Reklama

Reklama

Vikingové: Valhalla

(seriál)
  • USA Vikings: Valhalla
Trailer
USA, (2022–2024), 21 h 16 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Jeb Stuart

Kamera:

Peter Robertson

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Álfrún Laufeyjardóttir, Frida Gustavsson, Joakim Nätterqvist, Bosco Hogan, Mark Huberman, Kenneth M. Christensen, Yvonne Mai, Hafþór Júlíus Björnsson (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Po sto letech povstane nová generace legendárních hrdinů, aby vzala osud do svých rukou a vešla do dějin. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (86)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série jedna: Je to jiné, než původní klasika. Je zde méně akce, méně sexu, ale i méně přešlapování. Naopak děj se hrne někdy až moc rychle nebo v náznacích a odkazech. Zrůdností bylo, že královnou v Kattegatu je - no, kdo jiný než černoška. Střety křesťanství a "barbarské" víry jsou ještě silnější, než dříve a myslím, že po konzumaci těchto seriálů by nejeden věřící mohl opustit jakoukoliv víru. Valhalla nemá sílu prvních řad Vikingů, ale pořád je to lepší než nic (podobného), nebo než nějaké nabízené sračky. Poslední epizoda byla na vysoké úrovni a škoda, že to tak nebylo celé. Možná náznak něčeho příštího. Série dva: O moc lepší než jednička. Pomalejší rozjezd a potom pěkný nátlak. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomu s dost silnýma předsudkama z části způsobenýma nesmyslným blackwashingem, z části nepřesvědčivýma ukázkama a v neposlední řadě i... poslední sérií původních vikingů. Kterou to s jistotou a sebevědomím zdejšího hašašinskýho jarla Köreho překonává! Díky skromnýmu počtu epizod to hezky odsejpá, je to docela dobře natočený, takže se to může chlubit i doopravdy napínavýma momentama a nový postavy jsou ve většině nečekaně sympatický. Navíc to zatím má minimum doopravdických nelogičností, takže pokud k tomu člověk nepřistupuje jako k něčemu vyloženě historickýmu, tak se tady může i dobře bavit a lze tvrdit, že se to tady historických událostí drží zatím o mnoho víc než původní seriál, jakkoli je tu spousta věcí ohnutá, vynechaná nebo naopak přidaná a tvůrci si dějepisnou učebnici vzali jen jako určitou osnovu na níž nabalili svoje příběhy (ne, Cornwell to pořád není a LHfašisti se trápit při sledování budou dost, stejně jako historici). Já se trápím jen tím, že je to přivíraní očí nad plněním kvót pro mě čím dál těžší a hůř a hůř to odpouštím, třebaže tady se aspoň pořád snažili dát tomu nějakou smysluplnost. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 70% - První vítězství si u mě Valhalla připsala už v první epizodě. Je totiž úplně jiná, ať už zcela logicky skladbou postav, tak hlavně přístupem. Na nic se moc dlouho nečeká, k malým půtkám i velkým bitvám dochází překvapivě záhy a co je nejdůležitější - je komu držet palce. V původním seriálu na jeho konci nebylo komu přát vítězství, tady mě baví kompletní ústřední trojlístek, o historicky důležitých vedlejších hráčích typu Krále Knuta ani nemluvě. Ve výsledku je z první sezóny nové kapitoly to jasně nejlepší, co se v historickém univerzu Kattegatu urodilo přibližně od třetí sezóny originálních Vikingů. S trochu lepším provázáním "domácí" a anglické linky se pak může klidně měřit i s těmi nejslavnějšími nájezdy Ragnara, Rolla a spol. 2. série - 80% - Soustředěná dobrodružná jízda, která vypadá mnohem dražší, než pravděpodobně je. Díky tomu se od ní jen těžko odtrhává a v kombinaci s houstnoucími dvorními intrikami jde o čím dál atraktivnější mix dobrodružných či historických seriálů, které v poslední dekádě nejčastěji udávaly tón. Mírnější pasáže s Freydis někdy zpomalí až příliš, ale ani tak se na Valhallu nedokážu zlobit. Důraz klade na témata, která mě zajímají, nezdržuje se se snovými výjevy příliš dlouho a v neposlední řadě ví, kdy skončit. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série! No já vám nevím. Tolik očekávání a nakonec je to taková ptákovina. A vata tak hustá, že by se dala krájet... I když je pravda, že v tom gigantickém množství vaty, které nám scénáristi nadělili už jeden ztrácí přehled o tom, co vlastně ta vata je, protože jí je v podstatě 70 % seriálu. Je hrozně smutné, že tvůrci tak nezvládli představení nových charakterů, v první epizodě jsem si nikoho neoblíbil ani k nikomu nepocítil nenávist, celé to bylo ztvárněno hrozně lhostejně. Možná je to tím, že ji natáčel jiný režisér, každopádně už se to nepovedlo dohnat. Vždyť ty postavy vůbec nemají charisma. Nakonec si ho získal ten Gróňan, ale u všech ódinů, není možné, aby anglická královna měla v očích diváka větší koule než 90 % mužských představitelů a postavy, které se někde párkrát mihnou mi byly sympatičtější než ty, které sledujeme. – Výjimkou potvrzující pravidlo se stává skvěle zahraná postava anglického dvorního našeptávače v závěsu s vikingským psycho berserkem. – Své o tom vypovídá i fakt, že mi v hlavě neutkvělo jediné jméno kromě Freydis, jež si pamatuju jen proto, že mě jím neuvěřitelně štvala, jelikož pro mě zvlášť v jejím podání jde o urážku hlavního seriálu Vikingové. Ještě k postavám: absolutně nechápu casting na Freydis, dosadit do tak důležité role takhle nesympatickou herečku vyžaduje slepotu a jistou dávku alzheimera. Nechci být zlý, ale opravdu mě nebavilo se na ni dívat, rozdíl mezi ní a Lagerthou je ten, že Lagertha je zatraceně sexy a badass. Že chlapům seveřanům v Kategattu šéfuje podsaditá native Amarican babka, to radši ani nekomentuju. Achjo. A to byly jen postavy. Navrhuju to zkrátit. Hudba ujde, občas pěkné dunivé melodie. Kamera classic, nepřekvapí, ale ani neurazí. Plnou parou k ději! Neboli k tomu, co já nazývám vata. Ve zkratce jde o to, že dějová linie (pojednávající o nesympatických postavách, které nás nezajímají) je roztříštěna do více dějových linek, které v podstatě skončí parádní 4. epizodou (ta si pluje mezí tím bullshitem jako Bludný Holanďan), ale zároveň vlastně ani neskončí v 8. sérii, na jejímž konci vás dámy a pánové čeká cliffhanger, takže v tom tvůrci očividně hodlají pokračovat. Prostě hlavní dějovou linkou je pomsta Anglii a její dobytí Vikingy. To je samo o sobě velice pěkný koncept, jenomže tvůrci do toho ještě vmáčkli sebranku Gróňanů, kteří chtějí blablabla, což vlastně s dějem vůbec nesouvisí. Zároveň boj o norskou korunu. Pak je tady celá dějová linie týkající se berserků, kteří jsou tady proč?? Plus se nám sem tvůrci rozhodli mermomocí vtlačit toho věštce z Vikingů a rozvíjí se jakési tajemství ohledně osudu Freydis, které pravděpodobně pochopíme ve 2. sérii, jestli na něj do té doby tvůrci nezapomenou. To bylo mnoha slovy. Jedním slovem: slátanina. A přitom to místy tak pěkně šlape. Škoda. Teď k hodnocení. Zmínil jsem, že seriál je z nějakých 70 % vata, takže mu dávám 30 % – protože ten zbytek byl neřkuli stoprocentní. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Řada: *** Co na to říct. Lepší než konec Vikingů, ale ne tak dobré jako jejich začátek. Děj začíná 13.listopadu 1002. Tedy víc než 100 let od “padající opony”. Řekněme tedy záruka, že známé tváře nepotkáme. To ale neznamená, že se na seriál Vikingové neodkazuje (do úst si vzali všechny… od Ragnara po Ovara).  Za naprostou tragédii považuji casting (nejenže nacpat “opálené” herce mezi seveřany, ale ti modelové z reklamy na Colgate?) a potom scénář. Prakticky nejlepší hodnocení mají “bitevní” epizody, zbytek je nudné konverzační cvičení. Co je hezké, je fakt, jak scénář koketuje s historií (prakticky detailně mapuje vládu Edmunda II), i když postavy míchá zcela náhodně (prostě naši na Wikipedii jméno a plácli ho tam). Za největší joke považuji ztvárnění “Svatého Olafa”. 2. Řada: * Masivní sešup. Prakticky komplet se rezignovalo na jakoukoliv korelaci s historií. Scénář evidentně jen vygooglil pár historických postav a volně s nimi pracuje jak se mu hodí. Historicky neodpovídá naprosto nic. Naprostou tragédií je křečovitá woke kultura. Napříč celou epizodou (když nepočítám tu rasovou idiocii) se děj soustředí výhradně na vykreslování žen, které jsou vždy silnější, chytřejší a lepší jakýkoli muž. Cokoliv s prostatou je buď hajzl, slaboch, svině nebo idiot. Feministky musely chrochtat blahem. To vše zabaleno do povětšinou odpadní nudy (na velkolepé bitvy jako v první řadě zapomeňte). Cokoli co je z Anglie je o ničem (šlo klidně vystřihnout). No a jak jinak, máme tu konec bez konce. 3. Řada: TBD. Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

Galerie (270)

Zajímavosti (10)

  • Podle islandských ság byl Canute (Bradley Freegard) pra-pra-pravnukem Ragnara Lothbroka prostřednictvím svého otce Sweyna. (LUKICKK)
  • Harekr (Bradley James) vychází z historické postavy Håreka z Tjøtty, norského farmáře a místního náčelníka. (Lynette)
  • Herec Bradley James (Lord Harekr) hraje v této 2. sérii také jednu z důležitých postav, i když jen v několika málo epizodách. Svou roli proto začal natáčet v Irsku o něco déle (od července 2021), než jiní herci stěžejních postav. (Lynette)

Související novinky

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

28.01.2021

Chystaný seriál Vikings: Valhalla od Netflixu nabírá obsazení. Spin-off původních Vikingů, kteří završili svoji cestu v šesté řadě, bude využívat stejných irských kulis a z pozice producenta na něj… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno