Reklama

Reklama

Mosty

  • USA Causeway (více)
Trailer 1

Vojačka Lynsey (Jennifer Lawrenceová) sa po vážnom zranení vráti domov do New Orleans a snaží sa prispôsobiť tamojšiemu životu. Spozná miestneho automechanika Jamesa (Brian Tyree Henry) a vzniká medzi nimi nečakané puto. (Apple TV+)

Recenze (57)

castor 

všechny recenze uživatele

Kromě divadelních zkušeností má za sebou prakticky jen epizodní práce na zlomku seriálů, takže třeba v oceňované Služce poukazovala na komplikovaný americký sociální (i justiční) systém. Teď Lila Neugebauer celovečerně debutuje a podařilo se jí získat pořádný herecký kalibr. Jennifer Lawrence se nikdy nebála výzev (ostatně 4 nominace na Oscara, 1 cena), tentokrát představuje v komorním nenuceném dramatu ženistku vracející se z Afghánistánu s poraněním těla i mozku a posttraumatickým syndromem. Ono už doma to nebylo před jejím odjezdem na misi růžové (drogově závislý bratr, nezodpovědná a odtažitá matka), každopádně ona to nehodlá vzdát a po boku podobně zlomeného nového kamaráda se pokusí nastartovat lepší příští. Neugebauer, ač tedy musíme naprosto oželit jakoukoliv originalitu, netlačí na pilu, nenechává hrdinku brečet doma do polštáře, ale možná i trochu po vzoru nezávislých kousků z 90. let nechává postavy prostě jen tak tiše sedět, popíjet pivo a sem tam vypustit něco osobního nebo ze života. I když na druhou stranu nějaké vypjaté emoční (samozřejmě v mezích předkládaného) scény s Lawrence bych se nebránil. Každopádně je to opravdové, všední, milé. Tři až čtyři hvězdy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejcivilnější Jennifer Lawrence, jakou jsem kdy vidět. Brian Tyree Henry byl ale ve svém výkonu pořád o chlup lepší. Komorní dramatický film o dvou zbloudilých duších, kteří hledají cestu ven z temnoty a snaží se tu cestu hledat společně. Civilní, tiché, poměrně zajímavé na pohled. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence se vrací z války domů a pokouší se po ošklivém zranění postavit zpátky na nohy. A zjistí, že to sama nedokáže. Když se seznámí se sympatickým automechanikem Jamesem a stanou se z nich přátelé, začne se všechno konečně zlepšovat. Jenže i James má traumata, se kterými se ještě nevyrovnal. Dovedou jeden druhému pomoci? Mosty jsou nepříliš originální, ale skvěle zahrané drama, které netlačí zbytečně na emoce a vystačí si jen s uvěřitelnými dialogy, sympaticky obyčejnými hrdiny a jednoduchým a srozumitelným příběhem. Na nadprůměrné drama to bez problémů stačí. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Herecká poloha, ve které mám vlastně Jennifer Lawrence úplně nejraději. Obyčejný film o jednom přátelství dvou lidí, kteří si prošli traumatem. Jde o strašně skromný a s citem natočený snímek bez většího dramatického oblouku, který táhne především velké charisma obou představitelů, právě díky nim film velice dobře plyne a nepůsobí nuceně. Nicméně jde o film, na který si za měsíc nikdo už ani nevzpomene. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Snadno uvěřitelné "drama" s dialogy, se kterými se lze sžít, a nemusím u nich rušivě myslet na to, že je napsal mimoň, který viděl rozhovor mezi dvěma lidmi tak možná z pendolina. V jednoduchostí je síla [Apple TV+] ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Mosty jsou dílem, které předvádí jeden z nejsilnějších scénářů, jeden z nejsilnějších hereckých výkonů a jedno z nejsilnějších režijních uchopení roku.  Jennifer Lawrence tu potvrzuje status jedné z nejnadanějších hereček své generace a vyvolává naději, že i do budoucna bude mít Lawrence správný čuch na scénáře a šikovné tvůrce, kteří nutně nemusí mít dvakrát bohaté zkušenosti. Nejpříjemnější je totiž právě fakt, že za tak bravurní silnou sondou stojí celovečerní debutantka Lila Neugebauer, která ovšem ve výsledku dodala jeden z nejsilnějších filmů roku.... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tohle bych spíše nazvala sociálním dramatem. Životní příběhy dvou lidí v jejich každodenním stereotypu po nepovedených událostech. Ničím neurazí, ani nenadchne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jennifer bola ideálnym výberom pre túto rolu. Prázdny pohľad, jasne z nej cítiť, že nič necíti, že je proste "out". A to bez srandy, to je fakt jej výborná poloha. Zvyšok nerozumiem. Jednak, že je to veteránka. Hm, tak to tam majú Američania také vyziablé krasotinky. Asi len na čistenie dutín. Pušiek samozrejme.  No a celkovo je film takou uspávacou konverzačkou, kde sa rieši len to, či toho staro vyzerajúceho, pribratého černocha Jennifer chce alebo nechce. Spoiler: Samozrejme, že chce. Inak by to nebolo multi-kulti. Dokonca by to bolo rasistické! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasická americká indie o dvou odlišných lidech, které osud svede dohromady, aby se společně mohly popasovat se svými traumaty. Herecky nadstandardní, ale jinak ničím výjimečný a notně ohraný příběh. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Leto sa oprelo o ulice New Orleans, ako obor, ktorý je unavený z putovania po svete. A tak automechanik so smutným príbehom nosí uterák okolo ramien a ženistka v rekonvalescencii so smutným príbehom využíva každú príležitosť na skok do bazéna. Či tí dvaja k sebe pasujú ako ručník a voda, ukáže len čas. Úsek, ktorý vidíme my, je však výborná náladovka. Viac takých malých veľkých filmov. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Malá, nenútená, obyčajná dráma. Dráma o dvoch ľuďoch z tej chudobnejšej časti New Orleansu, ktorí sa snažia vyrovnať s vlastnou traumou. Tiahne to hlavne výkon Jennifer Lawrence, ktorej tieto umiernené herecké polohy obyčajných žien sedia bravúrne, ale aj sympatického Briana Tyreea Henryho. Síce Causeway v závere chýba nejaký výraznejší dramatický oblúk, prípadne o niečo väčší dôraz na emócie, no zároveň to nemá vôbec čím uraziť alebo naštvať. Vďaka striedmej stopáži bez problémov uplynie, ale žeby ste si na ten film o týždeň spomenuli alebo by mal ašpirovať na nejaké filmové ceny ako to u podobných  "festivaloviek" býva, to rozhodnie nie. CELKOVO: 6/10 ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

A jde to i bez krvavých válečných flashbacků, resp. už od první chvíle je nadmíru jasné, že příběh bude stát na charismatu Jennifer Lawrence, která svou roli zlomené vojandy pojala setsakra sugestivně. Menší production values tak bohatě kompenzuje plnohodnotný příběh o vypořádání se s PTSD a o navázání jednoho zdánlivě nepravděpodobného přátelství. Křehké, civilní, malé a přesto dost silné. Jennifer Lawrence je jednoznačně lepší ve vážnějších hereckých polohách, což zde platí dvojnásob. [75%] ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Causeway je typická festivalovka, ktorá si plynie pekne pomaličky, no napriek pomalému tempu nenudí. Oplatí sa vidieť kvôli Jennifer Lawrence, jej herecký výkon je skvelý a určite ide o veľmi zaujímavú filmovú rolu. Do štvrtej hviezdičky mi tam ale niečo chýbalo a tak ostane Causeway pre mňa len film na jedno pozretie. 70%. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

smutná a pomalá indie konverzačka bez výraznějších dramatických momentů o přátelství dvou lidí, kteří si každý prošli svým traumatem se kterým teď musí žít a vyrovnávat se s ním prakticky denně. Pro Lilu Neugebauer jde o velmi solidní režijní prvotinu, k čemuž jí hodně pomáhá příjemně civilní a uvěřitelná dvojice Brian Tyree Henry a hlavně Jennifer Lawrence, která je v dramatické poloze mnohem lepší než v té odlehčenější. Což koneckonců platí už od Winter´s Bone...70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá psychologická dráma, ktorá sa však bohužiaľ nesie v relatívne komornom tempe. Každopádne, puto medzi nesúrodou dvojicou Lynsey a Jamesom bolo veľmi príjemné a prospešné pre oboch, hoci sem tam prepukli aj nejaké nezhody. Ale určite je pre utrápenú osobnosť fajn stretnúť niekoho, kto je na tom podobne. Melancholická dvojica tak navzájom našla spriaznenosť duší, čo určite posunulo oboch motivačne vpred. Dialógy by som očakával lepšie, ale film ako celkom ušiel. 3* ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ucouraný, nemastný, neslaný. Překvapivě je tu Jennifer trochu v pozadí a všechnu pozornost na sebe strhává Brian Tyree Henry, který předvedl super výkon. Ale film jako celek děsná nuda. Nepomáhá tomu ani docela přijatelná stopáž. Nijak mě to nazujalo, nechytlo a přišlo mi to dost prázdné a o ničem. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že to byla první herecká role, kde se mi Jennifer Lawrence fakt líbila, tak mě ta úmyslná jednoduchost a čistota filmu dvakrát nechytla. ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Za čo má ten zberač tú nominačku? Že je zberač, či že bol furt naliaty a zhulený, či za kerú piču? Inak film jak kokot. To keby ste hodinu pozerali do steny a pritom sa pichali vidličkou, plastovou, tak máte väčší zážitok. Super ODPAD! ()

Reklama

Reklama