Reklama

Reklama

Harold a Maude

  • USA Harold and Maude (více)
Trailer

Obsahy(1)

Život, láska a smrt v kultovním americkém filmu... Americký scenárista a režisér Colin Higgins (1941–1988) absolvoval filmovou fakultu Kalifornské univerzity (UCLA) scénářem, který nazval Harold a Maude. Dílo mladého autora zakoupila společnost Paramount, která ovšem nevyhověla Higginsově požadavku snímek také režírovat a angažovala přece jen o něco zkušenějšího Hala Ashbyho, jenž byl renomovaným střihačem (Oscar za V žáru noci) a měl už také za sebou první režijní zkušenost (Pan domácí, 1970). Křehký příběh zasmušilého mladíka Harolda (Bud Cort), který tráví většinu času na cizích pohřbech, a života plné osmdesátnice Maude (Ruth Gordonová) byl na hony vzdálen běžné hollywoodské představě o diváckém filmu, což se samozřejmě projevilo v jeho nedostatečném marketingu, když byl před Vánoci 1971 uveden do kin. Film divácky propadl a příliš vlídně se k němu nezachovala ani odborná kritika, která ho většinou nepochopila. Např. recenzent známého týdeníku Variety ho označil za nevkusnou komedii a svůj článek zahájil slovy: „Harold a Maude má v sobě rozvernost hořícího sirotčince.“ Žánrově těžko zařaditelný snímek, který osciluje mezi černou komedií, sociální satirou a milostným příběhem, si své diváky našel až s časovým odstupem díky jevištní dramatizaci (která se hrála i u nás) a uvedení v televizi. Režisér Hal Ashby (1929–1988), jehož počtem nepříliš rozsáhlé dílo (dvanáct filmů pro kina a jeden pro televizi) obsahuje takové klenoty jako Poslední eskorta (1973), Šampón (1975), Cesta ke slávě (1976), Návrat domů (1978) nebo Byl jsem při tom (1979), do titulních rolí obsadil Buda Corta (představitel titulního hrdiny z Altmanova Brewstera McClouda) a Ruth Gordonovou (laureátka Oscara za vedlejší roli sousedky v Polanského hororu Rosemary má děťátko), kteří podávají životní herecké výkony. Film, který vznikal pod zřetelným vlivem bouřlivých dobových událostí (vietnamská válka, masakr na univerzitě Kent State), v sobě obsahuje značný odpor vůči autoritám, zejména těm v uniformě (postavy strýčka–vojáka či policisty na motorce), a stejně jako např. Bezstarostná jízda je především příběhem o svobodě. Atmosféru snímku působivě dokreslují písně Cata Stevense. (Česká televize)

(více)

Recenze (379)

showxman 

všechny recenze uživatele

"Laskavá černá komedie bez předsudků o životě, lásce a smrti..." tento výňatek z oficiálního textu distributora vystihuje Harold a Maude dokonale. Jinými slovy a poněkud konkrétněji nám Hal Ashby naservíroval ostrý, avšak jemně zpracovaný kontrast mezi nechutí existence, zarmouceností a pesimistickým pohledem na celé bytí a elánem do života, radostí a láskou. Velmi hezké - 80%. Jsem zvědav, jak se s postupem času, kdy se budu více věkem blížit Maude, budu dívat na tento film a jeho poselství. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Zoos are full, prisons are overflowing... oh my, how the world still dearly loves a cage. Rebelie proti omezenosti, hlouposti a snobismu přímo saturninovská a s nejlepšími postavami, jaké Zdeněk Jirotka nikdy nenapsal. (A Miroslav Macek s tím naštěstí už nic nenadělá.) Harold se jako nekrofilní verze Milouše vzpírá republikánské matce, jejíž podání Vivian Pickles jakoby inspirovalo tetu Kateřinu Jany Synkové přímo a nezakrytě. Květinové vyznění některých absurdních veletočů bohužel uzemňuje film ve své době, ale nešť - kdo to tak má, pochopí. Mnohé ze skečů (funebrácký Jaguár, Haroldův Post-orgasmic chill, sebevraždy) splňují všechny předpoklady na to zůstat ještě dlouho klasickými. Ruth Gordon, čarodějnice přes protesty sufražetek, kérky, příležitostné krádeže aut a stromů, taktilní umění a koneckonců též přes tannisový kořen, je v roli vetché femme fatale tak okouzlující, že ani muži, který by cosi takového skutečně nemohl, nepřipadá okouzlen hlavního hrdiny zvrácené naprosto. Music composed by Cat Stevens. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Roztomilá malá potrhlůstka, to je Harold a Maude. Při nesčetných soubojích "Maude vs. policista" jsem se něco nařehtal. Absurdní lidé jsou krásní (v každém věku). 3,5* ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Aneb hranice mezi rozpustilostí a úchylností je někdy zatraceně křehká. Dva nejpozitivnější atributy filmu: 1) páchání "sebevražd" 2) hudba Cata Stevense. 70% ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Jednoduše řečeno, bavil jsem se. Díky hudbě, která je tam zasazena naprosto perfektně, to působí chvílemi ideálně dojemně.. Bud Cort v roli Harolda...prostě excelentní.. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Od začátku originálně svěží film s velice příjemnou muzikou. Vtipné situace střídají ty poetičtější. Film mě definitivně dostal ve scéně, kdy se Harold podívá Maude na předloktí. Ten pocit, který jsem po skončení filmu měl byl k nezaplacení. ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nejprve jako divadelní hru v Divadle na Vinohradech kde Maude ztvárnila Hana Maciuchová a Herolda Marek Adamczyk. Teprve potom jsem zjistil, že existuje i film. Divadelní i filmové zpracování je velmi podobné a zároveň dost jiné. Některé scény jsou téměř totožné, některé naopak naprosto rozdílné. Něco se mi líbilo více ve filmu, něco naopak na divadle. Divadelní zpracování mi přišlo divočejši a veselejší s více výbuchy smíchu. Filmové je možná více niternější s krásným soundtrackem. Ale oboje zpracování se mi moc líbila a člověku nadělí jistou dávku nadšení a elánu do života... V zimním období se to hodí dvojnásob a určitě mohu jak divadelní hru tak film doporučit... ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Hal Ashby byl génius. Dlouho jsem neviděl tak úžasně pravdivý příběh o lásce, která nezná žádné lidské hranice. Byl jsem u vytržení, že jsem tento film ještě neviděl a proč jsem jeho shlédnutí tak dlouho odkládal? To proto, abych mohl před čtyřicítkou říci, že jsem viděl pravou filmovou lásku, příběh, do kterého jsem se zamiloval a bude to láska na věky. Pulzující postavy, které dělají to, co právě cítí, ne to, co jim někdo naordinuje, aby dělaly. Amen. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Licence, lady?" "I don't have one. I don't believe in them."     Čierno-komediálna dráma zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť. než umriete, ktorá u mňa vyvolávala veľmi podobné pocity (absurdno-zahanbujúce) ako ďalší slávny film Hala Ashbyho, Being There (1979). S malým rozdielom v tom, že tento film ma bavil o poznanie viac, hlavne svojim čiernym humorom. Hlavný hrdina Harold (Bud Cort) je vo svojom samovražednom úsilí mimoriadne vynaliezavý a podobne vynaliezavá je aj Maude (Ruth Gordon) vo svojom užívaní si života naplno. Ale pozor, nie všetko je také, aké sa na pohľad javí! Za vrcholné scény filmu považujem tú s policajtom na motorke a tú s harakiri dýkou.     "A very common neurosis, particularly in this society, whereby the male child subconsciously wishes to sleep with his mother. Of course, what puzzles me, Harold, is that you want to sleep with your grandmother." ()

GREGOIRE 

všechny recenze uživatele

Vynikající film po všech stránkách. Hippísácká květinová bábuška Maude a mladý mrtvolně bledý nežijící Harold (jako kdyby vypadnul z Adam´s Family). Neskutečné duo. K tomu hudba, která hladí Film hořký a současně ohromně životabudící. Betelgeuse má sice pravdu, že je to místy až agitka – jenže pokud jde o to, aby člověk začal život ŽÍT, pak jen houšť. Já na reinkarnace nespoléhám :-). ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

film o láske mladého / v skutočnosti ešte mladšie vyzerajúceho/ harolda, chlapca z dobrej rodiny so zmyslom pre naozaj ostrý čierny humor a babičky maude, ktorá má viac životnej energie ako ktokoľvek iný. nádhera... ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Není to úplně nejšťastnější zpracování. Připadalo mi příliš klipovité, útržkovité. Chyběla mu větší celistvost, která by dala příběhu nádech jakési pohádkovosti, která do něj podle mě patří. Ze stejných důvodů nebyla příliš zdařile a uvěřitelně vykreslená Maude, což je nedostatek dosti závažný (i když v porovnání s paní Fialovou by asi těžko někdo obstál na výbornou). Nebýt neskutečně DOKONALÉHO zpracování Harolda, úžasnému soundtracku a skvěle zvládnutému konci, nebyl bych filmem moc otěšen. Takhle to ale pořád stojí za to. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rozpačité pocity. Na jedné straně opravdu výborná hudba a životní optimismus. Na druhé straně trošku morbidita a pro mě těžko strávitelná láska dvou lidí. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Potkali se za morbidních okolností, a díky Maude dali všednosti vale. Netypické duo tropící netypické úkony, na které jistě Harold hned tak nezapomene. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

What is harakiri? Já se moc hezky bavil. Milý, neobvyklý příběh, parádní výkony hlavních představitelů, a některé okamžiky filmu jsem málem brečel smíchy (Haroldův jaguár je za všechny prachy). ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby se Ladislav Fuks rozhodl napsat komedii (ne že by jeho díla nebyla vtipná) a navíc do jeho pohřebního světa vpadla zestárlá Pipi Dlouhá punčocha, kterou ani na stará kolena neopustil životní elán a sklony k anarchismu. Romance ztraceného člena Addamsovy rodiny a potrhlé báby za fajnového písničkářského soundtracku je vtipnější i odvázanější, než jsem čekal. A rozhodně nečekaný je (asi dvouvteřinový) záběr, který na Maude a její život náhle vrhne dost jiné světlo. ()

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama