Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Snesu hodně a nevadí mi ani většina dílů Majora Zemana. Tohle je ale opravdu blábol, obviňující a dehonestující naprosto všechno, počínaje zlodějskými emigranty, katolíky a hrabivými vinaři konče. Jen poctiví komunisté to vidí správně a udrží v těch rozbouřených vodách směr. Zřejmě se všichni ti co šlápli vedle v dalších dílech poučí z krizového vývoje a chytí se za nos...40% Na druhou stranu je obdivuhodné, co ta propaganda dokázala vyplodit za blbiny... ()

Arccos

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se nehodnotit, protože v tomto případě prostě nedokáži oddělit film a jeho politické vyznění. Z toho druhého hlediska jde o otřesný humus. Kam se na to hrabe všech Třicet případů majora Zemana. Neuvěřitelně nechutné překroucení událostí konce 60. let, zaobalené do komedie, aby to prostý lid sežral. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vskutku ubohým způsobem reflektovala normalizační kinematografie reformní pokus předchozího období. Koneckonců, není divu. Lid si žádal zábavy a strana správného ideologického postoje. Navíc, v tak pitomém období nešlo o to dělat umění, spíše šlo o holé umělecké přežití, vždyť státi se topičem, jeřábníkem nebo skladníkem bylo tehdy stále ještě tak snadné... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tak je to agitka, o tom žádná, Menšík ztvárňuje roli hlavního hrdiny - charakterního normalizačního předsedu družstva, který potírá nekalé rejdy demokratizačních tendencí Čestmíra Řandy a jeho bandy, jimž jde - jak jinak - o mrzký zisk (tfuj)! Do toho navíc zasahuje svým nemravným obchodním návrhem Jiří Vala, který je podvodný emigrant, jenž z vlasti utekl za vidinou západního pozlátka, a zatím ho osud svedl do holportu a nuzného živobytí s poněkud santusákoidním Hlinomazem. Ale vážně. Normalizační komika se u mě minula účinkem; takže Menšíkovo žvanění anebo zesměšňování Hlinomaze mě ani moc nezajímalo; film ovšem nabízí mnohem výživnější okamžiky - například komickou představu Česmíra Řandy ohledně provozování podniku, do něhož bezhlavě vkládá veškerý svůj kapitál, aniž by se staral o formální náležitosti investice, načež obdrží Valův šek, a vůbec ho nezajímá, zda je krytý. To musím taky někdy zkusit. Janžurka měla poměrně pěknou postavu a neváhala se propůjčit striptýzovým scénám, ovšem mám podezření, že za takovej hambinec by tehdy soudruhy pěkně zavřeli do báně. Stranou zájmu kritiků zůstal podle mého naprosto geniální herec Zdeněk Kryzánek, kterej hraje jako vždy skvěle a navíc byl v roce 76 už rok po smrti, o to víc je jeho herecký výkon obdivuhodný (nejsou na něm patrné větší známky tlení či rozkladu). ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Jožin Hrdlička zamlada zapaloval stohy, pak emigroval, aby se v osmašedesátém vrátil do vlasti jako zkrachovalý emigrant-podvodník.Takového antisocialistického živla, může podporovat snad jen kulak Kuna. To Michal Janák je z úplně jiného těsta - je to komunista správný chlap, poctivý slušný člověk, sbalí švarnou uvědomělou děvu, i víno má lepší než přisluhovač nových pořádků Kvasnička a zachrání družstvo. :-)))) :-)))) To vše profesionálně natočené a osazené hereckou elitou, solidním soundtrackem Karla Svobody a ideově rudě zabarveno 70%. Produkce: FSB ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Po třiceti letech lze v českém filmu zahlédnout organizaci skaut (Junák). Ta obnovila činnost na jaře roku 1968, aby koncem roku 1970 byla znovu zakázána. (sator)
  • Filmový národní výbor v Pálavicích je ve skutečnosti kulturní dům a obecní úřad v obci Vrbice (okr.Břeclav). (hippyman)

Reklama

Reklama