Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

xaver 

všechny recenze uživatele

Přestože celá vinařská trilogie byla natočena za totality, má v mnohém pravdu. Ti co film hodnotí jako odpad, asi nezažili celou plejádu šíbru a podvodníků, kteří se vyrojili před, ale hlavně po sametové revoluci. Z tohoto hlediska je film nadčasový a celkem věrně vykresluje často schizofrenií situaci našeho venkova před revolucí, která se ale po sametové revoluci namnoze zhoršila a naše zemědělství se dostalo do v neutěšitelné situace. Vynikající herecké výkony, zejména Vladimíra Menšíka a Božidary Turzonovové jenom podtrhují kvalitu snímku. Pokud budeme na taková díla hledět z ideologického hlediska, tak bychom museli jako odpad odsoudit všechny filmy vzniklé v letech 148 – 1989. Nechápu proto, proč někteří odsuzují tento snímek jako uměleckou degradaci scenáristy Miloše Macourka. Budiž jim odpuštěno, pokud nežili v té době. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Kdyby film nebyl prosáklý skrz na skrz propagandistikými a ideologickými nesmysly, mohlo se jednat o celkem podařenou venkovskou veselohru s kvalitním hereckým obsazením. Bohužel je v celém filmu patrnbá linka "hodní komunisté" a "zákeřní kapitalisté - vykořisťovatelé". Film se snažil mlžit jak jen to jde. Strana to jsou ti dobráci v pozadí, na které dnes už každý kašle, strana do ničeho nekecá, uděláme si to jak chceme :-)). Dnes úsměvné, ale tehdy bohužel myšleno zcela vážně. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

No nevím kam s tím nebylo to zase tak moc humorné. Ten kdo neví ,že se to odehrává v roce 1968 tak je poněkud zmaten. Třeba z faráře J.Lír který vede děti jakési skautíky a říkají faráři o klukovi, kterého kárá, že je komunista a farář na to, že je malý, že se ještě může polepšit. Přišlo mě to velice divné, že to v tom filmu zaznělo. ()

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie ve stalinském duchu s neuvěřitelným scénářem. Jak se pod toto mohli podepsat Vorlíček, Macourek, Menšík a další, nepochopím. Film s krásným obalem, ale o to sprostějším obsahem, s krásnou hudbou a prostředím vinic, ale s ohyzdným duchem, který by nevymysleli ani v pekle. Za tento film by si jeho protagonisté zasloužili usmažit. Pro mne jasný odpad. Chci na to rychle zapomenout. ()

waits 

všechny recenze uživatele

To byla ale obrprasárna. že, pane Vorlíčku? A trapná chvilka pro řadu jinak sympatických herců. A v čemže to hrají? V historce o tom, jak nebezpečný mohl být rok 68. Jo, to tenkrát poctivá práce vedená soudruhy mohla být tzv. demokracií úplně zničena, navíc hrozily rejdy podivných emigrantů (slizký Vala květinářce: Těch přání by bylo, když tak na vás koukám). Tyhle zlodějský a zkorumpovaný šíbry nakonec poctivý předseda, férový soudruh Menšík přehrál, ale bylo to o chlup.(Emigrant byl totiž, jak jistě tušíte, stejná mrcha jako příznivci demokratizace), A to vtipné sestříhání schůze..to už je čistokrevná politická agitace. "Kdopak nám pomáhal při začátcích družstva? Byl to stát. A ještě dneska jsme mu za to dlužni." O autorovi předlohy, předsedovi Svazu spisovatelů Janu Kozákovi, jsem se učil ve škole a byly to smutné hodiny, musely jsme si z jeho knih dokonce číst ( na rozdíl třeba od Hrabala, Suchého, Voskovce, Wericha, Škvoreckého, Tatarky, Mnačka nebo Kundery). A dejme tomu, že bych byl z Filipín a neznaje souvislosti sledoval bych příběh... Úsměvná komedie? Nevím, já se nesmál. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Když jede Michal Janák (Vladimír Menšík) s Kateřinou (Božidara Turzonovová) na výlet, je vnitřní zpětné zrcátko přibližně obdélníkového tvaru. Poté, co se líbají ve vinohradu a vrací se k autu, kde farář (Jiří Lír) vychovává Karlíka (Boleslav Skalski), je vidět, že zrcátko změnilo tvar. Už to není obdélník, ale horní strana je kratší než dolní a obě boční strany jsou zešikmené. (pjotri)
  • Když si Kozákovou knihu přečetl scenárista Miloš Macourek, volal režisérovi Václavu Vorlíčkovi s tím, že se budou muset zastřelit, protože s tím se nic nedá dělat. Jan Kozák byl považován za jednoho z nejhorších dobových spisovatelů. (sator)
  • Janžurová „necudnou“ koupací scénu odmítla, byla tedy zvolena náhradnice, ona sama použila termín kaskadérka. (sator)

Reklama

Reklama