Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

dainio 

všechny recenze uživatele

Povedená vinařská komedie s výtečným hereckým obsazením a příjemnými melodiemi. No co, že je z toho cítit silně politický podtext a všude se to hemží oslovením "soudruhu". Film je to i tak dobrý a člověka příjemně naladí.....navíc, když v hlavní roli předsedy exceluje mistr Vladimír Menšík , tak je vám ta komunistická stopa volná a vůbec vám nevadí. Vorlíček s Macourkem prostě uměli -- dokázali vytvořit krásné dílo, které ukazuje tu čistou lidskost a přenádherné obrazy krajiny, vinic, přírody a všeho možnýho....spojené s kamerou a skvělou hudbou, panejo ! ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

V době vzniku měl film asi opravdu plnit osvětovou činnost v rámci tzv. "Poučení z krizového vývoje" z let před rokem 1968 a během roku 1968, než nás okupovala nevítaná sovětská armáda, jak zde píše Marci. Já ovšem dnes, i když jsem film viděl i krátce po jeho vzniku, nevidím ve filmu pouze jen tu tehdejší socialistickou kritiku soudruhy zavrhnutého počínajícího obecně tržního hospodářství v šedesátém osmém roku, ale také výsměch hlouposti, řekněme "pomatených" lidí po politickém převratu. Vidina velkých peněz a moci prostě dělá z některých lidí zaslepené hlupáky. Ostatně, tato hloupost některých z nás se opět opakovala i po osmdesátém devátém roku (po tzv. sametové revoluci) a s údivem jsem hleděl, jak někteří doslova znovu naletěli na "vyčůranost" některých "podvodnikatelů", kteří si mysleli, že podnikání je vlastně podvádění těch druhých. Proto dnes s odstupem času, na rozdíl od toho prvního zhlédnutí kdysi v letech před rokem osmdesát (kdy jsem to chápal pouze jako nevkusnou agitku v utužujícím normalizačním procesu), chápu tento film opravdu už jen jako komedii, i když dosti nahořklou a je mi při něm stydno za ty vyčuránky i za ty podvedené trouby. :-) Podváděni a manipulováni byli všichni. Nejenom v oblasti byznysu, ale také machinacemi a intrikami v oblasti politiky. Tenkrát, jako i dnes. Lidé se nepoučí a budou stále krást, podvádět, lézt do zadků jiným, lhát, ty druhé manipulovat atd. atd. ... a na druhé straně ti naivní a poctiví na to budou zase jen doplácet. Dobře nám tak. :-) A tento film by nám to měl stále připomínat a otvírat oči. /obdobným filmem, který se snažil formou komedie ukázat naivitu a hloupost některých lidí po roce 1989 (tedy opět po politickém zvratu) je film "Trhala fialky dynamitem" s Helenou Růžičkovou v hlavní roli. Tento film nám jako na dlani předkládá opět naši vlastní hloupost a možná právě proto, že se v něm tak dobře vidíme, jsme dotčeni a následně jej hodnotíme málo body nebo ho dokonce považujeme za odpad. Stejně, jako v případě tohoto Bouřlivého vína, které dozrávalo v politicky bouřlivé době roku 1968/ ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Jako politické školení mužstva už to nefunguje a to, co zůstalo, je překvapivě snesitelná pohodovka. Černobílé charaktery jsou až pohádkově jednoduché, ideologické žvásty se dají poměrně snadno odfiltrovat a ignorovat, těch pár trapných okamžiků přehlédnout a zbytek je taková nenáročná nostalgická dobová zábava o vínu, venkovské idylce, dobrých lidech, o malých neškodných podvodnících a šizuňcích. Místy je to ve své podstatě dokonce překvapivě aktuální, protože lidé se nemění. Jen rekvizity a slovník. Herecké výkony většinou příjemné, Menšík, který se i s takovou roli dokázal popasovat se ctí, je skvělý a jako poctivý vášnivý vinař nezapomenutelný. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Kdyby film nebyl prosáklý skrz na skrz propagandistikými a ideologickými nesmysly, mohlo se jednat o celkem podařenou venkovskou veselohru s kvalitním hereckým obsazením. Bohužel je v celém filmu patrnbá linka "hodní komunisté" a "zákeřní kapitalisté - vykořisťovatelé". Film se snažil mlžit jak jen to jde. Strana to jsou ti dobráci v pozadí, na které dnes už každý kašle, strana do ničeho nekecá, uděláme si to jak chceme :-)). Dnes úsměvné, ale tehdy bohužel myšleno zcela vážně. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Obsah uz je rozebran, (ne)kvalita filmu taky. Ja jenom dodam neco, co zaujalo me a mozna bude mit nejakou vypovidaci hodnotu pro ostatni: Na "Bourlive vino" velmi pozitivne reaguje Klenot! Coze je zvlastni vec, neb cestina neni jeho prvni jazyk, nikdy komunismus nezazil (nikdy v komunisticke zemi nezil) a neni levicove zamereny (takovy by se nikdy nestal mym Klenotem)!!! Ale jak slysi znelku Bourliveho vina (dnes jsem si ho dala pri zehleni pred finale French Open), tak uz utika na kanapatko a diva se se sebou. Nerika nic a kdyz se ho zeptam zda se mu film libi tak jen neco neurcite zamrci. Ale vzdy kouka.. Kouka a kouka.. A to je divne, neb na podle me vice kvalitni filmy ho zase tak nesebraly (mam podezreni ze u "Noc nevesty" dokonce usnul!!!). Nu coz! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Malou roličku kameramana rakouské televize si zahrál skutečný kameraman Emil Sirotek. (Ganglion)
  • Když Jožka Hrdlička (Jiří Vala) nacouvá vypůjčeným Mercedesem do výlohy klenotnictví, je evidentně zcela zničena. Když si Michal Janák (Vladimír Menšík) vyzvedává opravené hodinky, je poškození výlohy velmi malé a střepy drží pohromadě jediná malá dřevěná destička s jediným šroubem. (pjotri)

Reklama

Reklama