Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (233)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Evropanství má mnoho silných, ale také řadu napadnutelných a slabých bodů. Důvěrné pohlavno patří mezi ně. Letos je to šedesát let od publikace Kinseyho zprávy. Nebyl sám, kdo toto tabu pomáhal bourat. Film, aniž by sklouzával do lascívnosti, v úrovni, která je v každém ohledu nad průměrem životopisného filmu, v zásadě přesně a výstižně přibližuje tento průlomový krok v jeho celostnosti: přednostech, ale i spíše v náznaku zachycených slabinách. Opakovaně musím ocenit umění maskérů filmu: oba protagonisté až neuvěřitelně mládli a stárli; bylo to naprosto věrohodné. I mne zaujala závěrečná sekvojová scéna; působila na mne přirozeně, vůbec ne "happyendově". Film určitě silný a znovuzhlédnutí hodný. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který mě zaujal hlavně svou teorií stupnice nula (silně heterosexuální heterosexuál) až šest (silně homosexuální homosexuál), podle které je ale málo lidí skutečně vyhraněných a většina se pohybuje - podobně jako je tomu i u jiných věcí - kdesi uprostřed. Za sexuální osvětu pana Kinseyho v Americe děkuji, jeho publikace bych si ráda přečetla, ale jinak mě tato 118-minutová sonda do jeho života nechává naprosto chladnou a to i přes výborného Liama Neesona v ústřední roli. Prostě na můj vkus bylo ve filmu od druhé poloviny trochu přepenisováno a převagínováno, zatímco emoce se kamsi vytratily. Škoda, škoda. Kinsey by se dal totiž určitě natočit s větší procítěností a méně dokumentárním stylem (viďte, pane Formane). ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem Neesona neměl rád a ve většině svých rolí mě velmi zklamal (mimo Schindlerova seznamu a pidiroličce v Gangy Ney Yorku), ale tady naprosto exceluje a celý film stojí především díky němu. V komediálnějších částech, kde lidstvo přirovnává ke svým oblíbeným Žlabavkám, kde šokuje své posluchače naprosto explicitními fotkami pohlavního styku, kde při rodinné večeři popisuje své dceři správné provádění masturbace atd. je Neeson naprosto okouzlující a peprné dialogy (které jsou i v dnešní době nepříliš stravitelné, co teprve tehdy) pronáší s tak bezelstným výrazem nadšeného vědce, že si ho okamžitě zamilujete. Naopak homosexuální scény působí syrově naturalisticky a až odporně, takže vás rychle vrátí na zem a přesvědčí vás, že koukáte na postavu s vlastním skutečným životem, ne na romantického hrdinu, který nechodí na záchod a nemasturbuje. On film působí na diváka podobně, jako asi Kinsey na veřejnost tehdy. Červenáte se, je vám to občas nepříjemné, ale přitom si uvědomujete, že jde o běžné věci…akorát se o nich nemluví. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Chcete - li vidět, jak tmářsky vypadala Amerika v oblasti sexu, než se objevil Kinsey a udělal svůj rozsáhlý mnohaletý průzkum, aby na jeho základě sepsal své vpravdě revoluční knihy? Pokud ano, pak se podívejte na tento film Billyho Condona. Profesor Kinsey byl možná kontroverzní postava, možná neměl ve všem pravdu a asi ne všechny jeho metody byly správné, ale pro mnoho lidí znamenaly a znamenají výsledky jeho výzkumů hodně. Dokázal totiž, že vše, co nikomu neubližuje a k čemu nejsou nuceni, je normální. Mnoho lidí se tak dokázalo smířit samo se sebou. KINSEY je film, který mluví o sexu tak otevřeně, jako sám Prok . Tohoto pozoruhodného muže ztvárnil Liam Neeson velmi přesvědčivým způsobem. ()

ladylucifer 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný a působivý film, ale... První část filmu je vynikající, má spád, děj při kterém se nenudíte a těšíte se, co bude dál. Však druhá část už je nějak odbytá v tom smyslu, že je vše narychlo a zmatené. Na to, že Kinsey studoval něco tak tabuizovaného, mu to nějak lehce procházelo. Jinak Liam Neeson opět předvádí svůj herecký um, radost pohledět. Celkový dojem z Kinseyho mam za 4*, některé scény byly skutečně krásné a dojemné, hlavně na konci s paní, která díky "Prokovi" našla sebe a svojí lásku. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Bill Condon při přípravě na film osobně hovořil s Kinseyho kolegy. (Kulmon)
  • Lauru Linney za její výkon nominovali na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Snímek získal tři nominace na Zlatý globus, mimo jiného také za Nejlepší film – Drama. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama