vidět jednou. Kolikrát si říkám, jak jsou osudy některých lidí složité a bolestivé. A jak i přesto anebo možná skrze to, vyjde napovrch ryzost a dobrota, tak jako tady u Whoopi. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá, výpravná, oslnivá, dojemná adaptace románu. Je to veliké plátno plné příběhů malých lidí, dobrých a zlých. Vypráví se příběh o právu a podobě malé vzpoury a osvobození se. ()

VideneFilmy 

všechny recenze uživatele

Výborný začiatok, ale kam to potom zmizlo? Pri filmoch Stevena Spielberga je zbytočné hľadať filmárske chyby. Jeho diela majú štandardne vysokú remeselnú kvalitu. V niektorých prípadoch ale práve to môže byť na škodu. Na začiatku sa dostávame do prostredia, kde by sa chcel zrejme ocitnúť málokto z nás. Výborne ukázané sociálne nerovnosti, krutý otec i manžel. V tom sa na scénu dostáva Whoopi Goldberg, ktorej sa musí uznať, že sa výborne zžila so svojou detskou verziou. Prechod je plynulý a hoci je (nielen) jej herecký výkon veľmi uveriteľný, zrazu sa dostávame do kolotoča ukážok zo života hlavnej postavy, ktoré sú síce nespravodlivé, kruté a dôveryhodne vystavané, ale divácky nie príliš zaujímavé. Iste, máme tu rozvinuté príbehy aj ďalších postáv, dokonca nahliadneme aj do ich vnútra, ale vtedy sa opäť posunieme do ďalšej etapy života, kde sa všetko stavia od začiatku. Musí sa uznať výborná práca maskérov, vďaka ktorým sú postupné fyzické zmeny síce badateľné, ale nie priamo do očí bijúce, ako sa to často vo filmoch deje. Na záver dostaneme štandardnú dávku spielbergovských silných emócií, kedy si divák povie, že to stálo za to a postava sa dostala k tomu, čomu sme celý čas chceli veriť. Ale práve to je niekedy pri Spielbergovi problém. Emócie sú presne "naservírované", vieme, čo máme kedy cítiť a keď sa toho divák presýti, v niektorých prípadoch mu to môže vadiť. Keby som hodnotil len začiatok filmu, ide o jednoznačných 5 hviezd. Keby som k tomu pridal záver, hodnotenie by balansovalo medzi 4-5 hviezdami. Žiaľ, dielo robí aj zvyšných približne 110 minút, ktoré nie sú ničím výnimočné. ()

Lajan 

všechny recenze uživatele

Téma je sice silné, ale zpracování už méně. Zřejmě snaha vytvořit velký opus prokládaný smyčcema v různých "důležitých" scénách. Celé se to vleče a tak ztrácí na záživnosti. ()

jirikzaboj 

všechny recenze uživatele

Purpurová barva není jen jedna z mých nejoblíbenějších barev, ale také jeden z mých nejoblíbenějších filmů od Spielberga,, který si dokázal vyhrát s multižánrovým dramatem do dokonalosti, ve které se těžko nachází nějaká chyba. Nejen hlavní postavy předvádí herecký koncert, ale svůj prostor dostane i každá vedlejší a v průběhu filmu se nezapomíná na dotažení či vykoupení veškerých linek a to velice organicky. Obdivuhodná je také práce s maskami, či výpravou. Pokud mám být na Oscary nakrknutý, že neproměnil tenhle film s rekordními nominacemi a nulovou výhrou ani jednu, tak je to právě za tyhle dvě disciplíny. Postavy stárnou přirozeným  dojmem, využívání vizuálních prvků skrze kostýmy a prostředí je na brilantní artové úrovni a společně s přenádherným soundtrackem dotahují snímek k naprosté dokonalosti. Spoustu lidí mu vyčítá až přehnaný a vypočítavý sentiment. Já jsem sentimentální člověk, rád ždímám své emoce do morku kostí a tohle pro mě byla ideální příležitost vše ze sebe vypustit. Opulentní příběh, pvní (a životní) role Whoopi Goldberg, velkolepý vstup do drama žánru velikána Spielberga. ()

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama