Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (385)

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Je sympatické, jak dokázal být Spielberg pro jednou nevtíravý a příjemně divný. Co se mu nepovedlo, je obsazení Christiana Balea, který jednak šíleně přehrává a druhak se jeho postava chová jako by jí bylo asi tak o tři roky méně než kolik bylo Baleovi v době natáčení, díky čemuž působí jeho Jamie poněkud opožděně. Vzhledem k tomu, že s Balem strávíme celé dvě a půl hodiny trvání filmu, je to celkem problém. Moc se naopak povedlo obsazení Johna Malkoviche, u kterého jsem vždy jen čekal, kdy se zase konečně objeví na scéně. Jistě si všimnete i dalších pozdějších hereckých hvězd - Joea Pantoliana a Bena Stillera (u kterého je zajímavé, že vypadal před čtyřiadvaceti lety prakticky stejně jako dnes). Říše slunce je dobrý, trochu zdlouhavý, netradičně pojatý válečný film. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Dobré, leč poněkud nekonzistentní. Bale i Malkovich přesvědčiví, ale až na pár okamžiků jsem měla pocit, že zajatecký tábor byl skoro "brnkačka". NEBYL! Čili: Vadí mi komerční zaměření filmu a také dětský pohled na svět, přičemž oba tyto faktory obrušují hrany válečného pekla a nechtěně mu dodávají odstín snesitelnosti a snad i jisté poetičnosti (???). Suma sumárum: 2,5 hvězdy. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

A zase můj neoblíbený Spielberg, kterého jsem tentokrát vzala docela na milost, i přes některé ty okatě umělé srdcervoucí scény - ale to už skrátka ke Stevenovi patří. Filmu nelze upřít velmi solidní zpracování a dobré herecké výkony v čele se vždy dobrým Malkovichem no a samozřejmě malým Christianem Balem (kdo by tehdá tušil, že nám tu po scéně pobíhá budoucí Batman). Jinak u mě určitě velké plus i za zpracování ne příliš otřelé a známé látky z období 2 sv.války. Solidní 4*. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Příběh chlapce, který se nechtěně odtrhne od rodičů a začne ho vychovávat příroda, spíše Američané z tábora. První film s Balem byl z pohledu jeho role úžasný a díky Stevemu se zřejmě zrodila velká hvězda. I když je tento příběh pěkný s menšími prvky psychologie, i přesto mě pár posledních Stevenových filmů, trochu zklamalo. V hlavě mi zní otázka jestli Steve zůstane na postu mého 1. nejlepšího režiséra. Pokud zůstane i tak mě bude pronásledovat otázka zda se mi více líbí Steve z 20. století nebo spíše takový mainstreamový Steve. Jedno je jisté... válečňáky z druhé světové a novější dramata s prvky humoru také. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Spielbergův film, nepočítám s tím, že bych si ho někdy pustil znovu. Pokud chcete pořádné drama o okupování Číny, pusťte si Nanking, Nanking. Ostatně i Flowers of War s o 30 let starším Christianem mi přišlo lepší než toto. Ano, je tu výborná kamera a hudební doprovod, krásné přechody a všechno, ale ten příběh + hlavní hrdina to pro mě zabili. A neřekl bych, že by to bylo tím, že Bale neumí hrát - blbě napsaná postava se blbě hraje. 50% ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné jak dokáže Spielberg vyprávět ty nejsilnější příběhy skrze ty nejmenší hrdiny. Imponantní Baleův výkon bezesporu řadím mezi ty nejlepší dětské herecké výkony jaké jsem kdy viděl. A jen to potvrzuje, proč je Christian Bale jeden z nejkvalitnějších herců současnosti. Výprava filmu je dechberoucí, scénář stejně tak. A jako nádherná tečka je ta úžasná kamera. A že jsem podobně nádherné obrázky ve filmu už dlouho neviděl! Říše Slunce se prostě Spielbergovi neskutečně povedla. Co bych dal za to, takhle umět točit. Klobouček... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy tentokrát určitě ne kvůli Spielbergovi. Sice je to pěkně výpravné a k tomu zajímavý pohled dítěte na válku, ale strašně roztahané. Bale měl talent už jako dítě. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Velký a silný válečný příběh viděný očima malého chlapce,kterého výtečně ztvárnil Christian Bale (Batman začíná).V další roli vyniká zkušený John Malkovich jako jeho kamarád ze zajateckého tábora.Steven Spielberg dokázal převést na plátno velice silný a lidský příběh,který apeluje na divákovi city.Opět se spojil s výborným Johnem Williamsem,který nadzvedá kvalitu filmu svou skvělou hudbou.Jediné,co mi na filmu později vadilo byla jeho dlouhá a místy až zbytečná délka.... ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Solidní davové pasáže, nemalý počet režisérsky vychytaných scén a dojemný konec, nezastřou fakt, že je to rozvleklé, pomalé, občas nudné a Bale mi (ač hraje velmi dobře) lezl docela často na nervy (na druhou nad jeho schopností přežít je nutno smeknout). Vlastně jediné co mi určitě utkveje v paměti je nádherná skladba Suo Gân. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pôsobivé vojnové drama o osudoch britského chlapca Jima, ktorý jedného dňa uprostred vojnového chaosu v Šanghaji stratí rodičov a následne musí bojovať o prežitie v drsných podmienkach zajateckého tábora. Silná atmosféra, precízne herecké výkony a dojemný záver. Je obrovská škoda že tento film je zo všetkých Spielbergových filmov tak podceňovaný. Jedná sa totiž sugestívny filmový zážitok, ktorý nemá slabšieho miesta. Navyše 13 ročný Christian Bale tu hrá jak o život. Pre fanúšikov Temného Rytiera by sa aj patrilo pozrieť si, ako tento dnes už slavný herec začínal. Celý film tu totiž na seba strháva zaslúženú pozornosť. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Postavit film na jednom hercim kterému je 13 dokáže opravdu jen Spielberg...a nutno dodat, že bravurně...Můžeme mu děkovat za objevení Christiana Balea, ktreý na svůj věk předvedl neuvěřitelný herecký výkon... ()

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Mám rozporuplný pocity z tohodle snímku, nečím mi to nesedlo, ikdyž musim ve vysledku dát vysoky hodnocení, jako celek to vubec není špany. Akorád mladej Bale asi hodně utrpěl špatně zvoleným dabérem, možná to je ten prvek kterej mi neseděl, ikdyž sjem u většiny dabingu docela splachovací. Body k dobru má film u mě rozhodně kvuli letadlům a netradične ukázanýmu atomovýmu výbuchu :-). ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po druhém skouknutí jsem nucen jednu hvězdu ubrat, protože mě snímek nedokázal úplně připoutat ke křeslu jako jiné Spielbergovi kousky...Film si udržuje po celou dobu prakticky stejnou atmosféru, bohužel bez výraznejších momentů, až tedy na salutování Jima japonským letcům. To naopak řadím hodně vysoko v mém pomyslném žebříčku. Poměry v zajateckém táboře mi přijdou až příliš vřelé, kromě seržanta Nagaty, který je prakticky jediný "zlý", ale i on je ve skrytu duše dobrák. Malkovich prostě umí zahrát jakoukoli postavu a vždy se vydá do maxima, ale zde naprosto nejvíc figuruje Bale, který všechny dospěláky doslova roznesl na kopytech a to i Malkovichove, což není zrovna jednoduché. Tím Christian Bale odstartoval svoji hereckou kariéru a mimo jiné se stal mým nejoblíbenějším hercem...Ještě bych doplnil dvě rčení, která vystihují vztah Jima a Basie : Není všechno zlato, co se třpití a pro dobrotu, na žebrotu. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Spielbergova tvorba mě prostě nějak ne a ne chytit. On si točí to svoje, většinou z války, takovym zvláštnim stylem... Pravda, že hodně dbá na historickou přesnost a věrohodnost, charaktery postav a nepodlejhá hollywoodskejm tlakům, aby v každý druhý scéně bylo nějaký neopodstatněný bum bum. Říše slunce byl zajímavej film, kterej ukázal druhou světovou válku z pohledu lidí, který žili tam daleko na východě, ale zapamatuju si jí vlastně jenom díky jednomu podstatnýmu aspektu - Christianu Baleovi. V době natáčení mu mohlo bejt tak 12 let, ale to, co na tom plátně předved, je naprosto neuvěřitelný. Malej capart a už utáh celej válečnej film. Díky němu to stojí za to vidět, klobouk dole... A mimochodem určitě je to lepší vidět v originále, protože českej dabing je tady asi jeden z nejhorších, jakej jsem kdy slyšel. To už aby to radši jednohlasně nadaboval Hejma pornodabér... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Mistrovské Spielbergovo dílo, které mohu po druhém zhlédnutí v originále a vysokém rozlišení konečně plně docenit. Nevím, kde začít s chválou, jestli u výpravy, kamery, hudby, skvělých hercích či velice citlivě natočeného děje. Christian Bale je už ve svých 13 letech naprosto fantastický a velkou zásluhu na tom určitě má i Spielberg. Za jeho otřesný český dabing, který evidentně sráží hodnocení i oblíbenost tohoto skvostu, by ti, co se na tom podíleli, zaslouzili přes držku. Krásný a inspirativní film, který o válce vypovídá mnohem více, než většina akčních řežeb se stovkami mrtvol. (HD, orig.) ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Spielbergových filmů, neprávem možná trošku zapomenutý snímek. Na malém prostoru zajateckého tábora Spielberg vypráví příběh o postupném seznamování dvou odlišných kultur a v případě hlavního hrdiny pochopení a rostoucího respektu vůči nepříteli. Filmu dominují herecké výkony Baleho a Malkoviche, přičemž zvláště Malkovich výborně sehrává postavu rozporuplně vnímané osoby. ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Pokud máte pocit, že téměř zapomenutý Spielbergův film, navíc starý cca. 20let, nebude plný vizuálních laskomin, ještě lepších výkonů (Bale, Malkovich) a v neposlední řadě, že nebude již zajímavý a dnešní? Tak to je velká chyba! Rozhodně se jedná o něco s nánosem geniality a ne prachu. Pro mě je tento film, jedním z nejlepších od Spielberga. Tato zapomenutá perla se rozhodně stále leskne, navíc strká do kapsy většinu dnešní produkce a to i co se vizualizace a efektů týče. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama