Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé jako zhruba devítiletý, byl jsem nekriticky nadšen, i když jsem si říkal, že nějaký větší válečný masakr tam ukázat mohli. No, a když jsem to viděl teď, tak jsem si říkal, jak se mi mohla takováhle blbost líbit... Dost často tu filmy hodnotím optikou momentu, kdy jsem je viděl prvně, nicméně tohle je film pro dospělé a tudíž budu hodnotit současnýma očima. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Seriously ? Ja tomu doteraz nechápem. Nechápem, čo je na tom tak super, keď to ma tak vysoké hodnotenie. A ja debil som sa samozrejme na to namotal a zabil som s tým sto minút môjho života, ktoré mi už nikto nevráti. Jediné plus, ktoré na tomto filme vidím je herecké obsadenie (Douglas, Sheen) a miestami fajn dialogy. Inak je to úplne, ale úplne vlastne nudné, slabé, nezáživné a keď vidím ten potenciál slušného námetu modlím sa v remake, pretože tu len čakáte a čakáte a zrazu titulky. A ta hudba ako na prvého mája to už úplne zaklincovala. 40% - 2* ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Kirk Douglas, představím si sestupně Spartaka, Doca Hollidaye, Michaela Douglase a potom kapitána lodi U.S.S Nimitz, o kterým jsem nikdy netušil, jak se vlastně jmenuje. Tajemná záře není klasickým dnešním SF. Vlastně to ani není pořádně SF, protože cestování časem je zde použito spíše jen jako kulisa a žádné jiné SF příslušenství tu není. Naopak i když je v příběhu i na můj vkus trochu příliš záběrů lítajících a zase si sedajících stíhaček, jako malej jsem si nikdy nestěžoval. Dnes se mi líbilo, že to není akční SF a že jde tvůrcům i o prokresení postav, aspoň tedy těch hlavních. Jenže, příběh je příliš předvídatelný. Tedy přibližně v polovině začne být jasné, jak to dopadne. Američani mají z Pearlu ještě pořád hemeroidy, ale poslední dobou to přehlušil nejdřív vír ve střevech zvaný Vietnam a potom tříska pod nehtem prohraná Pouštní bouře se Saddámem. Inu, třísku vytáhli a spálili a ejhle, i Lybie v čele se strachy podělaným Kaddáfím se omluvila za teroristický útok z osmdesátých let na amerických pasažérech letadla a dokonce nabídla pozůstalým i odškodnění. Takže byste lidičky ty Amíky neměli brát na tak lehkou váhu, i když pojmenovávají své lodě po ještě aktivním armádním generálu :) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poměrně běžný sci-fi prvek cestování v čase vylepšený o řešení otázky, zda máme právo do minulosti zasahovat. Jinak velmi náborové, ale co si budeme vykládat, viděli jsme to jako malí, a tenkrát to pro nás bylo něco úchvatného. Navíc skvělý soundtrack. P.S. Řada lidí si tu plete F 14 a F 16, pozor na to, soudruzi :))) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní sci-fi podívaná o cestování časem a alternativní historii. Příběhu dominuje Kirk Douglas a Martin Sheen, samotná myšlenka filmu mě zaujala a scény, kdy vojáci ještě netušili, co se děje, proč rádio vysílá zprávy ze 7. 12. 1941, apod., byly dost zábavné, podobně jako střet amerických stíhaček s japonskými letouny Zero. Celkově tedy velmi příjemná podívaná. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Čtyři z japonských letadlových lodí, které se zúčastnily přepadení Pearl Harboru na havajském ostrově Oahu, byly o pouhého půl roku později v bitvě u atolu Midway potopeny. Byly to Akagi. Kaga, Hirju a Sorju. (duklak2)
  • Na počátku scénáře byla inspirace takzvaným Philadelským experimentem, kdy se údajně americkému námořnictvu podařilo přenést loď Philadelphia v čase a prostoru. (sator)
  • Natáčení probíhalo v Atlantickém oceánu, ne v Tichém (kam je zasazen příběh). (.stenley.)

Reklama

Reklama