Reklama

Reklama

Stan a Ollie

  • Velká Británie Stan & Ollie (více)
Trailer 2

Laurel a Hardy, jedna z nejslavnějších komediálních dvojic na světě, se v roce 1953 rozhodnou vydat na své poslední turné po Velké Británii. Hvězdy hollywoodských grotesek, nyní již v dosti pokročilém věku, mají období největší slávy za sebou a čelí nejisté budoucnosti. Z jejich vystoupení však čiší neutuchající kouzlo i šarm, a tak se jim znovu podaří uchvátit své zbožňující fanoušky. Ačkoli je jejich turné po Spojeném království obrovským úspěchem, Stan a Ollie nemohou setřást přízrak ponuré minulosti Laurela a Hardyho. Snímek mapuje nepříliš známé okolnosti poslední fáze jejich spolupráce a ukazuje příčiny, které vedly nejen k profesnímu rozkolu nerozlučné dvojice, ale také zasadily smrtelnou ránu jejich mnohaletému přátelství. Dokáže divadelní turné po poválečné Anglii vrátit vše do pořádku? (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (125)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Staršia pani: „Chceme len vedieť, kto hrá Laurela a Hardyho, prosím.“ Manažér Glasgow Empire: „Hrajú sami seba.“ Staršia pani: „Kto?“ Manažér Glasgow Empire: „Laurel a Hardy. Sú tu osobne, píše sa na plagáte, sú tu osobne.“ Komikov Laurela & Hardyho moja generácia ešte dobre pozná. Pamätám, keď napr. v čase Vianoc dávali aj filmy s Chaplinom, Busterom Keatonom, neskôr Mr. Beana či Bennyho Hilla. Je možné, že mladej generácii nie sú tak známi. Životopisný film o nich v žiadnom prípade nie je komediálnym žánrom, je to film s trpko – horkou príchuťou dvoch starnúcich klaunov. Ich život neskončil prepychom dobre zarábajúcich tvárí Hollywoodu. Steve Coogan a John C. Reilly boli vynikajúcim výberom. Neviem si predstaviť lepšie obsadenie úloh. Na konci som mala slzy v očiach. Ollie: „Viete, keď sa pozeráte naše filmy, nikto iný v príbehoch nás nepozná a my tiež nikoho nepoznáme. Boli sme to len my dvaja. Mali sme len jeden druhého.“ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle mne chytlo za srdce. Nejen, že mám oba komiky moc rád. Oni jsou prostě stejnou ikonou jako byl Chaplin, Lloyd, Keaton a další ,,baviči'' dvacátých a třicátých let. A jelikož i oni ač měli své hvězdné okamžiky byli jen lidmi, i je postihovala trápení, nemoci, neúspěchy, jako každého jiného. Jejich řemeslo však bylo o to obtížnější (a je každého komika), že někdy prostě musí hrát i když na to nemá náladu, i když se mu nechce. Zdravotní problémy, problémy v rodině, to vše musí komik v moment kdy vstupuje na jeviště zahodit a být tu cele jen pro diváky, kteří se přišli bavit. Třeba právě proto aby zapomněli oni sami na svá trápené a své problémy. V tom jsem vždycky klauny a komiky obdivoval, že šli na prkna i když třeba měli chuť raději někam zalézt a nebýt vidět... V hluboké úctě smekám před Cooganem a Reillym. Nejen až neskutečná podobnost vizuální (tu ale lze vždy nějak zajistit), ale zejména ta mimika, gesta, pohyby... Dokonalé. Jako by ti dva té slavné dvojici z oka vypadli. Vůbec jsem netušil o problému mezi nimi. Zrovna když se film začal lehounce zadírat došlo k dramatickému zlomu díky kterému pak již nuda nepřicházela v úvahu. Točit takovéhle filmy je strašně nebezpečné. Předpokládám, že ti co je točí chtějí nějak oživit vzpomínku na někoho, dodatečně jej uctít... V případě takových es grotesek jako byli Stan a Ollie vše mohl dokonale zazdít špatný výběr herců a jejich výkony. Naštěstí se tak nestalo a tvůrčí tým i díky neskutečnému výkonu Coogana a Reillyho pánům komikům vysekli skutečně důstojnou poctu. Já bych jen dodal krásně hřejivou, smrdící člověčinou v tom nejlepším a nejkrásnějším slova smyslu. Tohle je za 5 vajec bez debaty! * * * * * ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Děkuji moc všem tvůrcům za tento překrásný film. Laurela a Hardyho mám ze všech hvězd zlaté éry němé grotesky nejraději. Děj zastihuje oba komiky už jako postarší muže, kteří se vydávají na britské turné se svými scénkami a skeči. Vystupují jen v menších sálech před poloprázdným hledištěm. Jsou už za zenitem a uvědomují si pomíjivost své slávy. Stačí však jeden dobrý nápad a úspěch je zpět. Povahově naprosto rozdílní lidé se občas i pohádají, ale zůstávají navždy nerozluční přátelé. Velmi oceňuji výběr herců. Ty pohyby, gesta, grimasy byly naprosto věrně zahrané. Toto pohlazení po duši hodnotím jednoznačně 5*! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ač jsem oba komiky ani jako dítě nemiloval a moc jsem toho od nich neviděl, v tomto životopisném filmu jsem si k jejich postavám dokázal vytvořit fajn vztah. Možná byl film až moc vybroušený a snažil se vše ukázat lépe, než to ve skutečnosti bylo a možná byl až moc sentimentální a hrál na city. To mi ale nakonec nevadilo. Film se velmi povedl výpravou i obsazením a herecké výkony byly také velmi dobré. Třeba Johna C. Reillyho jsem ani nepoznal. Zkrátka jsem měl po závěrečných titulcích příjemný pocit a dostal jsem chuť si od nich pustit i něco jiného než Cestu na Honolulu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film, který mapuje konec hvězdné éry, legendání dvojice z němých filmů Lauer a Hardy. Bohužel film nezpracovává nijak zajímavou část jejich životů a veškerý dojem z životopisného filmu řeší pouze skvělým maskováním obou herců. Pokud nebudu počítat celkem dojemný závěr, není ve filmu nic, čím by diváka jakkoliv poučil, nebo mu přiblížil charaktery, legendární dvojice. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Malé zlaté odznaky, které oba komici nosí v klopě po většinu filmu, se týkají Velkého řádu vodních krys, britského trustu, jehož prostřednictvím členové zábavního průmyslu přispívají zasloužilým lidem a charitativním organizacím. Stan (Steve Coogan) a Ollie (John C. Reilly) byli vodní krysy 465 a 466. (sator)
  • Film se inspiroval knihou „Laurel & Hardy - The British Tours“ (česky „Laurel a Hardy: Britské turné“), kterou napsal A. J. Marriot. (Rominator)
  • Při závěrečných titulcích beží v malém okně na pravé straně taneční scéna z filmu Na divokém západě (1937), kde pánové Stan Laurel (Stanley) a Oliver Hardy (Ollie) předvedou svůj talent. Je také ukázáno několik archivních fotografií z britského turné. Taneční scéna se objevila i ve filmu, odehráli ji hlavní herecké hvězdy Steve Coogan (Stan Laurel) a John C. Reilly (Oliver Hardy). (Rominator)

Reklama

Reklama