Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si Bob Saint-Clar představuje republiku Marina Venneta (až na ty sanitky Škoda 1203).. Nejspíš jsem jen vandrácká konkubína české komedie, ale s výjimkou pánů Sovák, Kopecký (potěcha sluchových vjemů) a Schoberové (potěcha vjemů zrakových) mě to nedokázalo vzhledem k očekávání souvisle bavit. Cítím se, jako by mi dal Ježíšek jen polovinu dárků, o které jsem si napsal. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Sovák: "Pálí se ti ruka." Filipovský si čuchne: "Z čeho to oni asi dělají?" Sovák: "To je z nohy." Táto vycibrená budoárová aristokratická konverzácia medzi dvoma kráľovskými veličinami dáva tušiť, kam až autori filmu mienia zájsť (pokiaľ to nie je zrejmé už zo samotného názvu). Toto nie je ani tak crazy, skôr hypercrazy komédia. V každom prípade najlepšia bláznivá komédia 20. storočia široko-ďaleko. Veď len posúďte - Cupák: "Vy jste vdova, pani Štubová?" Ružičková: "Ano, vdova. Manžela jsem utloukla pánví." Zaujímavé je spojenie dobových reálií s istou mimočasovosťou. Keďže ide o geniálne dielo, ako také sa komentuje veľmi ťažko, lepšie je citovať a citovať. Sovák: "Všichni lidé jsou bratři, Keletiová, a všichni králové jsou bratranci." Janžurová: "Ach tak." Ach jaj :-) ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milostivá paní... tfuj, tfuj, tfuj! - Co na mě pliváš, ty prase?! Geniální sci-fi komedie slavného tvůrčího dua Vorlíček - Macourek, z dob zlaté éry českého filmu, kdy jsme ještě uměli točit zábavu a bavit diváky. A to herecké obsazení, v čele s dokonalou Ivou Janžurovou, to je hvězda vedle hvězdy! Nadčasový skvost. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Filmová lahůdka s vynikající Ivou Janžurovou. Bohaté dávky humoru na vás vyskakují z každé scény. O bláznivé situace zde také není nouze, vlastně je na nich celý film postaven. V šedesátých a sedmdesátých letech se točily výborné československé komedie, které se dnes už bohužel netočí a to je velká škoda. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Ve scéně, kdy Bobo (Jan Libíček) usekne šavlí při nástupu ruku krále Oskara XV. (František Filipovský), je možné vidět, že je čepel zabarvena do ruda. Krev, která vytéká z paže, je ale modrá. (Chegi)
  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)
  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama