Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 578)

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Zatiaľ čo jednotka sa riadila heslom 'menej je niekedy viac', Votrelci sa naopak riadia heslom 'aj viac je niekedy ešte stále malo' a dávajú svojím slovám zadosť - emzák strieda emzáka, kyselina sa zmiešavá s červeným mokom a do toho všetkého hrá duo samopal - plameňomet. To by možno stačilo na 'normálny' sci-fi film, ale od kultovej série takéhoto formátu čakám predsa len niečo viac - chvíľu som sa dokonca pohrával s kacírskou myšlienkou, že tomu celému dám nemilosrdné tri *, ale to by som sa potom bál vyjsť na ulicu... Jediné, čo ma skutočne dostalo bol samotný super-akčný koniec, s ktorým sa Cameron očividne dosť pohral, ale inak... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jedna z výjimek, kdy se druhý díl přinejmenším vyrovnal prvnímu. Vetřelec je vynikající film a Vetřelci jen přidávají prvky, které v jedničce chyběly. S Vetřelcem se srovnávají všechny sci-fi horory, s Vetřelci zase všechny akční sci-fi. A i po tak dlouhé době série Vetřelec nenašla pokořitele. Tohle musí vidět každý fanda sci-fi, hororu nebo akce! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Prvý raz som sa s Votrelcami (nominovanými až na siedmich Oscarov) stretol sprostredkovane: keď v 9O. rokoch, kedy som chodil na základku, naša triedna raz ráno rozprávala pred celou triedou kompletný dej tohto filmu, na ktorý zašla včera večer do nášho kina,. nedýchali sme od vzrušenia. Áno, pár vecí nesedí. Či už neprofesionálne a nelogické správanie mariňákov (neuposlúchnutie základných pokynov od nadriadeného). Niektorí z nich sú doslova do počtu: majú ledva dve vety a potom zomrú bez toho, aby ste si to poriadne všimli (ruku na srdce: ako zomrel Crowe?). Občas sa do toho Cameronovi vpašovala technická patália (Vasquezová raz na monitore má krstné meno, raz nemá). A mňa osobne (ale zjavne som v menšine) vždy nudilo "dvojité" finále. ktoré navyše nemá zmysel: votrelci zjavne neútočia na stroje, ale na Bishopa áno? Wtf? Ale aj tak vynikajúci akčný sci-fi horor za 5*. Mne osobne, podobne ako Scottovi, nesedí iné poňatie Alienov, ktorí sa z extrémne záhadných tvorov stali ľahko poraziteľní anonymní členovia mravčieho/včelieho spoločenstva. No proste je to jeden z "tých" filmov, na ktorých som vyrastal, bol som z neho úplne paf, mal som knihu Alana Deana Fostera (vychádzajúcej z pôvodného Cameronovho scenára, takže obsahujúce scény, ktoré sa do filmu nedostali: Bishop vs. alien, Burke vs. granát) a mená mariňákov, vrátane krstných, nielen priezvisk, som vedel aj kebyže ma prebudíte o polnoci. Nosením dreva do lesa je potom vyzdvihovanie vydareného kastingu, kde stojí jedna legendárna postava vedľa druhej (Hicks, Apone, Gorman, Drake) a do toho kultové hlášky a notoricky známe dialógy ("Hej, Vasquez, už si ťa niekedy pomýlili s chlapom?" - "Nie a teba?"). Vynikajúca je tiesnivá atmosféra základne na LV-426 alias Acherone, kde neustále kvapká voda a na každom kroku sú viditeľné stopy po ničivom boji (chcem prequel o tom, ako tento nerovný boj prebiehal!). Prvá polovica filmu je tajomná a atmosférická. Nič v nej nevidíme, napriek tomu sme napnutí ako dobre našponovaná struna. V druhej polovici nastáva akčné peklo a znova sme napnutí... lež diametrálne odlišným spôsobom. Režisérska verzia nie je nutná. Oficiálna kinoverzia je dokonale zrozumiteľná. Ale ak túžite po ešte väčšej chuťovke (Ripleyovej céra, Hadley pred napadnutím, geniálne guľomety na nožičkách reagujúce na pohyb), je nutnosť. Rozpočet 18 miliónov, celosvetová tržba 131. Mimochodom, o rok neskôr budúca Cameronova manželka a producentka Votrelcov Kathryn Bigelow natočila realistický upírsky horor Near Dark, do ktorého obsadila Bishopa, Vasquezovú, aj Hudsona. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý akční film, dokonce jeden z nejlepších. Řemeslně perfektní práce, ale oproti původnímu Vetřelci už je to prostě až příliš uniformní a předvídatelné. Cameron je bezesporu skvělý fachman, ale Vetřelci se velice rychle okoukají. Přesto jsou některé nápady nezapomenutelné (například kamery v přilbách vojáků). Vysoký nadstandart v žánru. A po shlédnutí SE nemůžu než přidat další hvězdu, vynikající atmosféru zaručují jak ty přidané dovětky (např. hluboký vztah Newt a Ripleyové je mnohem logičtější), tak vynikající THX balení... Užil jsem si tu atmosféru skoro stejně intenzivně jako tenkrát poprvé. :o) Lehká předvídatelnost zůstala... u té uniformity už si tak jistý nejsem. Samozřejmě z filmařského hlediska nedosáhl Cameron Scottova vizionářství, ale nelze přehlížet fakt, jak jeho vize předurčily podobu sci-fi nejen ve filmu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Přeskočit téměř nedosažitelně vysoko posazenou laťku byl nemožý úkol, ale James Cameron udělal co mohl. Ripley pořád funguje a i Newt, Hicks nebo Bishop mi přirostli k srdci velmi rychle. Přesto jsem Aliens začal mít rád až po rozšířené verzi, která teprve dává psychologickému podkladu první poloviny ten správný náboj. Svůj podíl na dodatečném diváckém úspěchu má pak i nestárnoucí akce a dechberoucí momenty plné elegantně smrtících záporáků. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (195)

  • Scéna, kde jsou Mariňáci přepadeni uvnitř Úlu, byla později téměř přesně předělána na scénu, kde je Peter Keyes se svými muži napaden City Hunterem ve filmu Predátor 2 (1990). V obou případech velitelská osoba dohlížející na operaci (poručík Gorman ve filmu Vetřelci, Adam Garber ve filmu Predátor 2) sleduje události na obrazovkách ve svém velitelském centru (v obou případech se jedná o vozidla), které se nachází mimo akci a rychle ztrácí kontrolu nad situací, kdy může jen bezmocně sledovat, jak mimozemšťan(é) postupně zabijí jeho tým. Obě sekvence také končí tím, že někdo, kdo je mimo velitelskou strukturu (Ripley ve Vetřelcích, Harrigan v Predátorovi 2), vezme věci do svých rukou a pokusí se pomoci napadenému týmu. Způsob, jakým jsou sekvence natáčeny, je také velmi podobný, přičemž skutečný boj byl upraven tak, aby byl záměrně matoucí a nejasný. (Jan.Kanak)
  • Existovaly dvě verze loga "Bug Stomper" navržené pro film. V jedné figurují tenisky a ve druhé bojové boty. (Don_Salieri)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama