Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (452)

Legas 

všechny recenze uživatele

Vzkříšení české krimi. Místo policejního vyšetřování se film zabývá pohnutkami a samotnými činy vrahů. Chladná atmosféra prosakuje z každého záběru. Bydlím v menším klidném městečku, takže mi film chvílemi připadal jako z jiného světa. Kratší stopáž by neuškodila. Stejně tak výměna herce Dušana Urbana za někoho uvěřitelnějšího. Všichni ostatní byli dobří (Jan Dolanský výborný). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// VRŠEK SE PŘIVAŘÍ, TADY SE TO DOLEJE VODOU A RYBIČKA UŽ NEVYPLAVE..... /// Pohledy do života pracháčů (třeba veksláků) v našich končinách lidi vždycky dokázali ocenit. Mít ženský, prachy, žít si jako ,,king“. Všichni by (bez rizika) chtěli úspěch a moc. Jenže všechno to štěstí a úspěch stojí na tenkém ledě! I v tomto byla (a je!?) naše země specifická. Režisér Svoboda odvedl poctivou práci, kterou nastavil (asi na dlouho) českým krimi filmům laťku příliš vysoko. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím jak manželce vymluvit rekreaci na Orlíku. 2.) Chtěl bych rychle zbohatnout. 3.) Zjistím, že jen drsnej chlápek si při večerním výběhu i zasouloží. 4.) Mám doma tělo a nevím co s ním. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Jiří Svoboda pojal Sametové vrahy velmi osobitě. Tak především, všichni tu po celý film neustále p*chají:) Michal Dlouhý s Alicí Bendovou, Jan Dolanský s Andreou Kulasovou a Lucie Benešová téměř s každým. Film má výborné obsazení, zejména Michal Dlouhý dokáže zahrát parádní hajzly. Snímek jsem zhlédla v ČT, rozdělen na dvě části. Druhá část mi přišla o hodně lepší, zejména gradující závěr je skvělý. Jinak scéna, v níž rodí přítelkyně Dolanského, mě jistým způsobem docela šokovala. Mám dojem, že tak naturalistické zobrazení porodu jsem v českém filmu ještě neviděla. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Film, o kterém mám problém cokoli napsat. Tak předně - proč točit film z pohledu vrahů!? Co je to za motivaci? Buď sklouznete k adorování zločince (Kájínek), nebo minimálně "zlidšťování", tak aby i nezaujatý divák (divačka) věděl, že to byli taky lidi, co měli city a občas se jim postavil (gerrrrr). Obsah filmu je mírně řečeno problematický. Nemá totiž moc co vyprávět. Pokud jste viděli dokumenty o orlických vraždách (např. Až na dno Orlíku), nic nového vás nečeká a rozhodně nic, co by bylo ztvárněno nějak filmařsky zajímavě. Protože to, co nám soudruh Svoboda (dost nepasující jméno pro komunistu) servíruje, jsou povětšinou jen triviální zápletky a repliky - abychom pochopili, že tihle týpci jsou eaní páni, mluví sprostě a co druhá věta se týká "šukání" a podobných věcí. S tím nemám problém, OK, zvnějšku chápu motivaci soudruha Svobody zobrazit co nejvíc nahoty a násilí, což prostý lid chce vidět už od dob gladiátorských zápasů starého Říma :-) Jenže celá ta partička vrahounků je tak nezajímavá, že vlastně ani není co vykreslit, neřkuli nelze vůbec přijít s nějakým poselstvím a smyslem filmu (počítám, že nemělo jít o dokudrama). Alespoň závěrečné přemlouvání Douchy Kopáče, aby nenalíčil stěny svým mozečkem, mohlo být emocionálním vyvrcholením filmu, ale bylo po hříchu tak odfláklé, že jsem vytočený ještě teď. Mohl tu být taky působivě vykreslen konflikt hloupé nány a spořádaného manžela, vnitřní konflikt či něco na ten způsob, kdepák - Meierová je prostě jen blbka a nic víc. Nehledě na to, že nemáte šanci se ztotožnit s žádnou postavou filmu. Jak napínavé a dramaticky stupňované mohlo být vyprávění z druhé strany - vyšetřovatelů! Safra jen to hledání sudů pod Žďákovským mostem mohlo být tak super, ale tady to odbydou jen jednou scénou a nazdar, milý diváku. Žánr krimi navíc tenhle film vlastně vůbec nesplňuje, protože vyšetřování tu je zastoupeno stopovým množstvím. Ocenit musím několik atmosféricky a hudebně zajímavých scén + herecký výkon Dlouhého, který je vskutku mimořádně působivý a vlastně drží celý film nad vodou. Jen je strašná škoda, a tím se vracím hned k počáteční výtce, že Dlouhému toho grázla nevěřím, naopak tento charakterní herec měl hrát zakousnutého policajta-buldoka, který jde hochům z posilovny v Podolí po krku. Ale to není vina Dlouhého, ale castingu. Za mě hodně promarněný potenciál, byť některé kvality mu rozhodně neodpírám. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zpětně se Sametoví vrazi mohou jevit jako ideální zrcadlo k seriálu Devadesátky, protože film sleduje příběhy vrahů, zatímco seriál se více věnuje soukromí vyšetřovatelů. Film má tu výhodu, že režisér Svoboda byl u některých soudních přelíčení osobně, žil tu kauzu z první ruky. Nijak ve svém filmu nebilancuje, nehodnotí, ale nabízí pohled na ono antické drama od samého začátku. Pro jeho herce, zejména pro Dlouhého, to byla vysloveně zajímavá příležitost vykreslit Hrubešovu cestu od URNy na vozík a posléze do vazby. Výjimečné negativní ženské postavy měly možnost sehrát Benešová s Veselou (dnes Bendovou). Jinak Svoboda vsadil na jistotu a zopakoval spolupráci se svým týmem z filmu Udělení milosti se zamítá. Byla to doba, kdy slizáky hrával výhradně Vondráček a vrahy čtverák Dolanský. A bohužel i tento film ČT zmršila několika paralelními sestřihy (rozdíl se uvádí až o půl hodiny), takže už nikdy nebude jasné, kdo jakou verzi viděl, přeci jenom po letech míchání různých distribučních kanálů je v tom akorát guláš. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Projekt byl původně připravován s Luxor Filmem Přemysla Pražského, ale nebyl zdárně dotažen do konce. (hippyman)
  • JUDr. Jaroslav Pouzar odešel po skončení vyšetřování od Policie ČR a začal se věnovat advokátním službám. (Lucas87)

Reklama

Reklama