Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladý psychiatr Theo Caulder (Cuba Gooding Jr.) si vybírá vždy ty nejtěžší případy. Nyní má ale příležitost dokázat, co umí. Ve vězení sedí bývalý antropolog Ethan Powell (Anthony Hopkins), obviněný z vraždy několika mužů uprostřed Afriky. Od hrůzného činu již nepromluvil ani slovo. Caulderovi se ale přesto podaří od Powella získat informace o jeho motivu. Zavraždění muži byli pytláci, kteří zaútočili na skupinu goril, se kterými Powell několik měsíců žil. Bude to ale stačit k tomu, aby byl Powell propuštěn na svobodu?... Jasně, že se z tématu dalo vytáhnout mnohem, ale mnohem víc - ale i přesto jde o vcelku koukatelný film, kde mi tentokrát ani nevadil Cuba Gooding Jr. s jeho "úšklebky" - k jeho roli to tentokrát docela sedlo. Anthony Hopkins jako obvykle skvělý, a škoda že nedostal více prostoru Donald Sutherland. Jinak scénář dost průhledný - od prvních minut bylo jasné, že se přece psychiatrovi jeho pokus musí povést (protože páč o čem by ten film byl, kdyby Hopkins celou dobu mlčel), a vcelku dost věcí bylo nelogických (např. strážníci ve vězení sice neměli psychiatra nikterak rádi, ale přesto ochotně vzali jeho i vězně do místní Zoo a plnili veškerý jeho nesmyslný příkazy). Přesto se mi ale film docela líbil, ale znovu si jej určitě nepustím.. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Instinkt je pěkný film částečně z prostředí psycho-kriminálu a z africké džungle, kde žijí horské gorily. Jenže zabije ho jeho rozvleklost skoro celé první 3/4, teprve potom se dozvíme to zásadní a děj nabere trochu obrátky. Po skvělých Gorilách v mlze (1988) je to teprve druhý film, co si tak vybavuju, o životě a záchraně horských goril. 55% ()

Reklama

vanadium 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek. Film o dvou mužích uvězněných v klecích civilizace, jen každý z nich musí nosit jiný vězeňský úbor: jeden špinavé vězeňské hadry a pouta na rukou, druhý drahý oblek a kravatu na krku. V důsledku této rozdílnosti mezi nimi vzniká tenze a nepochopení, výborně psychologicky ztvárněné v průběhu jejich konfrontací. Člověk si to maximálně vychutná, když je schopný vcítit se jak do vnímání postavy Hopkinse, tak Goodinga. Oba byli excelentní, stejně tak ostatní herci. Celkově ucelené, příjemné. Zarazilo mě to zdejší nízké hodnocení. Že má Instinkt relativně snadno odhalitelnou hloubku i jednoduchý děj, to mi vůbec nepřišlo jako negativum. Mi bylo od začátku jasné, co se stalo, a ani mě nenapadlo, že bych snad kvůli tomu měl snižovat své hodnocení - vždyť je to psychologické drama, místo na děj jsem se zaměřil na psychologii, skryté myšlenky a nesčetné podněty k zamyšlení. Záleží jen na tom, kolik tam toho člověk najde; je tam toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. A už vůbec bych nesnižoval hodnocení kvůli gorilám, což je trochu mimo. Podle mě dosti nedoceněný film. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

PRIMA - Byť je filmu 14 let, tak dle mého dokáže zaujmout diváka i dnes. Alespoň mě určitě, a tak nerozumím hodnocení 61% a vesměs záporným komentářům. Asi jsem byl velmi dobře naladěn na tento typ filmu, protože mi parádně sedl a s velkým zaujetím jsem ho sledoval. Anthony a Cuba předvádějí to, co je pro ně typické - tzn. kvalitní výkony. Samotný námět velice zajímavý a oslovující. Nebýt 5-ti (podotýkám 5-ti) reklam, které nám Prima "dopřála", byl by můj dojem ještě lepší. Ale tak...alespoň jsem si mohl dojít 5x na záchod :) 75% ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Určitě trochu zklamání, protože od filmu s takovým námětem a hlavně tak nabitým hereckým obsazením bych čekal přeci jen o něco víc. Anthony Hopkins, který tu vypadá spíš jak Sean Connery sice odvádí svůj tradičně profesionální výkon, ale jinak je to jeden kýč vedle druhého a nakonec vlastně ani pořádně není jasné jaké poselství se nám tvůrci snažili sdělit. Mělo to být o muži, který obětoval svůj život i rodinu své práci? O opicích, nebo mentálně postižených?? Díky solidním hercům a nepříliš složitému scénáři je to sice bez problémů koukatelné, Anthony se svým fanouškům zase představí v trošku jiné poloze, ale druhé Gorily v mlze rozhodně nečekejte. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Missy Lantz byla tak rozladěná úpornou intenzitou filmu, že požádala, aby byla vyškrtnuta z produkce. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama