Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Český film,který podle mě patří do kategorie těch vtipných a koukatelných.Jiří Langmajer exceluje v roli svobodníka Kouby, který se namočí snad do všech průserů ,které se kolem něj dějí.Líbí se mi,že to není jen tupý voják,který prostě jen nechce být na vojně, ale je to i člověk co má charakter a štěstí v neštěstí.Ve vedlejší roli charizmatický mladý Karel Roden je více než dobrou volbou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je to celé takové ČSLA -Československo lidově armádní, ale přesto je tam pár nezapomenutelných míst. Komedie o jednotce - červených baretů, která se má v rámci cvičení jakýmkoliv způsobem dostat zpět z lesa na velmi vzdálené velitelství nabízí mnoho zápletek. Zde nám byly ve filmu ukázány prakticky všechny represívní socialistické složky. Na paragány jsou totiž jako protivníci nasazeni vojáci, VB a dokonce taťkové z lidových milicí. Je to bráno dost akčně, na vojáky jsou ze vzduchu jako pozorovatelé nasazeni vrtulníky, na zemi je prohání V3S a žluté Volhy VB. Hlavní roli si střihl mladičký Langoš, velitele mu dělá mladičký Roden. Zejména 1/2 filmu, kdy se výsadkáři snaží různými způsoby uniknout z oblíčení a rojnic lovců je celkem zábavná. Milostné pletky Langoše mne už tak nebraly. Hapkovi se povedla k filmu celkem ační hudba a ústřední motiv z naháněčky leckomu utkví v hlavě i pos končení filmu. Na tři zlaté hvězdičky na výložce to rozhodně stačí. * * * ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

taková lehká socialistická klasika ... pěkně se tam to soudružství zakomponovalo a nevadilo. Prostě zářivější 3 rudé hvězdy a určitě to lepší z Husákovské éry.  Samozřejmě se to nedá brát vážně a opravdu to na vojně dřív tak lehce nechodilo. Ale s  nadhledem a pochopením se to dá překousnout a pobavit. A Jiří Langmajer poprvé zazářil. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

meave 

všechny recenze uživatele

Romantizujúca komédia o paragánoch je od reality samozrejme na míle ďaleko. Je to celkom tak, ako keď chlapi po štyridsiatich rokoch sedia pri mariáši, alebo pri pive a rozprávajú si, ako to tam kedysi bolo, koľko zjedli slivkových knedlí, v skrini mali "komínky" a vôbec - nepoznám nikoho, kto by to nepoznal z rozpravaní vlastných otcov a dedov. Ale vždy znovu pobaví. Možno aj preto, že Kouba mi tak veľmi pripomína môjho otca, ktorého zápisník z vojenčiny ešte stále niekde mám, aj keď on už tu nie je. Takže - záleží možno aj na tom, kedy ste sa narodili :) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Jeden by čakal, že je to len ďalšia z tých polorežimných a poloanarchistických rafinovane ideologických komédií dodýchávajúcej totality koketujúcich so vzormi z kapitalistického Západu, kvôli čomu som po nej toľké roky nijako zvlášť neprahol, ale ono zrazu z ničoho nič príde perfektná zábava a možno najakčnejší československý film 80. rokov... - Teda jeho prvá polovica, to je proste parádne nastrihaná akčná jazda a pre mňa veľké prekvapenie - len škoda, že v tom zmysle neurobili celý film, lebo druhá polovica po takom rozjazde je už iba nudná 80-ková konvencia. Samozrejme nikto neuverí tomu, že komunistická vojna bola taká zábava, ale ako to nepripraveného diváka vtiahne, takmer som zaľutoval, že som k takejto skúsenosti nebol donútený... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • U ukradeného chladícího vozu, který Kouba (Jiří Langmajer) řídí, si lze všimnout měnících se uchycení zrcátek. Je tak patrné, že jezdil v různých autech. (BloodMax)
  • Před výskokem roty z vrtulníku si všichni připnou padáky lanem pro automatické otevření. Během výskoku však otevírací šnůru nemají. (Mr.Hudson)
  • "Kečupové" byl slangový výraz mírně pejorativního charakteru pro průzkumáky (dnes paragáni). Nosili totiž červené barety. Mezi klasickými útvary a paragány byla určitá řevnivost, kdy se běžné jednotky snažily ukrást paragánům jejich barety. "Vrtule" byl také slangový název pro paragány. Ve filmu ho použije Daniel Landa (desátník). (grovik.net)

Reklama

Reklama