Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (912)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

S několika letým odstupem a po shlédnutí extended verze musím objektivně jít s hodnocením o jednu hvězdu nahoru. Mé původní pocity z filmu byly velmi rozpačité, hlavním důvodem byl na jednu stranu otrocký přepis předlohy a zárovn vynechávání motivů a hektické poskakování. 13 minut navíc ale řeší docela dost, film je sice neskutečně dlouhý, opticky to ale nevypadá a těch pár scén navíc film příjemně promazává v místech, kde kinoverzi drhla kolečka. Originální znění je nezbytné, dabing zabíjí neskutečně moc, včetně výkonů dětských herců. Columbus dotáhnul universum na, v danou chvíli dostupné maximum, další film by ale už nedal a je dobře, že odstoupil od válu a předal štafetu dalším. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po roce jsme zpět. Školní rok se blíží a Harry se nemůže dočkat. Znovu pláchne svým odporným pěstounům a ve škole v Bradavicích potkává dobráckého obra Hagrida, velkého soka Malfoye a především šibalského kamaráda Rona a bystrou knihomolku Hermionu. Nově na něj čeká i nebezpečný učitel obrany proti černé magii, a aby toho nebylo málo, slyší výhružné hlasy. I dvojka je věrná předloze. Potíž je v tom, že mnozí byli okouzleni jedničkou, protože byla nová a velmi očekávaná, v pokračování to nicméně chtělo víc invence a rafinovanosti. Prostě Chris Columbus, který byl pro své vydařené rodinné kousky tak trochu logickou volbou, nastolil nějaký standard a moc se nesnaží, aby jej někam posunul. Ale ať nerýpu, famfrpál vypadá lépe, obecně se triky vydařily víc než napoprvé, z dospělých herců je znát, že si své role užívají, cukrovatost a infantilnost jsou taky lehce na ústupu. Prostě je to krapet dospělejší. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách lepší, než první díl. Mnohem temnější, a proto mému vkusu mnohem bližší. Radcliffe jako Potter je opět děsně prkennej, o to lepší jsou přestavitelé Rona a Hermiony, kteří jsou nepopiratelně talentovaní. Některé scény jsou hodně strašidelné, že i malá děcka musí z nich mít psotník. Například já jako arachnofobik jsem skoro nevydejchal scénu s pavouky. Ještě k tomu Radcliffovi. Divím se, že takovýmu hereckýmu dřevu svěřili tak velkou roli. Ale když se podívám, že jedním z výrobních producentů je čirou náhodou taky Radcliff, říkám si, že by "tlačenka"? No nic, na závěr bych jenom dodal, že touha po Nimbusu 2000 mně už přešla. Těď bych chtěl Nimbus 2001, prej má lepší aerodynamické schopnosti.... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Columbus bol asi príliš zviazaný dohľadom Rowlingovej. Pri verzii na DVD som si pri sekcii : Rozšírené scény všimol, že to nie sú rozšírené, ale vynechané scény a z týchto scén boli vo väčšine úplne zbytočné, ale jedna, pri ktorej som si lámal hlavu, ako sa to auto objavilo v lese pri záchrane pred pavúkmi si asi tvorcovia povedali, že ušetria 30 sekundový záber ... Ak to pôjde týmto tempom, tak na tretí diel sa už asi nebude dať pozerať .... V jednotke boli scény viac prepracovanejšie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Joanne Kathleen Rowlingová napísala v roku 1997 prvý román o mladom čarodejníkovi. Jeho titul je "Harry Potter a Kameň mudrcov". Už o rok neskôr sa objavilo na pultoch kníhkupectiev pokračovanie s názvom "Harry Potter a Tajomná komnata". Obe tieto knihy boli aj sfilmované. Prvá v roku 2000 a druhá v roku 2001. Obe ich režíroval skúsený Chris Columbus. Po filmárskej, technickej a hereckej stránke sú to vysoko profesionálne spracované produkty. Tieto aspekty v kombinácii so štedrým rozpočtom zaručili divácky i komerčný úspech. Druhý diel rozvíja osudy Harryho Pottera a jeho priateľov, predovšetkým Rona Weasleya a Hermiony Grangerovej, ktorí spolu s ním študujú v Rokfortskej škole čarov a kúziel. Potomok Salazara Slizolina otvoril tajomnú komnatu a oslobodil monštrum, ktoré ohrozuje všetkých študentov, čo nemajú čistú čarodejnícku krv. Harry Potter sa pokúsi zabrániť stratám na životoch. **** ()

Galerie (212)

Zajímavosti (134)

  • K obhajobě Salazara Zmijozela (Ken Bones) a jeho dědictví v podobě baziliška na bradavickém hradě. Salazar Zmijozel podle příběhové mytologie žil v dobách, kdy mudlové čaroděje ve velkém pronásledovali a upalovali je na hranicích. Tedy pohledem středověkého čaroděje je možné, že jeho záměrem bylo pouze ochránit čarodějnické učně před možnými mudlovskými vetřelci, kteří by odhalili celý kouzelnický svět. Ovšem ochrana v podobě baziliška, který může pohledem zabít kohokoli, tedy i čistokrevné čaroděje, byla bezesporu brutální. (Nick321)
  • Značka kufrov, do ktorých si Gilderoy Lockhart (Kenneth Branagh) balí veci na konci filmu, je Louis Vuitton. (Aberforth)
  • V roce 2003 byla Tajemná komnata zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako film, který byl v den své premiéry promítán v největším počtu kin. Přesně ve stejnou dobu se film promítal v USA ve více než 2 000 kinech. Avšak o rok později tento rekord pokořil další díl Harry Potter a vězeň z Azkabanu. (HappySmile)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama