Reklama

Reklama

Ted K

Trailer

Obsahy(1)

Někdejší univerzitní profesor matematiky se izoluje od civilizace ve své chatě uprostřed rozsáhlých lesů americké Montany. Pozoruje zásah člověka do přírody a destrukční potenciál moderních technologií na životní prostředí. Postupná radikalizace společensky vyloučeného podivína vede ke zrodu ekoteroristy známého jako Unabomber. Hraný životopisný snímek čerpá z deníkových záznamů a filozofujících manifestů Theodora Kaczynského a pomocí montáže vizuálních metafor a snových sekvencí s úryvky z klasické i populární hudby vytváří úvahu o násilí jednotlivce vůči společnosti a společnosti vůči přírodě. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (25)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Netradiční biopic, v němž se tvůrci pokusili přiblížit myšlení amerického teroristy Teda Kaczynskiho známého pod přezdívkou Unabomber. Rozhodli se koncentrovat čistě na jeho postavu – perspektivu a vnímání někdejšího univerzitního profesora, který se z odporu k moderním technologiím uchýlil k prostému životu v dřevěné chatičce uprostřed lesů v Montaně, kde pečlivě plánoval a prováděl své sabotáže. Skrze eklektickou koláž metaforických obrazů a zvuků film zprostředkovává imprese z jeho dnů, cituje úryvky z jeho obsáhlých deníků a skrze klipové sekvence hudebních skladeb (od klasické hudby, přes pop až po grunge) zpřítomňuje jeho pohnuté vnímání světa. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sharlto Copley jako známý eco terorista Unabomber! Kdo viděl seriál Unabomber určitě ocení film méně, já šel do filmu úplně neobeznámen a musím říct, že nejsem s touhle životopisnou adaptací až tak spokojen. Sharlto Copley si podává víceméně one man show a hraje velmi dobře. Jako sonda do duše dalšího zvráceného jedince s odporem k moderním technologiím, to částečně funguje, ale rozhodně film selhává v té Krimi a znepokojivé stránce. Film se hodně soustředí na voice- overy hlavního hrdiny, přežití v divočině a plánování sabotáží, což by stačilo tak na půl hodiny, ale zabít tímhle stylem celý film ve dvou hodinách je vyloženě bolestivé. Pokud se jednalo o jeden z největších manhuntů v FBI historii, tak docela zamrzí, že se zde neobjeví žádný pořádný detektiv, který by po něm pátral, vlastně si divák neužije ani pořádných výbuchů a mrtvol, takže za mne docela zklamání. Zajímavé ano, ale taky trochu nuda bohužel. Příběh 3/5, Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 2/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 3/5, Napětí 1/5, Emoce 2/5, Herci 4/5. 5.5/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Spíš než Zodiaca nebo jiné krimi to připomíná Útěk do divočiny, s tím rozdílem, že zde hlavní postava nevyhání sebe, ale všechny ostatní. Místy už to skoro smrdí agitkou a omlouváním, tím hlavním problémem je ale především nevyrovnané tempo a přepálená stopáž. K ucelené představě o Unabomberovi by bohatě stačila hodina a půl sestříhaná do údernějších kapitol, takhle se sice tradičně skvělý Copley vykecává ve voice-overech, vychutnává si každou paranoidní konverzaci s okolím a střílí po vrtulnících, usledovat to je ale docela boj. 6/10 ()

whack 

všechny recenze uživatele

Som milo prekvapený nestrannosťou v tomto filme. Žiadne hranie na city, aké vidíme v iných filmoch a dokumentoch o Unabomberovi. Dozvieme sa aj o jeho motívoch a vžijeme sa do jeho postavy a charakteru, vôbec nevadí, že v limitoch béčkovejšej formy žánru. Žiadne nadbytočné efekty, afekty, dramatizácie a hroty, to tiež oceňujem. Dá sa to pozerať, ale trochu sa to vlečie, nečakajte nič moc akčné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Píše sa tu "životopisný" a presne takým snímok aj je, čo vyslovene nie každého musí ohúriť. Pomalé, nudné (NE)krimi, čisto o myšlienkach, ktoré v rámci žánru prináša nulový efekt pobúrenia. Dokument je o 300% lepším zážitkom, ale to je normálna, očakávaná vec, nakoľko sa opiera o fakty zločinu, ktorý vždy dokáže šokovať autenticitou. Raz a nikdy viac, za mňa o niečo slabší priemer ako "Zlo s ľudskou tvárou", pričom jediný kto tento snímok ťahá nahor, je Copley. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Filmárom sa odjakživa nechcelo natáčať na autentických lokáciách. Nové Mexiko zvyčajne nahrádza Texas, Kanada zase Wyoming, čo sú ešte tie lepšie prípady. Tu máme úplný opak. Nielenže sa točilo v rovnakom štáte a malom meste Lincoln uprostred Montany, domov filmového Teda bol postavený na tom istom mieste, kde kedysi stál dom skutočného Teda Kaczynskiho. A práve jeho "príbeh" dostávane na obrazovky vo veľmi netradičnom pojatí. Z jeho perspektívy, obrazov jeho myšlienok, kde cieľom nie je zdémonizovať ho. Rejža nemá potrebu ukazovať prstom a hovoriť, čo je zlé. Spolieha na to, že film budú sledovať nedementi, ktorí vedia rozmýšľať sami za seba. Hoci môže byť pre niekoho ľahké zísť dole špirálou Tedovho myslenia... Sharlto Copley obsadenie roka a topový výkon. Zvuková odysea, krásna a čistá filmárčina. Jedinečná snímka. Pozoruhodný biopic, ktorý nepozná slovo "šablóna" a ktorého štruktúra je nekonvenčne fascinujúca. Scéna zničenej krajiny s malým štvorcom oázy zelene a následný prestrih na výrobu prvej bomby, kde počas toho hrá 'Cum dederit' od Vivaldiho – pfúú. Ted K – nárez. Tony Stone odteraz v hľadáčiku zvedavosti z toho, čo ďalšie prinesie. --- (x) / ♪♫ / ♪♫ / FBI, SUCK MY COCK / #1 Amalberga sa asi na internete naučila nové slovo, tak ho musela použiť, škoda len, že v nesprávnom prípade x) (18.2.2022) (22.1.2023) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nedá mi to a musím si trochu hrát na dramaturga - film by byl MNOHEM lepší kdyby jsme spolu s unabomberem sledovali i pátrání po něm. Takto je Sharlitova one man show prázdná, navzdory jeho hereckým schopnostem. Hlavní postava je tu pouhý pošahanec s odporem k lidské společnosti a civilizaci obecně, bezcharakterní chudák s velikášským komplexem, bez charakterního vývoje a dramatického oblouku, a to není na dvouhodinový film příliš zajímavé. A mnohem víc by mě zajímaly detaily jeho četných útoků, a práce policie na jeho dopadení, ale o tom tu není vůbec nic. 6/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stačilo pár věcí udělat jinak a mohla z toho být nuda, ale tady vše funguje jak má a diváka to skvěle pohltí. Je pozoruhodné, jak je Sharlto Copley na ploše celých dvou hodin schopen táhnout celý snímek na svých bedrech a zvládá uchvacovat diváky svým odevzdaným hereckým výkonem v psychologicky nelehké úloze. [Ji.hlava 2021] ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nesedělo režisérovo pojetí příběhu. Kombinace evidentní béčkovosti s uměním působila velmi chaoticky a zvláštně. Koho tento příběh zajímá. Rozhodně bych doporučil raději seriál, který je uchopený úplně z jiného konce - tedy vyšetřovatelského a je o mnoho tříd zajímavější a lepší. Tohle je takové pomatené pobíhání sexuálně frustrovaného podivína po lese, který se po čase rozhodne seberealizovat výrobou bombNehledě na fakt, že zpracování je natolik divné, že každý, kdo o tomto příběhu nikdy neslyšel, tak pravděpodobně nebude moc tušit která bije. Nějaké filosofické eko vyznění - to jde poté úplně do ztracena. Vcelku zbytečný film. [45 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

S myšlienkami toho chlapa som sympatizoval a tiež tu bola vybraná veľmi dobrá hudba. Inak ale prevedenie slabšie. Chlapík totiž začal pripomínať mentálne zaostalého, ktorý nerobí nič len v divočine nadáva na lietadlá na oblohe a drevorubačov v lese. Hlbší príbeh žiadny, dôvody konania z minulosti ostali zakryté. Predstavovanie klimatických aktivistov v akom šate ľudí skôr odrádza. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem viděl seriálového Unabombera a dal mi mnohem víc, než tenhle komorní a nepříliš dobře natočený film. Má svou atmosféru a Copley se snaží ale vnitřní monology a pokus o přiblížení se k charakteru a pochopení činu hlavního hrdiny se prostě nedaří, přestože se snaží činy hlavní postavy ospravedlnit. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čekal bych, že tak mediálně provařenému a všeobecně známému "veřejnému nepříteli" jako Unabomberovi, se dostane záživnějšího, nebo aspoň dějově velkolepějšího, informačně bohatšího a scénáristicky košatějšího filmu, než je tenhle televizní mrňous s nepatřičnou velkofilmovou stopáží. Divák mnohokrát uvidí, jak Kaczynského serou všemožné stroje, auta a letadla, ale nedozví se nic o jeho dětství a dospívání a o faktorech a událostech, které ho zformovaly v misantropa a asociálního pošuka. Ale to je vlastně fuk, protože takových frustrátů běhají po světě spousty a v tom, jak "vznikají", není žádné velké mystérium. Upřímně třeba já taky nesnáším kravál a smrad zplodin a řvoucí stroje, i když mezi nimi a s nimi pracuju, ale holt si můžu vybrat dělat něco jinýho. Kaczynski taky mohl odejít někam, kde by mu nad hlavou nevedl letecký koridor a v okolí neřádili těžaři a silničáři. A nebo se s tím mohl stoicky smířit, což mi přijde nejmoudřejší... a taky pravda nejpohodlnější. Jako plus filmu oceňuju autentické citace z Kaczynského deníků, včetně jeho přiznání se, že mu jde především o osobní pomstu, než o změnu světa. Byl natolik inteligentní aby věděl, že je to boj s větrnými mlýny, a že by si ani většina lidí vlastně žádnou velkou změnu nepřála. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

živtopis neživotopis,který známý příběh Teda Kaczynského ukazuje z jeho pohledu,kdy žil uprostřed lesů kde plánoval svoje útoky a filosofoval nad zkažeností lidstva.Plusem je rozhodně výkon Sharlta Copleyho a fakt,že se tvůrci rozhodli točit na místech,kde Kaczynsky opravdu žil.Mínusem je pak drobná rozvleklost,kdy většina stopáže je skoro až melodramatická.Naštěstí se ale neuchyluje k adoraci (přesto,že s některými myšlenkami se nedá nesouhlasit)...60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá postavička, tento "génius" Theodore Kaczynski. Neuveriteľné, ako môže niekomu tak nadmerne inteligentnému zrazu prepnúť a jeho inteligenčný potenciál sa premietne do takejto paranoje. Škoda, že príbeh je zameraný čisto už len na tú fázu ekoterorizmu, a nevidíme čo bolo pred tým a ani po tom (to by bolo rozhodne zaujímavé). Namiesto toho tu máme 2-hodinové utápanie sa v Tedovom "aktivizme" proti spoločnosti. Dej vôbec nepôsobí svižne, skôr sa to len tak ponúro a ťažkopádne ťahá, a v konečnom dôsledku až nudí. Takže mňa tento film rozhodne neoslovil. Na tému "odstrihnutia sa" od spoločnosti radšej Into the Wild. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jako uvedení do příběhu Unabombera je to naprosto dostačující. Alespoň u mě to podnítilo zvědavost, abych si zjistil více o této postavě. Bohužel jako samostatný, celovečerní film nemůžu být naprosto spokojený. Trailer nalákal, ale výsledný film je trošku vypravěčsky rozvláklý a netne úplně do živého. Nicméně Sharlto Copley v hlavní roli je skvělý a napravuje trošku výsledný obraz filmu. Bohužel je to tak trošku nudný životopisný pohled na jednoho z prvních ''ekoteroristů''. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny jsou prostě moc a vůbec to tak dlouhý bejt nemuselo kdyby se bůhví proč nerozhodli do filmu zakomponovat ujetý snový sekvence. Celkově tomu chybí struktura a je škoda že když už se rozhodli natáčet na místě kde doopravdy žil tak z filmu mám pocit že jen nepatrně oťukává fakta. Nejvíc chvály si tak zaslouží hudba od Blanck Mass. ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Studie jednoho vyšinutýho charakteru stojící hlavně na bezchybným hereckým výkonu. Nejoriginálnější jsou tam ty snové/fantazijní sekvence a efektní soundtrack od Blanck Mass, jinak ale půl hodina dolů by tomu spíš prospěla. Mimochodem scénář vznikl celý na základě jeho deníků (který měli kolem 40 000 stran). Objevili se námitky, že film je k němu relativně mírný a to efektivní zpracování ho paradoxně spíš romantizuje a zahlazuje hrany. Jinak zajímalo by mě, jestli na jeho vývoj měla nějaký vliv tato epizoda - "During Kaczynski’s sophomore year at Harvard, in 1959, he was recruited for a psychological experiment that, unbeknownst to him, would last three years. The experiment involved psychological torment and humiliation." ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Ach jo, další film z dílny uspávače hadů. Přitom to první hodinu vypadalo dobře - beze slov Tedovi rozumíte zhnusení technologiemi a postupné vyklízení pozic přírody nekompromisnímu pokroku. Pak se ovšem režisér začne hrát s klasickou hudbou a "snovými" sekvencemi = konec, odchod na párek. Vleče se to jak smrad a nakonec Unabombera chytí díky bonzu rodiny. Nic, jedeme dál. ()

Reklama

Reklama