Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 007)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Stručně a úderně, tj. bezvadně. Žádné zbytečné protahování či polopatistické seznamování diváka s tím, co a jak. Žádné půlhodinové "rozjezdy pro hvězdy". Prostě nářez od 1. minuty do konce. Navíc to, že se mršky pohybují rychleji než je zdrávo (pro ně, oběti i diváka), přidalo filmu šílené grády. Jasně, není to Kurosawa, ale i divák chtivý inťošských zážitků chce jednou za čas pořádně pročistit mozek, zasmát se nad pár hodně povedenými frky, zkonzumovat nějaký ten pop-corn a k tomu popít dobrou colu. Tak co řešit víc? Shrnuto a podtrženo: Jeden z mých hodně oblíbených filmů... z těch, které si pouštím pro čistou zábavu, asi jeden z nej. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Snyderův první zářez ještě předtím, než se definitivně stal mistrem zpomalovaček, efektních bitek a nejvíc cool filmů století, ještě tyto znaky nevykazuje, nebo alespon ne tak moc, jako v dalších filmech, které se tak sice stávaj neskutečnými žranicemi mých smyslů, ale nevyhnou se vzájemnému napodobování a po jistém čase i jisté šedivosti, alespon v některých příliš přehnaných a nesedících hrátkách z časem. Z kamerou při rvačkách, bitkách i bitvách to ale Snyder umí lépe a přehledněji než kdokoliv jiný. Abych se ale vrátil k původnímu prohlášení - to, že tyto znaky nerozvíjí Úsvit mrtvých tak šíleně moc je velmi velké plus, protože jsem si tak mohl užít film víc než jsem čekal, jelikož jsem čekal, to co tam nakonec nebylo. Zato jsem dostal tentokrát naprosto nekompromisní zombie jízdu, kde se nemrtvými hnusáky město jenom hemží, pro krvavé scény nemusíte chodit daleko a sympatičtí hrdinové, v čele s podivně nesedící Sarah Polley, která v kontrastu se svým stydlivým (alespon částečně určitě) vzhledem sype tvrdé hlášky jako nic. Další plus je za skvělý začátek, u něhož jsem měl pocit, že jsem prošvihnul nějakých 15 úvodních minut na záchodě. Snyder nás prostě mrští přímo závratnou rychlostí do apokalypsy a než se nadějeme, svět se zhroutí jako domeček z karet, nebo ten chlápek na cestě.. A udivuje úžasnými průlety nad hroutícím se předměstím, různými efektivními přibližováky, bouračkami, statickým průjezdem auta a dalšími fajn záběry. A když se objeví záběry z talk show se shrnutím a následné úvodní titulky s prostřihy hemžícími se záběry totální paniky, titulky měnící se v krvavé cákance a skvělá retro muzika jako podklad, musím jen uznale pokývat hlavou a znovu potvrdit, že do síně slávy úvodních titulků přibyl další kousek (dokonce sem měl pocit, že mně to bere více než Dylan a Watchmeni, očekávání úvodních minut Sucker Punch se pak zvýšili o dalších sto procent).. Prostě neuvěřitelně skvostných 15 minut, za které bych dal i mnohem víc než pouze 5 hvězd. Ale pak se samozřejmě tempo dost uklidní, rozvíjí se klasické problémy s důvěrou a vztahy a až na morbidní a nechutnou část kolem těhotenství film přestává být až tak dechberoucí.. Ovšem ta hudební část s prostřihy z fajn života v supermarketu tak kontrastující s neveselou přítomností je perfektní, stejně jako ponurý, temný večer u televize, ve které mluví ten pastor (nebo kdo to byl) - to je jedna z nejlepších scén vůbec a docela mně při ní mrazilo. No a konec zase poskytne vražedně dobré scény, ale i tady mi opravdu chyběla nějaká opravdu kulervoucí scéna - když nepočítám ten zářez (doslova) pro nejbrutalnější scénu filmu). Na závěrečných titulcích se ale zase tvůrci vyřádili. Takže celkem mi vyházejí dobré 4 hvězdy, s tím, že nejsem nějaký fanda brutalit a musím proto dát i nějaké mínus. Lepší než 28 týdnů poté, a stejně dobré jako Zombieland.. Jen v úplně jiných parametrech. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Snyderovo pojetí zombií je mi sympatické. Už to nejsou ty mátožné mrchy, jako v Romerově klasice, ale setsakra rychlí dravci, ze kterých jde hrůza a je třeba míti se před nimi pořádně na pozoru. I úvod do filmu je dalším příjemným šokem - žádné dlouhé představování, žádné napínání diváka, ale hned po pěti minutách se jde zostra na věc. Děj okamžitě zařadí pátý rychlostní stupeň (počáteční chaos u rodinných domků a záběr na město s hustou bouračkou je parádní), po chvilce klesne na "čtyřku" a ta vydrží až do závěrečných titulků. Ten podvědomý pocit fanouška žánru, že právě zhlédl známé věci v exceletním kabátku, remake a krásnou poctu žánru zároveň, mu vyloudí na tváři úsměv a neopustí ho ani po odchodu z kina, jako by právě zkouknul nějakou romantickou komedii :o) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne to neni takova pecka, jak to podle hodnoceni vypada, ale taky to neni spatnej film nebo zmrsenej remake. Hlavni problem filmu je delka. Zacatek vypada fakt dobre, objevujou se prvni nemrtvi a vsude vladne panika. Jenze pak se hrstka prezivsich presune do obchodaku a tady se nudi, takze kecaj o vsem moznym a do toho je sem tam nejakej utok zombika. Problem je, ze jsem se nudil s nima. Reziser se asi snazil o vetsi prokresleni postav, takze se behem dlouheho pobytu v obchodaku o nich dozvime nekolik veci, asi proto, abysme si je vic oblibily. Problem je, ze me tohle absolutne nezajima. Na podobny filmy se nedivam proto, abych premejslel nad osudama jednotlivejch postav, ale abych se bud bal a nebo aspon videl nejaky krvavy jatka. A neozivi to ani par zajimavejch napadu a vtipku. Nastesti pak se dej trochu rozjede a prezivsi se rozhodnou opustit obchodak a pak zacne slusna rezba. Taky mi nesedli samotni zombici, ted nemyslim triky, ty byly dostatecne krvavy, ale jde mi o ty sprintery. Jeste pochopim, kdyz nekdo bude pajdat rychlejc a nekdo pomalejc, ale aby vsichni behali rychlejc nez za ziva, to byl dost kokotskej napad. A Zeme mrtvych se mi libila vic. Timhle filmem me Zack Snyder neoslnil, tak jako ostatni a natoz aby me vystrasil, ale presto je jeho nejnovejsi 300 jednim z mejch nejocekavanejsich filmu. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmeček jsem si opravdu užil, a řekl bych, že i víc než samotní tvůrci jeho natáčení...Je pravda, že takhle kvalitní zombie horror tady chyběl. Atmosféra je výborná, to samé se dá napsat o hercích, režii, tricích, kameře a hudebním doprovodu, krev nám stříká taky pěkně, navíc pořádná dávka černého humoru, takže 4* jsou plně zasloužené. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Ve scénáři bylo několik zombie psů, ale po filmu Resident Evil (2002), kde se objevují také, byli vyškrtnuti. (imro)
  • V čase 01:29:38, poté, co všichni nastoupí do výtahu, hraje hudba a CJ (Michael Kelly) prohlásí: „Ten flák mám rád.“ Jedná se o melodii písně „All Out Of Love“ od Air Supply z roku 1980. (DJMaroko)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama