Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Kryton 

všechny recenze uživatele

První kontakt bude pro lidi, kteří neviděli pár epizod s Borgy z TNG hodně matoucí. Dokonce je tohle daleko více díl pro trekkers než pro obyčejné diváky. Borgové chystají napadnou Zemi a Picarda pošlou pryč, protože dříve byl asimilován. Jenže Federace dostává na zadek a tak rychle přiletí na pomoc. Borgové se však nehodlají vzdát a letí do minulosti, aby zničili samotný začátek letů do vesmíru – první kontakt. Nemohu se však ubránit, že hlavně první půl hodina je sestříhána na popud menšího rozpočtu. Velká bitva s Borgy se mohla stát epickou a monumentální, ale tady se odflákne. Samotné cestování časem už zde bylo a to u IV – Cesta domů. Tam to bylo zábavnější, protože tady je to daleko vážnější epizoda. Takže sudý díl Star Treku i u Picarda je slušná práce a daleko více drží jako celek než předchozí VII - Generations. Hodnocení OST: Goldsmith se vrátil a udělal další nadprůměrný soundtrack. 7/10 ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Hned z úvodních titulků je nám jasné, že už je nenávratně pryč naše stará dobrá posádka. Nová generace prostě a neodvolatelně pokračuje. Hvězdným datem 50893,5 začíná tento příběh. Je to další z příběhů, kde je použito cestování časem. Mimo jiné nese tento snímek jeden zásadní zlom. Zatím co až do teď byla používána jen instrumentální hudba jako doprovod, je v tomto snímku poprvé použit i textový žánr různých hudebních skupin. Hudbu dělal Jerry Goldsmith. Nebudu se moc rozepisovat o ději, ještě stále nemohu spolknout novou posádku lodi Interprise a asi bych zněl naštvaně. Tak jen jeden postřeh. Nechci rozvíjet politické názory, ale ve filmu okolo 48 minuty Kapitán Pickard vysvětluje princip ekonomiky jejich doby - CITUJI - Nejsou peníze a lidé pracují, aby pomohli.......... Nechci moc rýpat, ale to o čem mluví je základní princip Komunismu - zajímavé, nemyslíte ? Příběh odehrávající se v roce 2065 pomalu končí a je určitě průlomový - no uvidíme, jak to půjde dál. Tervův deník 50098,5 warp osm. CITÁT - V abecedě zbývá dost písmen.......... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď obľubujem žáner sci-fi, séria Star Trekov ma minula. Dnes som si pripomenul jediný film zo série, ktorý som pred časom videl, a po znížení hodnotenia som sa uistil, že vynechaním Star Treku z mojej filmografie sa nič zlé nestalo. Vesmírne strieľačky sú tým najhorším, čo mohlo žáner postihnúť. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu nejlepší startrekovský film. Dosud nejzajímavější zápletka s agresivní rasou Borgů ("Borgové? To zní trochu švédsky." :)) - citace z filmu) dostane Enterprise do asi nejdramatičtější situace pod vedením kapitána Piccarda. Jak vše dopadne, to tady vyzrazovat nebudu, ale nervy to byly docela slušné. Poměrně zajímavě zvolené obsazení role opileckého vědce Jamesem Cromwellem. Alice Krige v roli vůdkyně Borgů má docela sex-appeal, asi bych se od ní nechal "asimilovat". :) Samotný první kontakt sice postrádá ono magické kouzlo např. z Blízkých setkání třetího druhu, ale přesto je také poměrně působivý, zvláště pak v kontextu s dalšími díly celé série. Btw. Všimli jste si, jak vše souvisí se vším? Patrick Stewart v tomto filmu ocituje malý kousek z knihy Hermana Melvilla Bílá velryba a o dva roky později dostane roli v TV filmu na motivy této knihy. Náhoda? :) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Původně měli Borgové cestovat do dob renesance, aby zabránili vzestupu moderní lidské civilizace. Ve filmu se měl objevit např. Leonardo da Vinci. (mirliflore)
  • Třetí světová válka v univerzu Star Trek probíhala v letech 2026–2053. (vojtaruzek)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama