Reklama

Reklama

Rok 1662 je v Paříži poznamenán velkou bídou a nespokojeností lidu. Zatímco obyvatelé nemají co jíst, mladý král Ludvík XIV. pořádá ve Versailles okázalé slavnosti. Slavní mušketýři zestárli, ale to nic nemění na jejich bojovném duchu. Aramis našel novou cestu ve víře, Athos se těší ze svého syna Raoula, Porthos dál prohání pěkné dívky, přestože si stále stěžuje na neduhy a nepříjemnosti stáří, a d´Artagnan nadále věrně slouží králi. Aramis obdrží zprávu, aby se dostavil do zámku, kde ho král pověřuje tajným úkolem: protože jezuité štvou lid proti němu, má Aramis najít jejich vrchního představeného a zabít ho. Ludvík ovšem ani zdaleka netuší, že tímto představeným je právě Aramis. Athosův syn Raoul je zamilovaný do krásné Christine, která ale padla do oka také králi, jenž z ní chce učinit svou milenku. D´Artagnan varuje krále před nebezpečím, protože mezi lidem panuje velká nespokojenost, ale král nedbá, přestože brzy dojde k útoku na jeho osobu. D´Artagnan mu zachrání život. Athos se s překvapením dozvídá, že jeho syn stáhl žádost o přijetí k mušketýrům a nechal se naverbovat do války. Je zděšený, stejně jako Christine, oba vědí, že král ho do války poslal proto, aby ho oddělil od Christine; d´Artagnan ale slibuje, že s králem promluví a pokusí se zajistit Raoulovi bezpečí. Král se za to zaručí, ovšem slib nedodrží: Raoul je naopak poslán do útoku v první řadě a umírá. Porthos, pološílený žalem nad smrtí milovaného dítěte, přísahá pomstu a d´Artagnana obviňuje ze zrady. Král mezitím zve Christine do Versailles a učiní z ní svou milenku. Aramis se schází se svými přáteli mušketýry a pod tlakem posledních událostí navrhuje, aby krále vyměnili. Nikdo zatím netuší, oč se bude jednat, ale d´Artagnan přesto odmítá: svému králi bude sloužit dál. Mušketýři se rozcházejí. Aramis zavede své dva přátele do Bastily, kde je už šest let držen neznámý vězeň, který má na obličeji železnou masku. Když ji mušketýři sejmou, objeví tvář navlas podobnou Ludvíkově. Dozvědí se, že královna porodila dvojčata, ale ze strachu před případnými bratrskými rozmíškami a spory o trůn jednoho chlapce oddělili, vychovali na venkově a poté vsadili do vězení. Nyní hodlá Aramis, trýzněný výčitkami svědomí, protože o těchto skutečnostech věděl, a dokonce pomáhal chlapce ukrýt, násilnického Ludvíka vyměnit za jeho dvojče Philippa. Toho se lstí podaří dostat z vězeňské cely, kam mušketýři dopraví jakousi mrtvolu s maskou na tváři, kterou pod záminkou šíření moru zapálí. Nyní je třeba nešťastníka, který žil šest let pod maskou, naučit královským způsobům, čehož se mušketýři horlivě ujmou. K samotné výměně králů má dojít za tři neděle, během maškarního plesu, kde budou mít všichni účastníci masky. Christine teprve nyní dostává dopis od Raoula z fronty, a protože byl doručen do Versailles, pochopí, že její milý věděl o tom, co se stane po jeho smrti. Sžírají ji výčitky svědomí a králi řekne, že vždy milovala jen Raoula… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (435)

tron 

všechny recenze uživatele

Vidieť v jednom filme Ironsa, Depardieua, Malkovicha, Byrnea, DiCapria a Hugha Laurieho, je čosi neuveriteľné. Je to tak divne a bombasticky nakombinované, že určite ide o jeden z najčudnejších (najlepších?) kastingov roka. Keď som si to kedysi požičal na VHS, bola to tragédia, ale postupne sa to zlepšuje. Ono tí herci sú fakt dobrí a zjavne si to užívali. DiCapria sem obsadili len preto, že vďaka Titanicu bol megaúspešnou hviezdou s celosvetovým dosahom a áno, jeho (dvoj)výkon asi fakt nie je na Oscara. Lež ono to proste tak limonádovo a povrchne MALO pôsobiť: Filip mal byť dobrý a statočný a Ľudovít zlý a zákerný. Chápem, že mnohým nesadne scenár. Ale mňa bavilo, že predstavil štyroch mušketierov zostarnutých. Takže bonviván Porthos nie je schopný dosiahnuť erekciu (Depardieu vyzerá byť v predpríparvke na roli Obelixa, ktorého stelesnil o rok neskôr) a benjamínek D ´Artagnan má v podaní neveľmi sympatického Gabriela Byrnea „len“ 48 rokov. Vôbec, scenár obsahuje viacero pozoruhodných momentov. D´Artagnan je relatívne vedľajšou postavou a väčšinu času paradoxne stojí proti svojim priateľom. Skvelý je i nápad postaviť dobré dvojča do spoločnej scény s matkou, ktorú X rokov nevidel. Skvelé je i to, že DiCapria prezradí paradoxne to, že sa správal slušne. A na konci sa na povrch vyderie fantastický rodinný twist, z ktorému by sa zatočila hlava aj starej dobrej Esmeralde. Už ten kuriózny spôsob, ako ho prepašujú v „bruchu“! To fakt filmárom prešlo? Ozaj im TOTO bolo umožnené nechať vo finálnej kinoverzii? Wow! Akcie je málo, čo je dobre, lebo finálne strieľanie je WTF. Herci sa bavia a po vizuálnej stránke (kostýmy, výprava, zbrane) to rozhodne nevyzerá len na 35 miliónov. Vlastne sa mi to z roka na rok páči viac a viac. Ale súhlasím, zázrak to ozaj nie je. Diváci na film počuli, celosvetová tržba bola 182 miliónov. To je prekvapivé, v tých dobách frčali najmä akčné trikové trháky od Touchstone a spol. v čele s Armageddonom, Skalou, Con Air, či Tvárou toho druhého. Na strane druhej, v rovnakom roku slávil parádny komerčný úspech aj iný kostýmový film a to Zorro s Banderasom. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bude to bavit všechny co mají rádi vytříbený vizuál, fluidum hereckých hvězd a vysoké rozpočty. Je to Hollywood jak vyšitý. A že se chudak Dumas v hrobě obrací - nedá se nic dělat. Hudebně strhující, dějově kupodivu rychlé, hutné, zábavné. Velmi patetické, ale dá se to zmáknout. Moderně pojatá legenda. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Naprostý scénaristický úlet, plný patetických dialogů, který je ještě podpořen lehce dementní režií. Smutné je také, že i tak skvělý herci, jakými jsou Irons, Malkovich a Depardieu jsou poměrně tragičtí... Přesto jsem byl se spoustou momentů spokojen, ovšem většinou za to mohla úžasná hudba Nicka Glennia-Smitha, která i téhle šaškárně sem tam propůjčí punc velkofilmu. Celkově asi za koncept a hlavně hudbu dvě hvězdy, ovšem ambice byly daleko větší. You have the heart of a king. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie vzhladom na nižšie hodnotenie filmu s 5 top hviezdami. Presne, ako tu už bolo spomenuté, film napriek dlhšej stopáži nenudí, naopak upúta. 3 z 5 hviezd hrajú skvele, a Depardieu a Caprio to nekazia. Aj ked je začiatok slabý, po oslobodení väzna dostáva film správny švih. Síce má pár obohraných klišé a hudba nie je práve najvhodnejšia, ale príbeh má niečo do seba. Pripomínam, že originál z 1977 som zatiaľ ešte nevidel a musím to do budúcnosti napravit (teda ak existuje v cz/sk jazyku). Hodnotenie: 70% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy o mušketýrech jsem měl svého času docela rád a tak jsem se zprvu divil, že tohle tu ještě nemám ohodnocené. Když to dávali nedávno v televizi, tak mi to došlo. Leonardo DiCaprio si se svou dvojrolí poradil ještě vcelku obstojně, nebylo to špatné, ani co se soubojů týče, ale ti mušketýři – to byla katastrofa – ať se na mě nikdo nezlobí…The Man in the Iron Mask (verzí) bylo natočeno víc a tahle je snad i nejslabší…40% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Historici sa zhodujú na tom, že muž so železnou maskou sa v skutočnosti volal Eustache Dauger. Maska, ktorú nosil, nebola železná, ale zamatová. Bol komorníkom a pokladníkom kardinála Mazarina, ktorý bol prvým ministrom za čias vlády Ľudovíta XIV. (vo filme Leonardo DiCaprio). Mazarin nazbieral obrovský majetok a komorník tušil, že časť z toho bola ukradnutá. Mazarin ho dal zatknúť a vyhrážal sa mu, že ak prezradí svoju identitu, dá ho zabiť.
    (Raccoon.city)
  • Filip (Leonardo DiCaprio) je po letech krutého žaláře zarostlý a nemytý, ale nehty a zuby má vzorově čisté a upravené. (Aknah)

Související novinky

Poslední irský král Leonardo

Poslední irský král Leonardo

17.09.2007

Je to jen pár dní, co jsme tady psali o návratu Vikingů na plátna kin v historickém eposu Last Battle Dreamer s Ryanem Phillippem a Seanem Beanem v hlavní roli a ejhle, je tady další projekt, v němž… (více)

Reklama

Reklama