Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Jak to tady tak vypadá, budu trošku za rebela, ale za mě jednoznačně lepší než film. Jenom Kefalín mi to dost pokazil, jeho rádoby švejkování bylo především blbý a jeho role zbytečná. Proto nedám tu pátou hvězdu... a to už by tady stejně bylo politicky nepřípustný. Takže za mě silný 4 hvězdy a nechápu jak ti, co četli knížku můžou upřednostnit film před tímhle seriálem.. Dobrý kohůt Terazky je tady o 200% lepší a snad i o trochu lepší než v knížce, a Kaiser, Polívka, Liška.... No možná mi to tímhle protikomentářem moc politicky nemyslí, ale seriál za to stojí! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

nebylo by to tak zlé, kdyby: majora Terazkyho nehrál Andrej Hryc a Kefalína Radek Holub; na celej seriál bylo víc peněz a všichni se nemuseli procházet mezi kulisama; a (souvisí s předchozí výtkou) je zarážející absence poddůstojníků. Je tam pár důstojníků a vojíni - ale poddůstojníci nikde...to bilo do očí od prvního dílu. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V první řadě musí člověk zapomenout na ten legendární celovečerní film. Toto je zcela nepopsaný list. Mně osobně víc připomíná Švandrlíkův originál. Andrej Hryc Terazkyho zvládl a utáhl. Jandák mne překvapil výtečným výkonem. Jednotlivé figurky se vcelku povedly, některé díly byly méně záživné, ale celkově 70% úplně v pohodě. ()

xaver odpad!

všechny recenze uživatele

Knihu Černí baroni od Švandrlíka jsme četl tajně, když jsme byl na vojně. Pak jsem se k ní ještě několikrát vrátil a vždy to byla skvělá četba, která dala zapomenout na to špatné, co člověk na vojně zažil a připoměla jenom ty hezké chvíle, kterých ale nebylo moc. To, co ze skvělého námětu udělala televize, je šokující. Seriál je až neskutečně poplatný době, ve které vznikl. Vyhozené peníze a promrhané talenty. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Pokud si toto někdo čte tak jistě s nechapavým pohledem kvůli tomu počtu hvězdiček a počínající averzí vůči osobě která tento komentář píše a jejímu vkusu.. :) Proč vlastně dávám plné hodnocení? Švandrlíka jsem četl... Nebudu vyvracet, že pěkných pár věcí si tvůrci přidali a chápu že nemusí být po chuti mnohým z Vás.. I mě tam občas něco nesedělo, ale rozhodně hned nebudu přehnaně kritický. Smysl serialu byl jednoduchý. Rozšířit fenomenální, nepřekonatelný a nepřekonaný film z roku 92... Rošířit o scény, které jste v původním filmu neviděli, ale v knížce jsou. A za podmínky neopakovat se. Těžký úkol a já si myslím že se povedlo. Vypíchly se perly z knížky, které jste ve filmu vidět nemohli a to v podání brilantních herců Kaisera, Lišky, Polívky, Heřmánka a řady dalších... (Nenamítám vcelku nic proti s názory na hloupého Kefalína, tam bych i já viděl raději někoho jiného). Každopádně.. bylo to trefné, dobu to odráželo myslím perfektně.. určite s jistou nadsázkou občas... ale hlavně s ohromným vtipem.. Smál jsem se a smál jsem se hodně... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama