Zombies: Den-D přichází
Horor
USA, 2008, 87 min
Steve MinerHudba:
Tyler BatesPlakáty
Video film na motivy slavné předlohy George Romera vypráví příběh o smrtící (no, smrtící... jak se to vezme) nákaze, která se objevila v malém městečku. Armáda zablokovala všechny výjezdy z města za záminkou armádního cvičení. Nic netušící občané však začnou mít podezření, že tu není něco v pořádku. To pravé peklo propukne až se soumrakem... (jamesjimbo) -
Město bylo ovládnuté nemrtvými a poslední hrstka lidí nachází úkryt v podzemním bunkru. Skupina vědců a vojáků se pokouší nalézt způsob na zastavení viru. Bohužel se ukáže, že se musí postavit nejen na odpor proti zombies, ale také řešit psychózu rodící se uvnitř přeživší skupinky lidí. Vzájemné vztahy už dávno nejsou ideální, ale když jsou všude kolem pomalu se plazící monstra, která touží po tom, aby mohla sežrat váš mozek, je spolupráce nutná. (LIVINGDEAD)
Tom Hardy
Sice velmi svižný, nicméně blbě sestříhaný remake, jehož veškerý potenciál je utopen jak ve špatné gradaci, tak v nulové absenci pamětihodných scén/dialogů/charakterů. Žánrové harcovníky potěší pěkné gore efekty a vděčné zombie propriety, ale chybí tomu patřičná atmosféra a potřebná syrovost. Snaha o „další“ oživění zombíků prostřednictvím obřích skoků a schopnosti lézt po stěně/stropě působí komicky a i když se příběh odehrává na ploše celého města, působí neuvěřitelně kulisně. Nová verze Day of the Dead je zajímavá maximálně tím, že Mena Suvari hraje vojandu… ale to na vyhonění (nejen) hodnocení opravdu nestačí.(26.4.2008)
Cervenak
Kuriatko Mena v úlohe maskáčovej drsňáčky, ktorá strieľa zombíkov do hláv? Ale áno, bavilo ma to. Chýba Romerova nápaditosť ohľadom nových spôsobov likvidácie mŕtvol, ale má to pekelné tempo, ktoré úspešne zakrýva všetky ostatné nedostatky. V každom prípade si človek aspoň uvedomí, že Snyder je skutočne výborný režisér, lebo jeho behajúci zombíci boli teda o dve triedy vyššie.(16.12.2008)
AngelAngie
Celé to na mě působilo strašně lacině, kamera byla hrozná .. jako by si naprostý amatér jen tak řekl, že něco natočí a bude to trhák = jen jeho pohled. Mena ve vojenské čapce byla směšnější jak polovina US komedií posl. let a má hvězdička patří AnnaLynne, pro niž mám slabost.(30.11.2008)
J*A*S*M
Tak tohle je fakt velkej průšvih. Zombíci tu umí nejenom běhat, ale i nadpřirozeně skákat, střílet z pušek, prolézat ventilací, popřípadě lézt po stěnách a stropech. Navíc vypadají opravdu ultra nestrašidelně a vydávají zvuky, které na tváři vyvolají pobavený úšklebek, namísto plánovaného vyděšeného. Gore je tu četné, nicméně strašně nepřesvědčivé, postavy se chovají jako naprostí kreténi a závěr tomu všemu už jenom nasadil korunu. Dvě hvězdičky jsou dostačující odměnou za to, že má ta kravina alespoň slušný spád, takže nenudí.(11.2.2008)
tron
„Mohlo to urobiť zviera?“ – „Ak zviera dokáže ukryť telo do skrine...“ Zombícky žáner zažil vďaka hŕstke vydarených a komerčne úspešných filmov (RESIDENT EVIL, O 28 DNÍ, Snyderov ÚSVIT MŔTVYCH) návrat na výslnie. V roku 2008 sa zručný žánrový macher Steve Miner (ktorý stál pri zrode Jasona Voorheesa, plus nakrútil druhý najkvalitnejší HALLOWEEN ságy – H20 z roku 1998) rozhodol urobiť remake Romerovej v poradí tretej (po NOCI ŽIVÝCH MŔTVYCH a ÚSVITE MŔTVYCH) epizódy slávnej nemŕtvej série. Tá pojednávala o vyhrocujúcom sa vzťahu medzi skupinkou vojakov a vedcov, v podzemnom bunkri zvádzajúcich ostrý súboj dvoch odlišných pohľad na jeden problém (samozrejme nakoniec došlo na trhanie čriev a pojedanie vlhkých šedých mozgov). Minerovi sa navyše podarilo získať mladé vyholené mäsko menom Mena Suvariová (ukazovala Kevinovi Spaceymu v AMERICKEJ KRÁSE) a Vigha Rhamesa, ktorý dostal takú nádhernú rolu v Snyderovom ÚSVITE MŔTVYCH. Bohužiaľ, ako výsledok ukazuje, bolo si treba spomenúť skôr na tú slabšiu časť Minerovej filmografie, tú, ktorá počíta napríklad čudácky krokodílí horor JAZERO. Výsledok je bohužiaľ dosť trápny (a s Romerom nemá prakticky nič spoločné): americkí vojaci sa chovajú neznesiteľne neprofesionálne (nenosia nabité zbrane, vojak s nižšou šaržou častuje desiatnika sexuálnymi narážkami, vzduchom lietajú pubertálne zamilované pohľady v maskáčoch). Nanešťastie zombíci na tom nie sú o nič lepšie: neznesiteľne rýchlo utekajú, robia saltá a strieľajú zo samopalov. Ak si Miner myslel, že „šokujúce“ gejzíry krvi a gore to spasia, mal by odísť do dôchodku. P.S. Rhames je tu päť minút. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/1017/(12.1.2009)
LIVINGDEAD
Skvělý horror, zombící vypadají hrůzostrašně, ke všemu umějí lézt po stropě a jsou neuvěřitelně rychlí. Jeden z lepších horrorů roku 2008.(22.3.2008)
EdaS
Slušné (ve smyslu pořád se tam něco děje) béčko s proklatě nízkým rozpočtem (podle IMDB 18 mil. USD, ale spíš bych to viděl na 1,8 - natáčeno v Bulharsku!) a ucházející režií veterána Minera. Meně Suvari bych sice vojandu nevěřil ani kdyby mě proháněla po cvičáku, ale v maskáčích jí to docela sluší.(16.2.2008)
Pumiiix
Docela povedené béčko, ale jde poznat že chyběly penízky ;-) Mena Suvari a Nick Canon přehrávali až pomalu bolely oči. Akce je hodně, ale některé až moc zrychlené pohyby kazí zážitek, navíc můžeme vidět hodně přehnané "jumpy"… Jako remake je to odpad, jako zombie béčko 5/10*(12.3.2008)
Tuxedo
Tak předně, veterán Miner vůbec nectí předlohu. Lidé zde neumírají, ale pouze se mění v nesmyslně se pohybující lidožravce, což je důsledek nějakého omylem spuštěného viru. Miner je bohužel navíc značně za zenitem, nedokáže vykřesat opravdovou atmosféru, ani předložit sympatické postavy (Mena Suvari v hl. roli je...bezkrevná). Výhodou je hodně krátká stopáž, díky níž to slušně uteče. To je však na remake klasiky v rukou zkušeného režiséra trochu málo.(16.3.2008)
Hakha
Nezajímavá, nenápaditá a nudná podívaná. Zbytečný remake kde i herci hrají otřesně. Mé hodnocení 1 hvězdička...(28.8.2010)
Dever
Soundtrack Tyler Bates: 1. The Dead Suite ,2. Breakdown ,3. Escape Invasion ,4. The Dead Walk ,5. If Tomorrow Comes ,6. The World Inside Your Eyes ,7. Deadly Beginnings ,8. Diner of the Living Dead ,9. Dead Calm ,10. Bub's 9th ,11. Dead End(12.5.2011)
TheRaven
odpad!Většina fanoušků zombi hororů zažije zřejmě zklamání. Jediný, kdo může dát nějakou hvězdičku jsou vyznavači jedné dlouhé, tupé, nekončící akce. Prvních 10 minut nebylo uplně debilních, ale pak to šlo opravdu rychle dolu. Všude nadopovaní superzombíci, pro které fyzikální zákovy zřejmě neplatí. Nechápu jak někdo může natočit něco tak neskutečně blbého. Většinou to nedělám, ale tentokrát jsem musel tak od půlky filmu občas pustit zrychený režim. A navíc, s Romerem to nemá nic společného, takže se na to nedívejte ani ze zvědavosti jako já.(24.5.2008)
petero
Day of the Dead viac pripomína talianske zombie braky 80tich rokov ako nové majstrštiky Dawn či Land of the Dead, dokonca maskami ďaleko zaostáva i za svojím originálom z ’85 a triky sú tak slabé ako by to bol film určený rovno na DVD nie do kina. Naviac okrem zmienených spidermanovských schopností zombíkov ešte ich pohyby sem tam pripomínajú pohyby slávnej bubu postavičky z Ringu. Na druhej strane je tu dosť gore a asi od 20tej minúty je to nonstop masaker takže nuda nehrozí a ďalšia bomba filmu je vidieť Menu Suvari raziacu si cestu zástupom zombíkov Hummerom, ktorej vojačku je tak ťažké uveriť ako to že Miner (stojaci u zrodu Jasona Vorheesa) ešte natočí aspoň priemerný horor ako je jeho už 9 rokov starý Lake Placid. Len pre totálnych zombiefilov.(15.2.2008)
HorrorVamp
Co, co to bylo za atletické zombíky s digitálními pohyby? Ono to dokonce lezlo i po stropě a stěnách a byli dokonce rychlejší, než v remaku Dawn of Dead a to už je co říct:) Prý remake Romerovic Day of Dead, ale krom názvu se liší úplně ve všem. Kampak zmizely krásné trhané pohyby zombíků, poctivé triky a masky, které známe z naprosté většiny Romerovic filmů? Nejspíš někde za branami tehdejšího tisíciletí. Strašně by mě zajímalo, co na to říkal sám Romero..(31.3.2009)
Ony
odpad!Všechno špatně: zombies, které nejsou zombies, lekačky, při kterých jsem se vůbec nelekala, efekty pro miminka, tupí hrdinové, z nichž jeden vypadá jako Michal Suchánek. A největší nesmysl a sprosťárna? Samozřejmě název. Kromě toho, že je úplně scestný, protože s Romerovou klasikou se to nedá srovnávat ani zdálky, byl také jediným důvodem, proč jsem tohle viděla (a asi nejsem sama). Dlouho mě nic tak neotrávilo.(27.12.2008)
hippyman
hohó, no tak to zas byla jízda... nedělal jsem si iluze o nějaké originalitě, ale aby (spoiler alert) zombíci přemýšleli, používali střelné zbraně a zůstávali vegetariány i po "smrti" (spoiler alert end), to už bylo fakt moc... americká krás(k)a v uniformě, celkem dobře nasnímané akční segmenty a moje slabost pro béčkové zombies-filmy to jakžtakž zachránily na závěrečných 50%.(20.11.2008)
2-Xtreme
Zabudnite na dusnú a klaustrofobickú atmosféru z Romerovho originálu. Vlastne zabudnite úplne na pôvodný Day of the Dead (´85). Tento film je síce rekame, ale ani na chvíľu mi to tak neprišlo. Len má rovnaký názov. Miner film natočil po svojom a nedopadlo to bohviejako, kedy to aspoň poňal vtipne ako napr. Lake Placid(a nie trápne). Za zmienku stojí, že je tam jeden hlavný zombík :) zombíci vedia strieľať a skákať ako spidermani ba dokonca jeden je vegetarián a tak nevraždí :D Akože sorry, ale poriadna hovadina. Dávam 40%(z toho 10% za sexy Menau Suvari a za občas pekné gore.) Ale nebyť Suvari tak idem ešte nižšie. Jeden z najhorších zombie filmov a remakov vôbec!(5.3.2008)
Smok
Zhodou okolností som tento počin videl v ten istý deň ako Romerov "Day of the Dead". To, že by sa malo jednať o remake sa dozvedám až tu a ani na chvíľu mi to tak nepripadalo. Skôr som si miestami myslel, že mám dočinenia so zombie komédiou (šprintujúci zombie, zombie bez nôh plaziaci sa ventilačnou šachtou). Nehovoriac o tom, že po scénaristickej stránke film kríva ako zombie strelený do predkolenia. Kdeže je tá bezútešná atmosféra a pocit stiesnenosti, ktoré som mal pri pohľade na originál? Pri sledovaní Meny Suvari v maskáčoch sa síce dostavili isté pocity, ale tie by som skôr nazval rozpačitosťou.(10.2.2009)
666teen
No nazdar bazar! Jsem nepoučitelný trulo. Přes všemožná varování, že je to blábol nad blábol jsem neposlechl, zhlédl a přetrpěl. Opravdu nemám ponětí co má TOHLE společného s Romerovým originálem. Asi uniformy. Mena Suvari celý film tak moc rozšiřuje chřípí, až jsem se bál, že jí mozek vypadne nosem. Nemrtví běžci po stropě jsou k smíchu a zamilovaný zombivec vegetarián je v záplavě tělních tekutin za trapáka roku....Kam se sakra poděli ti nádherní, ohnilí šouralové? Až budu chtít vidět mrtvé olympioniky, pustím si Mnichov od Spielberga.(30.12.2008)
mil@n.fanatik
Hodně slušný horor!! Celý film byl jedná velká akce boje se zombie a za mě můžu říct, že jsem se bavil... Solidní, solidní. 4*(14.5.2010)
| Na DVD od: | 01.12.2008 H.C.E. |
|---|
Související
- Survival of the Dead (2009)
- Deník mrtvých (2007)
- Země mrtvých (2005)
- Lost Tape: Andy's Terrifying Last Days Revealed, The (video film) (2004)
- Úsvit mrtvých (2004)
- Noc oživlých mrtvol (1990)
- Den mrtvých (1985)
- Úsvit mrtvých (1978)
- Noc oživlých mrtvol (1968)
Podobné
- 28 Months Later (2013)
- Biohazard: Damnation (2012)
- Resident Evil: Odveta (2012)
- [REC] Apocalypse (2012)
- [REC]³ Génesis (2012)
- World of the Dead: The Zombie Diaries (2011)
- Quarantine 2: Terminal (2011)
- Resident Evil: Afterlife (2010)
- Zombie Apokalypsa (2009)
- Rec 2 (2009)
- Karanténa (2008)
- Resident Evil: Rozklad (2008)
- Resident Evil: Zánik (2007)
- REC (2007)
- 28 týdnů poté (2007)
- Deníky zombie (2006)
- Zombie přichází (2005)
- Day of the Dead 2: Contagium (video film) (2005)
- Zombie Nation (2004)
- Resident Evil: Apokalypsa (2004)
- Resident Evil (2002)
- 28 dní poté (2002)