Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (114)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bradbury rotuje v hrobě. Mezi spalovanou literaturou je i Harry Potter. 1) Seriálové produkce HBO bývají mimořádně zdařilá díla. Filmové produkce HBO jsou většinou mizerné blockbustery nevalné hodnoty. Proč tomu tak je, netuším. Za výstižný příklad může sloužit nová verze příběhu o jednom požárníkovi._____ 2) Když Raymond Douglas Bradbury publikoval podle mnohých své vrcholné dílo, novelu 451 stupňů Fahrenheita, bylo mu 33 let a před půl rokem právě zemřel Stalin. Jeden z největších autorů scifi literatury vytvořil jednu z nejslavnějších dystopických vizí světa otroků, v němž jsou otroci sami šťastni, že jsou, co jsou._____ 3) Obecně je velmi těžké převést psané slovo do obrazové podoby, pokud hlavním nositelem sdělení knihy je čtenářova fantasie. Proto se věc taky jen málokdy podaří._____ 4) A zde se to nepovedlo ani trochu. Tento "oslnivý thriller" (text HBO Europe) nedokázal ani to, co jeho předchůdce._____ 5) Filmaři nejprve děj pečlivě zbavili všech duchovních aspektů a diváka zprostili jakékoli potřeby přemýšlet. To nejzajímavější na knize - dílčí náznaky, z nichž si čtenářova fantasie vytváří představu o popisovaném světě, důkladně vyškrtali._____ 6) Pak do světa nasadili z jiných filmů "osvědčené chuťovky". Vznikl tak akční odboj (úhoři - what the fuck) a příprava vzpoury. Do očí se kape tekutina, která vede k amnézii (Muži v černém). Televizi zpřítomňuje 9. kanál. Za hranicemi je "normální" život (Příběh služebnice). Vlastně jde o souboj technologií: protiknižní vs. omnis. Jako byste u dobrého jídla nahradili koření průmyslově vyráběnými ochucovadly. Film se tak stal dalším z mnoha rychloobrátkových "fastfoodových" počinů a zařadil se mezi nejhorší díla žánru._____ 7) Fahrenheit 451 - The temperature at which book paper catches fire and burns... Bradbury se spokojil s první informací o teplotě, při níž dochází k samovznícní papíru (233 stupňů Celsia). Dnes ovšem vědci tuto teplotu stanoví na 218 - 246 stupňů v závislosti na druhu papíru. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Protože proč neudělat ze všech hlavních motivů a point knihy naprosto povrchní a jednorázové frky, které nikam moc nevedou. Snaha adaptovat moderní společnost působí spíše humorně než seriozně a samotné přepracování Guyova příběhu tak trochu nedává moc smysl a herci tomu zrovna moc nepomáhají. Navíc i Beatty, pro kterého není snad vhodnější volba jak Michael Shannon působí v tomhle podání jako ubožák a tlučhuba bez. Tohle se prostě těžce nepovedlo a tak nějak přemýšlím, pro koho tenhle film vlastně měl být. 451 stupňů Fahrenheita je slabým sci-fi snad po všech stránkách, které nezvládá stát ani na vlastních nohách, natož aby se jako modernizace odkazovalo k předloze. Hloupé, nudně natočené, ošacované o smysluplné dialogy a hlavní významy. Dejte si radši Equilibrium, ač je to smutné, je to podstatně věrnější adaptace než tohle (ačkoliv to adaptace na rozdíl od tohoto není). ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Není to tak hrozné, očekával jsem film plný nesmyslů se špatně napsaným scénářem a ještě hrozivějším finálním provedením. To se ale nedostavilo. Přiznávám, že třeba bych po přečtení originálu namítal, co vlastně chtěli pomocí tohoto filmu dosáhnout, ale já román Bradburyho nečetl, tudíž není na místě nějaké srovnávání. Zaprvé přiznávám, že z filmu dýchá ta televizní produkce. Triky působí dosti obyčejným dojmem, popravdě bych si asi představoval trochu propracovanější svět, kde se film odehrává. Ono záběr ze vzduchu na normální město okořeněný jen pár CGI nápisy na mrakodrapech holt moc nenadchne. Příběh mě ale chytl, zajímavý nápad s hasiči (popravdě ani ve snu by mě nenapadlo překopat hlavní smysl samotného požárního sboru, tedy zakládat místo hasit). Zápletka s povstalci mi přišla odfláknutá, tam to mohli malinko upravit a dát této dějové lince důležitý a přesvědčivý charakter. Shannon ve své roli září, jeho mimiku si divák prostě a jednoduše vychutná, skvělý herec. Závěr docela přijatelný. Provedení tak za 2 hvězdičky, ale nápad za silné 4. Dávám 65 % ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(4.5/10). Rozhodně nejde o něco revolučního a takto známý román by si určitě zasloužil lepší zpracování, ale mi ten film ve výsledku nevypálil díru do hlavy z důvodu, že by byl tak špatný.. Rozhodně není dobrý, ale není ani hrozný.. Zachraňují to většinou herci, protože pojetí celého toho tématu je dost nešťastné a pitomé.. Osobně jsem knihu nečetl, takže pokud bych ji předtím četl, tak bych šel s hodnocením velmi pravděpodobně níž.. Zatím zůstávám na průměru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Povrchní a zbytečná adaptace možná tak dobrá právě pro ty čtenáře pouhých nadpisů a smajlíků. To, co film kritizuje, sám předvádí. Zbytečně se to celé soustředí na akční a vnější stránku a zcela, ale naprosto zcela ignoruje psychologickou a duševní rovinu. Což ve filmu zrovna o pálení knih je podle mne velmi, ale velmi tristní. Navíc to nemá ani atmosféru, ani uspokojivou podstatu místa a děje. ------ Průběžné poznámky: Fakt to režíruje Íránec? dokáže ten porozumět duchu předlohy, když jde o západní díla? Proč musí být multikulturně z Montaga černoch? Proč se pálí notebooky, harddisky a tablety, když to není tou knižní podstatou? Celé je to zatím spíše na obrazový efekt, než vnitřní poselství včetně toho vyřvávání na ulici - kde ho sice točí na kameru a přenáší se to na mrakodrapy, ale sleduje to pět a půl lidí. Působí to až nepříjemně komorně oproti tomu, jak se to snaží být bombastické. V podobě šéfa hasičů vykradený začátek 1984, ale no tak. Tvl, s tou babou jako atentátníkem s knihami kolem pasu, to musela vymyslet hlava. :-( Uniformy vykradené z Equilibria. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama