Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film by som vyzdvihol po viacerých stránkach - veľmi sa mi páči dej respektíve príbeh a super odvykacia scéna, ktorá by mala byť v každom filme o drogách spravená na jedničku. Kamera to celé zachytávala naozaj detailne. Celkovo réžiu hodnotím na jednotku. Po muzikálnej stránke bol film takisto výborne spracovaný – osobne ma potešil Sex Pistols, či vynikajúci song od The Doors - Ride on the storm. Herecké výkony vôbec nezaostávajú - výkon Leonarda DiCapria bol vynikajúci, takisto Marky Mark ma presvedčil už tu a bol poriadna korba už v mladosti. Na záver by som chcel poznamenať, že film sa rozhodne oplatí pozrieť, je milión krát lepší než Trainspotting, navyše je film natočený podľa skutočnej udalosti, ktorý mu dodáva trochu inú príchuť. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný drogový film. Leo zahrál feťáka naprosto důvěryhodně a přesvědčivě. Ani nemá smysl psát o něčem jiném, protože to bylo hlavně o něm. Je vidět, že stát se velkým hercem mu bylo předurčeno už od útlého mládí. Ukázal to, v co žere Gilberta Grape a i v tomto snímku. Většina lidí ho zná až od Titanicu a to je velká škoda. No a nakonec dostane Oscara za chrochtání v Revenantu, no budiž. Snad jedině dodat, že mladej Wahlberg byl hroznej a div že to dotáhnul celkem daleko ve své herecké kariéře. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Basketbalový denník som videl v dobe, keď letel (plával) víťazne svetom Titanic. Dávali ho vtedy v televízii, čo bol určite výborný komerčný ťah. Mňa na ňom zaujal predovšetkým Di Capriov výkon, bol to asi prvý film, ktorý som s ním videl a musel som uznať jeho herecké kvality. Tie sa mi neskôr potvrdili aj pri jeho ešte skorších filmoch. Dokázal by som ho podľa tejto úlohy zameniť aj za McDowella v Mechanickom pomaranči. Čisto hypoteticky. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zfilmované memoáry jednoho literárně nadaného newyorského narkomana. Nevěřím, že hlavní role v podání DiCapria vyžadovala vrcholné herecké umění. Domnívám se naopak, že komplexní charaktery, civilnější, pracující s bohatější škálou pocitů a nálad, jsou mnohem náročnější. Pan herec je ten, kdo pouhou intonací, postojem, nepatrným pohybem nebo mimikou dořekne vše, co do skriptu nešlo napsat. V tomto příběhu pro takové jemnůstky moc prostoru není. --- To ale vůbec nevadí. Tohle je agitka proti drogám a jako taková je velmi působivá, snad jedna z nejlepších. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Taky jeden zajímavý snímek o drogách. Příčily se mi části kde Mark Wahlberg a Leo DiCaprio fetují ale co jiného by měli dělat v takovém filmu :-D každopádně to perfektně zahráli. Velmi těžké muselo být pro matku nechat svého syna trpět i když si za to mohl sám. Díky bohu měl to štěstí a dostal se z toho a všem ostatním co jsou na rozhraní dal zářný příklad a také perfektní terapii pro něho samého - psát, vypovídat se a předat ty myšlenky dál. Postava Ernieho Hudsona patřila k těm které nějákým způsobem "dokopali" Jima k činům jinak by umrzl nebo se někde zfetoval do bezvědomí. Nikdy v životě bych do takového svinstva nešla když vidím takové hrůzy. Ale film skvělý i když se mi trochu víc líbilo Spun. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)
  • Jim Carrol si zpočátku neuvědomoval, kdo byl Leonardo DiCaprio. „Když mi poprvé řekli, že to bude Leo, nevěděl jsem, kdo to je,“ řekl Carroll The Los Angeles Times. „Kdyby řekli, že dítě z Growing Pains (od r. 1985), tak bych to věděl. (Delock)
  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)

Reklama

Reklama