Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na seriálu Černí baroni mě vždy bavili zejména herci, neboť herecké obsazení je zde naprosto skvostné, je doslova napěchováno samými zvučnými jmény a na některé postavy je přímo radost pohledět. Mám na mysli především excelentního Andreje Hryce a Bolka Polívku, kterému role věčně zlitého poručíka Hamáčka sedla jako ulitá a působil v ní tak přirozeně, až mi to chvílemi bylo trochu podezřelé. Na druhou stranu je zde také spousta herců, kterým jsem jejich role prostě nevěřil a našli se i tací, kteří mně svým přehráváním neskutečně lezli na nervy. Jednotlivé epizody jsou vskutku zábavné, po celou dobu panuje příjemně uvolněná atmosféra, hudební podkres rovněž není k zahození. Na můj vkus ale mohla být mnohem lepší kamera, aby seriál nepůsobil tak amatérsky, a také lépe zpracovaný scénář, i když to hlavní, tedy vyobrazení absurdity tehdejšího režimu, se tvůrcům fakt povedlo. Na film to kvalitou asi nemá, ale o moc za ním rozhodně nezaostává. 6/10. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Velmi mě tento seriál překvapil. Bylo to skoro tak dobré, jako filmové zpracování a neváhám tudíž s udělením plného počtu hvězd. U každého dílu jsem se nasmál, skvělé hlášky, plejáda známých komediálních herců. Andrej Hryc jako major "Terazky" neměl chybu, dále třeba Bolek Polívka jako věčně ožralý poručík Hamáček také, tomu ty opilecké role už od dob Dědictví prostě sedí, jako prdel na hrnec. Skvělá buranská zábava z vojenského prostředí. Jsem nadšen! ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Na začátku byl ambiciozní nápad ČT na hvězdně (a zároveň herecky schopně) obsazený seriál, podle geniálních Švanderlíkových knížek, dělající si prdel z ČSLA. Sehnali dobrého režiséra, vrazili do toho moře peněz (na tv seriál solidní a nezvyklou částku) a dopadlo to jak to jen dopadnout mohlo. Seriál Černí baroni nedosahuje kvalit knih vůbec a k filmové verzi také moc ne. Navíc herecký vždy schopný Holub je zde děsně nepříjemný (jeho Kefalínovi bych nejraději rozbil hubu cihlou, než se na něj znovu podívat). Naštěstí zbylé obsazení, když už nezáří, tak hlavně nesere. A Herz asi už nikdy nevystoupí ze svého stínu mládí. Nic, proti ničemu, ale děkujme za toto, protože většina našich seriálů stále může tiše těmto Černým baronům závidět (jednooký a krátkozraký král mezi slepými). ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

..."WTF??!!!?" řekl jsem si po shlédnutí prvního dílu tohoto seriálu...ačkoliv jméno režiséra i hereckých představitelů slibovalo přinejmenším stejnou úroveň jako filmové zpracování zkraje 90-tých let (které nebylo nic moc,avšak neurazilo), ale prišlo hluboké rozčarování:-( Zejména Radek Holub v roli vojína Kefalína byl naprosto mimo (patrně mu někdo zapoměl říct že se natáčí Černí baroni a ne nové zpracování Švejka).Kromě něj to už celkem ušlo a když sem si zvykl na tu atmosféru a přijal mylný fakt, že sloužit v padesátých letech na vojně u pomocných vojenských praporů byla děsná švanda, taxem se i občas zasmál.I tak se však jedná o jedno z největších zklamání české seriálové scény,protože jsem čekal opravdu hodně a dostal sakra málo.Juraj Herz se asi zbláznil, protože ON prostě nemohl takovou slátaninu s jasnou hlavou natočit. ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jeden díl a kousek jiného - a pojala mě hrůza, jakou parodii a karikaturu původního námětu i původního filmu režiséra Sirového, dokázal ctihodný pan režisér Herz zplodit. Snad se na to aspoň jednou podívá sám a dá si slib, že nikdy více ... Byť by mu současní šiřitelé propagandy zaplatili cokoli. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama