Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé vesnice se chystají na Velikonoce, chlapi před hospodou komentují zelené pivo a nebezpečí chemtrails, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet, lidem je ale jasné, že šlo o teroristický čin. Bezpečí celé vesnice teď závisí na hasičích, na jejich odhodlanosti a akci. Miroslav Krobot hraje náčelníka hasičů, pro něhož celá situace znamená nebývalou vzpruhu. Michal Isteník představuje jeho zástupce, jenž poprvé poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, jen moc věří tomu, co mu kdo řekne a co zjistí na internetu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (234)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Můžeš počkat na Broňu.“ - „Prosim tě, snad dokážu pokácet strom, ne?!“ Neměl jsem od „filmu o pěti velikonočních dnech a úterním vystřízlivění“ příliš vysoká očekávání, přesto mě výsledek malinko zklamal. Už to spojení tragikomedie a satiry zde docela haprovalo. Snaha rýpnout si do malého českého vesnického člověka, kterého v tomto případě vystihují přívlastky jako omezený, umanutý, rasistický, xenofobní, vystrašený či konspiracemi snadno ovlivnitelný, by byla poměrně sympatická. Jenže tady platí, že záměr byl dobrý, provedení už trochu drhlo. S myšlenkami, na které tvůrci narážejí, se dá snadno ztotožnit a uznat jejich trefnost, ale mně se nepozdával způsob, jakým to prováděli, který mi místy přišel skoro až primitivní, dělající z postav filmu neživé karikatury (a třeba Krobota jsem v takové roli vidět nepotřeboval). Snímek má i pár úsměvných momentů (z nichž vede groteskní milostná scéna s octem), ale na tragikomedii je jich docela málo. Vychází mi z toho slabší průměr. „Lidi už ničemu neuvěřej.“ - „Lidi sou blbí, uvěřej všemu.“ ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Vtipné to je dosť, aj sa na tie filmárske, "netelevízne" celky veľmi dobre pozerá, akurát to problematiku zjednodušuje a karikaturizuje viac, než je zdravé. Nástup fašizmu a dezinformačná vojna sú viac než len "drobné, milé neduhy" zopár stratených dedinských tajtrlíkov - autor akoby nerozumel problematike (a prostrediu) o ktorých rozpráva. Celkovo parádna réžia (s parádnym Isteníkom a Krobotom), ale pomerne chabučký scenár. Útoky Jaromíra Baldu mali podľa mňa ešte o trochu väčší potenciál na sfilmovanie. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pokud máte ve svý blízkosti člověka, kterej čerpá "zaručený" informace někde na Protiproudu nebo Aeronetu, a pak vám tyhle nesmysly vnucuje, tak tenhle film vás asi nemůže nepobavit. Čekal jsem nějakou trapnou, buranskou komedii ve stylu Zdeňka Trošky, ale tohle je vlastně docela inteligentní film. A opravdu bych v tom nehledal žádnou sluníčkářskou agitku. Prostě si film dělá prdel z určitý sorty lidí a docela přesně to na ty lidi pasuje a já se tomu zasmál. Zdejší hodnocení je dost krutý. A jsem zvědavej na další tvorbu Adama Kolomana. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá záležitost ! Z hodně jednoduchého námětu a až absurdní zápletky se pomalu ale jistě rozjede až lehce mrazivé psycho. Isteníka mám rád, ale v poslední době se zaseknul v postavách obecních blbů což je pro něj škoda. Miroslav Krobot svým syrovým herectvím opět strhne pozonost zcela na sebe, ale zajímavá byla i postava faráře. Film zajímavě bruslí mezi komedií, vesnickou satirou, fraškou i psychologickým dramatem. Přiznávám, že jsem už v poslední době alergický na filmy z vesnic. Místní jsou většinou prezentováni jako burani, co sedlák to hlava dubová a pro kontrast už od dob Vesniček střediskových jsou jim tam často sázeni do baráků Pražáci. Ze vzájemného jiskření se leckdy snaží tvůrci vykřesat humor, ale většinou to končí jen pár chabými jiskřičkami pokud vůbec. Tady se ocitáme na vesnici jen takříkajíc mezi svými. Vsi vládne dobrácký až podlézavý starosta a k ruce má partu dobrovolných hasičů. Jejich velitelem je Krobot, který nedávno ovdověl a který neví co dál s životem. Kdyby se tak alespoň něco dělo ve vsi !  Impulzem k jeho procitnutí je nehoda při obecním ohňostroji kdy dodávka najede do oslavujících lidí. A jelikož my Češi jsme xenofobové, rasisté a nesnášíme migranty, ví se hned kdo dodávku řídil ač řidič uprchnul. Ve vsi zavládne strach z islámského terorismu, ruší se velikonční mše a začíná hon na toho kdo to mohl udělat. Už jsou tady, bylo jen otázkou času kdy se objeví a kolik lidí zabijí ve jménu Alláha.  Vystrašení lidé se pak začnou mnohdy chovat zcela iracionálně, což jsme mimochodem mohli vidět včera na Václavském náměstí a nechávají se ovládat pomatenými frustrovanými jedinci, kteří situaci berou jako životní možnost se zviditelnit a připadat si důležitě. Musím říci, že mne to dost bavilo. Vesnické prostředí bylo dokonalé a do detailu vytuněné. Obecní úřad  se dvěma vchody a blikajícím barevným LED nápisem - Otevřeno-  vietnamské večerky, to byla jen jedna z laskomin. Bohužel si myslím, že právě proto film není úplně pro vesnické publikum, protože jim to perfektně  ztvárněné a zachycené prostředí prostě nepřijde ničím zajímavé :-). Jako debut super. Dávám za tři stříknutí octem. * * * ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

No ty vole! Slovníkem tohoto filmu jsem čekal sračku o hovně. Ale po finišu musím říct, že se mi dostalo kurva skvělého nářezu! :o) Teď svůj slovník zpátky zmírním a dodám, že mě Kdyby radši hořelo chytlo už úvodními scénami. Absurdní humor rozložený do statických záběrů používá více režisérů s Royem Anderssonem v čele, ale tady mi podobný styl sedl snad poprvé po celou dobu – jednak k tomu přemýšlení, dlouhému tichu a realisticky strohým dialogům hasičů stojících nečinně vedle sebe se tu delší statické záběry (včetně poetických záběrů na pohyby oblohy) náramně hodí a krásně dotvářejí absurdní náladu.. a pak v momentech většího rozehrání děje se Rybanský nebojí použít klasických svižných střihů tak, že výhradně statická kamera nebije do očí. Povedlo se i zasazení do rozmezí velikonočních prázdnin, rámcování příběhu nejen hlášením mětského rozhlasu, ale rovněž opakovaným motivem oboustranné přátelské záchrany. Problém vlivu hrozeb prezentovaných médiemi a šíření dezinformací na chování a strach občanů je aktuální, nenávist rodící se z předsudků a okolitých podnětů asi věčná, střet s otázkou víry a místním farářem děj obohatil děj o další zajímavý pohled na téma... a vše graduje poctivě ab absurdum! S hořkým vtipem, kdy jsem se co chvíli výborně smál, ale zároveň u obou ústředních postav pociťoval kousek tragického dramatu a v závěru sílu nenásilného dojetí. Dostalo mě vyústění včetně posledního zvratu a můžu opět říct jen, že nářez! :o) Opětovně jsem si užíval zádumčivé minimalistické herectví Miroslava Krobota, přesně padnoucí do absurdního děje, a ani ostatní dobře zvolení herci film nezkazili. [90%] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se ve Chvalnově ve Zlínském kraji. Hřbitov se nachází v nedalekém Roštíně. (skudiblik)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2017. (SONY_)
  • Inspirací k námětu byl teroristický útok spáchaný Jaromírem Baldou v roce 2017, kdy na železniční koleje pokácel strom. (Azurose)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

15.03.2022

Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava začína 16. marca do kinosál uvedie 75 filmov. Tie budú rozdelené v 8 sekciách – V strede Európy-súťaž krátkych filmov; V strede Európy – mimo súťaž,… (více)

Reklama

Reklama